İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

Google'nin son oyunu (Kaynak:Haber7)

mural

0
İyinet Üyesi
Katılım
23 Şubat 2004
Mesajlar
0
Reaction score
1
Arkadaşlar Haber7.com adlı sitede yayınlanan bir yazıyı paylaşmak istedim.. Sizin yorumlarınız nedir???

Kaynak: http://www.haber7.com/haber/20100614/Googlein-son-oyununu-bu-yazi-anlatiyor.php

------------------------------------------------------------------------------

Bilişim Teknolojisi üzerine yaptığı çalışmalarla bilinen Hasan Tezgel, Google ile son dönemde Türkiye arasında yaşanan sıkıntıları ve bunun perde arkasını Haber 7 için değerlendirdi.

İşte o yazı:

Google bize ne dedi?

Son günlerde sıcak gelişmeler oluyor.

Bu yazımda sizlere bunun sizlerin anlayacağı şekilde teknik detayı sunacağım.

Mavi Marmara gemimize yapılan İsrail saldırı sonrası internet mecrasında yaşadığımız sıkıntılar oluşturuldu. Bu problemlerin perde arkasında dünyaca ünlü arama motoru Google var.



Youtube.com’u satın alıp artık web-medyada da kendi yerini perçinleyen Google, özel bir şirket olmasına rağmen devletler üstü bir şirket olma yolunda ilerlemektedir. Bu gelişmeler endişe vericidir. Ulaştırma Bakanımız Binali YILDIRIM'ın yaptığı açıklamaya göre Türkiye' den giden telefonlara bile bakmaya tenezzül etmiyorlar.

Youtube en son 05 Mayıs 2008 tarihinde verilen mahkeme kararı ile Telekomunikasyon İletişim Başkanlığı'nca kapatıldı. Bu işlem TİB tarafından Layer 7 dediğimiz katmanda engellenmesi gereken Youtube.com adresi daha kolay ve daha az yatırımla yapılan Layer 2 seviyesinde basit bir yöntemle You Tube’un IP’leri bloke edildi.

TİB’İN YAPTIĞI YANLIŞ NEYDİ?



Şimdi aklınıza şu soru gelebilir. “Neden bu şekilde yapıldı?”. Mantıklı olan Youtube.com’un internet tarayıcımızın adres satırına yazdığımız web adresinin bloklanması varken neden IP bloğu bokelendi?

Firewall tarafından software tabalı olarak blokelenmesi gereken web adresi routerler tarafından IP bazında bloke konuldu. Çünkü daha kolay ve çok çok daha az bir maliyetle bu işlem yapılabiliyor.

Burada TİB’in bir eksikliği oldu. Firewalllardan site bloklaması yapması gerekirdi. IP bloklamak gibi kolayca bir yöntem bize şu andaki durumu oluşturdu. Bu yöntemde farklı DNS adresleri kullanarak yine de youtube'ye girilebilmektedir. Yazılımsal olarak bloke konmuş olsa idi hiç bir şekilde erişim olmayacaktı.

Atatürk'e yapılan hakaratleri içeren videolar sebebiyle kapatılan Youtube, yetkilileri ile defalarca görüşülmesine rağmen Youtube tarafından olumlu bir adım henüz atılmış değil.

GOOGLE’IN KÖTÜ NİYETİ BURADAN BELLİ

Biz yasak taraftarı değiliz. Son gelişmelerde işte tam da bu noktada çatlak verdi. Youtube'un kapalı olan IP’leri üzerinden Google firması bazı serverislerini Hükümeti zor durumda bırakacak bir haince girişimde bulundu. Yasaklı olan Youtube IP’leri üzerinden bazı ücretsiz hizmet verdiği servislerin IP adreslerini değiştirdi.

Sonrasında Türkiye Hükümeti Google’ı yasakladı- yasakçı zihniyet - şeklinde sansasyonel asparagas haberler ile çalkalandık. Aslına bakarsanız İsrail'in vurdumduymaz saldırgan zihniyeti Google’un kurucu iki ortağından biri olan İsrailli Larry Page’in milliyetçilik ruhu Google’a yansıdı.

Bu bir siber teknoloji gücüdür. Google neden reklam sisteminin IP’lerini yasaklı IP’ler üzerinden geçirmiyor? Hiç aklınıza geldi mi? Ücretsiz hizmet verdiği ve çok önemli ve gerekli dokümanlarını Google’da tutan docs sitesi, translate ve feedburne siteleri blokeli IP’lere aktararak Türk Hükümetini yasakçı zihniyet ile itham edilmesine neden oldu.

GOOGLE, NİYE REKLAMI DEĞİL DE HİZMET TARFINI KAPATTI?

Peki reklam sistemi vs diğer ücretli ve para kazandığı servisleri yasaklı IP’lere aktarmadı. Para kazandığı servisler ve ciddi olarak Türk reklam verenlerinden ciddi para kazandığı bu servisler Google’ın yüzde 99 gelirini oluşturan hizmetlerdir.

Amaç üzüm yemek değil bağcıyı dövmektir. Bakın ufaktan gösterilen bu diş aslında durumumuzun ne kadar vahim olduğumuzun işaretidir. Türkiye'de hala etkin kullanılan bir Türk arama motoru yoktur.

Var olmak isteyen arama motorlarını Google indexlememektedir. Kendisne rakip çıkmasını istememektedir. En son yayılan bir habere göre, Yahoo ve MSN, Türkiye’de 5 yıl aktif rol oynamama kararı aldı. Sebep ise Google Türkiye' nin en çok kullanılan arama motoru olmasıdır.

Her ülke kendi arama motorunu yapma gayreti içerisindedir. Google bir Amerikan arama motorudur. Çoklu dilli olması Türkiye' nin arama motoru olmasını gerektirecek bir durum değildir.

Son kargaşada Google bize bilmemiz gereken bir şeyi yani dijital dünyada yerimizi acilen almamız gerektiğini söyledi. Bu artık yarın yaparız denilecek bir durum değil. Bugün bu çalışmaların başlatılması gerekir.

GOOGLE TÜRKİYE İLE DALGA GEÇİYOR

Google’ın Türkiye ofisi vardır. Kendi sitesinde belirttiğine göre bir ofis adresi var fakat reklam birminin. Yani parayı alan parayı dağıtan birimin. Yönetim ve firma temsili merkezinin değil. Ve bu ofisin telefonu malesef yok. Listedeki ülkelerin tamamına yakının neredeyse telefon numarası varken malesef Türkiye ofisinin telefon numarası yok.

Arama motoru çok çok önemli stratejik bir üründür. Ülke insanlarının ne aradıkları , hangi kullanıcının ne aradığı hangi ürünü hangi hizmeti aradığı kayıt altına alınıyor ve bu bilgi stratejik olarak ticari değeri olan bilgidir.

Bu arama bilgileri aynı zamanda ülkenin aleyhine kullanılacak çok değerli verilerdir. Bu verileri elde etmek de mümkün değidir. Tek bir yolu ise etkin kullanılan bir Türk arama motorumuzun olması ile mümkündür.

Sizin önünüze getirilen sonun ğeki nedir? Kolanın formülü hikayesi gibi Pagerank sistemi dayatılan bir hikayeden öte gidememektedir.

Siz sitelere 1 ile 10 arası bir değer vereceksiniz bunun adını da Pagerank koyacaksınız ve bu 10 tane seviye, sitelerin gerçek değerini verecek. Bakın reklam sisteminde slogan net olmalı.

Pagerank, sloganı netleştiren sadeleştiren algıyı toparlayan tek noktaya toplayan bir görüntü verir. Çok basit bir test yapın. Google’da bir arama yapın karşınıza çıkan listedeki web adreslerini pagerankına bakın.



NEYİ SATIN ALACAĞIMIZI BİLE GOOGLE BELİRLİYOR

Pagerankı çok düşün olan ilk sırada çıkabiliyor. Bütün bunları geçtik. Size verilen aram sonuçları gerçekçimi acaba. Bir liste getiriliyor bunun görünen tarafı şu; size verdiğimiz arama sonuçları bizim istediğimiz sonuçlardır deniliyor.

Biz Google’ın ya da yabancı arama motorlarının verdiği sonuca göre cep telefonu, televizyon dergi ya da gazete ya da başka ürünler ya da hizmetler ile alakalı firmaları buluyoruz. Onlar bizi yönlendiriyor. Bakın bu firmayı ben size buldum. Biz de o firmadan ürün ya da hizmet almak durumunda kalıyoruz..

Bakın bu çok önemli bir konudur. Google istediği firmayı meşhur istediğini zelil eder bir yapıya geldi. İlk sayfada çıkmak arama motoruna bağlı bir sistemdir.

Ülke kaynaklarının siber teknoloji çağında dışa akması kadar başka savurganlık yoktur. Reklam gelirleri Google’a akarken devletimize tek kuruş vergi gelmemektedir.

Bu vatanın kobisinden, esnafından, şirketlerinden, alınan paranın vergisi ülke sınırları içinde devlete dönmesi gerekir. Bu şuna benziyor tavuğu besliyoruz fakat başka kümese yumurtluyor.

Dünyadaki ilk 10 sitenin 8’i arama motoru. Bu 8’den 6 tanesi Amerika'ya ait 2 tanesi de Çin'e ait.

Yakın tarihte 2 tane internet firması ilk 10 içerisine girdi. Bu devrim niteliğindedir. Çağımızda herşeyin hızla değiştiği bir zamanda 10-15 yıl çok uzun zaman dilimleridir. Farklı ülke sitelerinin listeye girmesi domino taşı etkisi yaparak farklı ülkelerin internet sitelerinin popülerleşmesi demek olacak. Neden ilk 100’de bizim internet sitelerimiz olmasın.

TÜRKİYE’NİN İLK 100’ÜNDE 60 YABANCI VAR

Türkiye listesine baktığımızda ilk 100 sitenin 60 tanesi yabancı internet siteleri işgal etmiş durumda. Bu da halkımızın dış kaynaklar tarafından yönlendirilmesine sebep olmaktadır. Halk içerde, Türkiye sınırları içerisinde, yönetim de dışarda gibi bir olgu.

Firewall cihazı alıyorsunuz Checkpoint onbinlerce dolarlık para veriyosunuz ve yapan firma İsrail. Sonra sizin insani yardım kuruluşunuzu dünya üzerindeki ürünlerine sakıncalı site diye web adreslerini blokeliyor, veritabanına yazıyorlar. Artık uyanmaz zamanı geldi. Türkiye'de çok fazla paralar vererek aldığınız bu cihazları üreten Tübitak destekli firmalarımız ve onların da ürünleri var.

6 milyonluk İsrail’in 7 milyarlık dünyada avazının çıkması hoşgörü ile karşılanacak bir durum değil.

YENİ YÜZYILIN PETROLÜ DATADIR

Devletimiz tarafından yurtdışına ödenen trilyon TL’ler yurtdışına akan bu vatanın evlatlarının alın teridir. Vatandaşlarımız tarafından reklam ya da herhangi bir ad altında yurtdışan çıkan paralar bu toprak insanlarımızın geleceğidir. Geleceğimizi satmayalım.

Bu ülkede çok çok yetenekli yazılımcılar varken ülke kaynaklarının içerde kalması çok önemlidir.

Unutmayalım 21. yüzyılın petrolü datadır. Bu veriyi , datayı kullanmayı bilen ülkler ayakta kalacaklardır. Herzamanki gibi şaibeli olan Google, bize hiç de masum olmadığını gösterdi.
 

Hugo

0
İyinet Üyesi
Katılım
4 Mayıs 2010
Mesajlar
332
Reaction score
10
Haberde çok can alıcı bir iki nokta var. Bu hususlar ciddi olduğundan araştırmadan yazıya direk inanmak doğru olmaz. Sorgulamamız gerekli. Konu hakkında net bilgim yok o yüzden bu konuda net bilgisi olanlar varsa aşağıdaki sorulara cevap verirse memnun olurum.

1.si Google'ın bu IP yasaklamsı ile hükümeti zora düşürmek için verdiği hizmetleri bu IP ler üzerinden vermeye başlamıştır.

Bu gerçekten doğru mudur ? Yani google bu karar üzerine değişikliğe mi gitmiştir yoksa uzun zamandır zaten bu IP üzerinden mi hizmet vermektedir.

2.si Türkiye ofisinin telefon numarası olmadığı söyleniyor. Bildiğim kadarıyla var, yoksa ben mi yanlış biliyorum ?
 

mural

0
İyinet Üyesi
Katılım
23 Şubat 2004
Mesajlar
0
Reaction score
1
ikinci sorudaki telefon google nin değilde parayı alan ve dagıtan adsense biriminin telefonunun olmadığını belirtmiş..
 

webkare

1
İyinet Üyesi
Katılım
27 Ocak 2009
Mesajlar
1,810
Reaction score
20
Konum
Ankara
1. Soru ise bildiğim kadarıyla yeni geçilmişti o İP'lere.

Edit : Sansüre karşıyım ama adam güzel yazı yazmış helal olsun.
 

Loi

0
İyinet Üyesi
Katılım
13 Kasım 2006
Mesajlar
6,192
Reaction score
44
Konum
localhost
IP konusu tamamen doğru. Ama bunu kasten yapıp yapmadıkları mechul.
Kasten yapmadılar demekte çok zor, google her konuda dikkatli adım atıyor bu konuda da bilmeden bir yanlışlık yaptıklarına ihtimal vermiyorum.
 

atay

0
İyinet Üyesi
Katılım
29 Ekim 2005
Mesajlar
3,592
Reaction score
37
Pagerank konusundaki saçma yorumlar dışında, politik açıdan yorumlaması oldukça doğru bir yaklaşıma sahip. Bu konuda benzer fikirlere sahibim ve birçok arkadaşımlada sert tartışmalar yaşadım. "Google yaptıysa doğrudur abi öyle deme" içeren cümleleri "Googleperestlik" olarak adlandırıyorum :)
 

z08g

0
İyinet Üyesi
Katılım
8 Mayıs 2010
Mesajlar
809
Reaction score
16
Konum
mountain view
çok pis siyaset kokan ve internetten anlamayan kişilerin beynini yıkmaya yönelik bir yazı olmuş resmen. burham burham israil kokan bir yazıyı google ile bütünleştirip harmanlamak gerçekten ustalık isteyen bir iş. sırf lary page israilli diye !!

size sorarım, siz ermenistanda veya yunanistan'da futbolcu olsanız, para kazanıyor olsanız, türk bir takımla maç yaptığınızda kötü mü oynayacaksınız yani! lary page israilli diye google 'da tutup türkiye' ye kelek mi yapacak. prestij, itibar bu mu yani !!

ayrıca başbakan bile ben youtube' a giriyorum demiş, hadi geçtim onu türk internet kullanıcısı yasaklı olmasına rağmen youtube'a girmeye çalışmış ve girmiş ise senin tutupta halen daha inatlaşman niye. demek ki çoğunluk youtube'a girmek istiyor. Eee biz demokratik bir ülke değil miyiz?

ayrıca yazıda denmiş ki, türk halkına neyi alması gerektiğini google söylüyor, istediği siteyi yukarıya taşıyor. yahu google.com.tr' nin bile pagerankı 8 iken sen nasıl tutupta böyle cahilce bir laf edersin..1 ile 10 arası çubuk diyorlar yahu, vallaha türk arama motoru söyleceğine bana hangi sitenin önde olacağını google söylesin daha iyi. bir düşünsenize devletin desteklediği bir arama motorunda hangi sitelerin önde olacağına !

eğer Türkiye' nin ilk 100 sitesi arasında 60 site yabancı ise bu kullanıcıların tercihidir...
dediğim gibi interneti kullanmayı bilmeyenler, google' ın ne olduğunu anlamayanlar için israil ile harmanlanmış, milliyetçilik duygularını körükleyen ve anti-google bir yaklaşım olmuş..

eğer yarın öbür gün google çıkıpta, ip konusunda bizim bir suçumuz yok derse ne yapacaksınız!

söylediklerimden yanlış bir sonuç çıkarılmasın, demokrasiye evet, Atatürkçü milliyetçiliğe evet, ancak bu yapılanların arkasına sığınıpta esnafı, kobiyi öne sürüp, israili yem olarak kullanıp,Atatürk için yaptık diyipte yapılanları haklı göstermeye çalışan zihniyeti anlamıyorum. eğer benim arama verilerimi elde tutacaklarsa google tutsun, türk arama motoru yapıpta, benim arama sonuçlarımı ellerinde tutmasınlar..

çünkü bu ülke, çernobil faciası sonrası radyasyonlu çayın zararlı olmadığını söyleyipte, tv karşısında sallama çay içenleride gördü. bilmem hatırlar mısın ?
bu yüzden bu iş sadece ve sadece çıkar işidir. bugün ceplerini google tarafından dolduruyor olsalar, çıkıpta bu lafları söyleyemezlerdi adım gibi eminim..
 

OnuR

0
İyinet Üyesi
Katılım
28 Ekim 2004
Mesajlar
1,817
Reaction score
52
Konum
makedonya
bu yazıyı okuduktan sonra sadece mynet'e kızıyorum..

bir çok ince noktalarına da katılmamak elde değil..
 

atay

0
İyinet Üyesi
Katılım
29 Ekim 2005
Mesajlar
3,592
Reaction score
37
Siz biraz olayı istediğiniz taraftan yorumlamışsınız sanki.

Evet, açıklamayı yapan bir politikacı olduğu için tabiki politik söylemler içerir, keşke politikadan yoksun olsaydı fakat malesef öyle değil. Ancak, biz söylemin üslubuna değil, içeriğine bakalım.

1- Google Adsense, Türkiye'den reklam verenlerden para alıyor, reklam kanalıyla reklam yayınları üzerinden yayınlıyor, 10 alıyor, 5'ini yayıncıya veriyor, 5 kâr yapıyor, vergi vermiyor. Ama ben bakkaldan çikolata alırken bile paşa paşa vergimi veriyorum. Şirket açıyorum her yıl sonu %20 gelir vergimi, kazandıklarımdan %18 KDV'mi veriyorum. Google'da Türkiye'de kazanıyorsa, verecek. İrlanda'dan fatura kesiyor olması, bildiğiniz vergi kaçakçılığıdır.

2- Google, devletler ile masaya oturmasını bilmek zorundadır. Bu denli büyük bir kuruluş, ülkelerde iletişim kurulabilecek temsilcilikler bırakmak zorundadır ve kurulmak istenilen iletişim isteklerini yanıtsız bırakmamalıdır.

3- Şundan emin olun ki, eğer Google Youtube yasağı uygulandığından beri yapıcı bir yol izleseydi, Türkiye Cumhuriyeti ile resmi bir bağ kursaydı zaten sorunlar bu kadar dallanıp budaklanmazdı. Hiçbir kurum, kuruluş, kişi, topluluk kanunlardan üstün değildir.

Nokta.

çok pis siyaset kokan ve internetten anlamayan kişilerin beynini yıkmaya yönelik bir yazı olmuş resmen. burham burham israil kokan bir yazıyı google ile bütünleştirip harmanlamak gerçekten ustalık isteyen bir iş. sırf lary page israilli diye !!

size sorarım, siz ermenistanda veya yunanistan'da futbolcu olsanız, para kazanıyor olsanız, türk bir takımla maç yaptığınızda kötü mü oynayacaksınız yani! lary page israilli diye google 'da tutup türkiye' ye kelek mi yapacak. prestij, itibar bu mu yani !!

ayrıca başbakan bile ben youtube' a giriyorum demiş, hadi geçtim onu türk internet kullanıcısı yasaklı olmasına rağmen youtube'a girmeye çalışmış ve girmiş ise senin tutupta halen daha inatlaşman niye. demek ki çoğunluk youtube'a girmek istiyor. Eee biz demokratik bir ülke değil miyiz?

ayrıca yazıda denmiş ki, türk halkına neyi alması gerektiğini google söylüyor, istediği siteyi yukarıya taşıyor. yahu google.com.tr' nin bile pagerankı 8 iken sen nasıl tutupta böyle cahilce bir laf edersin..1 ile 10 arası çubuk diyorlar yahu, vallaha türk arama motoru söyleceğine bana hangi sitenin önde olacağını google söylesin daha iyi. bir düşünsenize devletin desteklediği bir arama motorunda hangi sitelerin önde olacağına !

eğer Türkiye' nin ilk 100 sitesi arasında 60 site yabancı ise bu kullanıcıların tercihidir...
dediğim gibi interneti kullanmayı bilmeyenler, google' ın ne olduğunu anlamayanlar için israil ile harmanlanmış, milliyetçilik duygularını körükleyen ve anti-google bir yaklaşım olmuş..

eğer yarın öbür gün google çıkıpta, ip konusunda bizim bir suçumuz yok derse ne yapacaksınız!

söylediklerimden yanlış bir sonuç çıkarılmasın, demokrasiye evet, Atatürkçü milliyetçiliğe evet, ancak bu yapılanların arkasına sığınıpta esnafı, kobiyi öne sürüp, israili yem olarak kullanıp,Atatürk için yaptık diyipte yapılanları haklı göstermeye çalışan zihniyeti anlamıyorum. eğer benim arama verilerimi elde tutacaklarsa google tutsun, türk arama motoru yapıpta, benim arama sonuçlarımı ellerinde tutmasınlar..

çünkü bu ülke, çernobil faciası sonrası radyasyonlu çayın zararlı olmadığını söyleyipte, tv karşısında sallama çay içenleride gördü. bilmem hatırlar mısın ?
bu yüzden bu iş sadece ve sadece çıkar işidir. bugün ceplerini google tarafından dolduruyor olsalar, çıkıpta bu lafları söyleyemezlerdi adım gibi eminim..
 

z08g

0
İyinet Üyesi
Katılım
8 Mayıs 2010
Mesajlar
809
Reaction score
16
Konum
mountain view
Siz biraz olayı istediğiniz taraftan yorumlamışsınız sanki.

Evet, açıklamayı yapan bir politikacı olduğu için tabiki politik söylemler içerir, keşke politikadan yoksun olsaydı fakat malesef öyle değil. Ancak, biz söylemin üslubuna değil, içeriğine bakalım.

1- Google Adsense, Türkiye'den reklam verenlerden para alıyor, reklam kanalıyla reklam yayınları üzerinden yayınlıyor, 10 alıyor, 5'ini yayıncıya veriyor, 5 kâr yapıyor, vergi vermiyor. Ama ben bakkaldan çikolata alırken bile paşa paşa vergimi veriyorum. Şirket açıyorum her yıl sonu %20 gelir vergimi, kazandıklarımdan %18 KDV'mi veriyorum. Google'da Türkiye'de kazanıyorsa, verecek. İrlanda'dan fatura kesiyor olması, bildiğiniz vergi kaçakçılığıdır.

2- Google, devletler ile masaya oturmasını bilmek zorundadır. Bu denli büyük bir kuruluş, ülkelerde iletişim kurulabilecek temsilcilikler bırakmak zorundadır ve kurulmak istenilen iletişim isteklerini yanıtsız bırakmamalıdır.

3- Şundan emin olun ki, eğer Google Youtube yasağı uygulandığından beri yapıcı bir yol izleseydi, Türkiye Cumhuriyeti ile resmi bir bağ kursaydı zaten sorunlar bu kadar dallanıp budaklanmazdı. Hiçbir kurum, kuruluş, kişi, topluluk kanunlardan üstün değildir.

Nokta.

ben zaten google vergi vermesin demedim. ama ülkemiz, google vergi vermiyor diye israil' i, 10 tane pagerank çubuğunu, Atatürk'ü öne atıpta google' ı karalamasının çirkin olduğunu söyledim.. sonuçta bugüne kadar youtube kapalı olmasına rağmen kaç kişi youtube' a ulaşma yollarını bulup bir şekilde girdi.

izlenen yol çirkin sadece ! adam gibi çıkıp söylesinler, itiraf etsinler. google bizim cebimizi doldursun, bizde gereken neyse yapalım. !!

ama çıkıpta google şöyle, google böyle diyipte karalamasınlar.

ayrıca "ip" olayında google'dan resmi bir açıklama olmadan söylenenlere inanmıyorum ben. dünya' nın en zengin, prestijli, itibar sahibi bir şirketin 21yy.'da böyle bir davranış içinde olacağına inanamıyorum.

inanan arkadaşlarında ellerinde eğer delil veya kanıt yoksa neye dayanarak "ip" olayını doğru buluyorlar acaba, merak ettim açıkçası. sunucular aynı "ip" lerde olmuş olabilir, ama bunu google bilerek yaptı demek kanıt isteyen bir iştir.
 

atay

0
İyinet Üyesi
Katılım
29 Ekim 2005
Mesajlar
3,592
Reaction score
37
Sizden önce yazdığım gibi pagerank ile ilgili kısımı hariç yazılanları destekliyorum. Zaten orasıda, haberi yazan muhabirin kişisel görüşlerini içeriyor. Elma ile armutu karıştırmamak lazım.

Para varsa vergi var. Sorumluluk varsa iletişim adresi var. İletişim adresi varsa karşılıklı mutabakat var. Google karşısında kimseyi muhatap olarak almıyorsa çeşitli yaptırımlara katlanmayı peşinen kabul etmiş konuma düşer.

ben zaten google vergi vermesin demedim. ama ülkemiz, google vergi vermiyor diye israil' i, 10 tane pagerank çubuğunu, Atatürk'ü öne atıpta google' ı karalamasının çirkin olduğunu söyledim.. sonuçta bugüne kadar youtube kapalı olmasına rağmen kaç kişi youtube' a ulaşma yollarını bulup bir şekilde girdi.

izlenen yol çirkin sadece ! adam gibi çıkıp söylesinler, itiraf etsinler. google bizim cebimizi doldursun, bizde gereken neyse yapalım. !!

ama çıkıpta google şöyle, google böyle diyipte karalamasınlar.

ayrıca "ip" olayında google'dan resmi bir açıklama olmadan söylenenlere inanmıyorum ben. dünya' nın en zengin, prestijli, itibar sahibi bir şirketin 21yy.'da böyle bir davranış içinde olacağına inanamıyorum.

inanan arkadaşlarında ellerinde eğer delil veya kanıt yoksa neye dayanarak "ip" olayını doğru buluyorlar acaba, merak ettim açıkçası. sunucular aynı "ip" lerde olmuş olabilir, ama bunu google bilerek yaptı demek kanıt isteyen bir iştir.
 

webkare

1
İyinet Üyesi
Katılım
27 Ocak 2009
Mesajlar
1,810
Reaction score
20
Konum
Ankara
Ben bugüne kadar hep Youtube'un kapalı kalması olayına karşı çıktım. Ama körü körüne karşı çıktım. Sadece girmek istediğim bi siteye giremediğim için karşı çıktım. Perde arkasında olanları hiç okumadım umursamadım.

Şu son Google olayından sonra aslında parçalar yavaş yavaş yerine oturuyor. Yazılanlara bakınca arkadaşlara hak vermemek saçmalık olur sadece. Özellikle @Atay'ın söylediklerine kesinlikle katılıyorum.

Bu ülkeden ekmek yiyen kim olursa olsun İsrail'li , ABD'li , Irak'lı vs. vergisini vermek zorunda. Sanal ortam diyip geçmeyelim bi kere. Sanal manal isnanlar bu işlerden neler götürüyor. Google ' da buna dahil. @Atay'ın dediği gibi. Biz nasıl marketten çikolata bile alırken nasıl vergisini veriyorsak Google ' da vergi vermek zorunda.

Ha İP Olayı bana göre tamamen gerçek ve Google'ın bilerek yaptığı birşey. Aslında söylenenleri mantıken düşünürsek olay açıklanmış olur.

Neden Adsense değilde Translate ? Neden Analystics ? Neden sadece ücretsiz verilen hizmetler ?
 

z08g

0
İyinet Üyesi
Katılım
8 Mayıs 2010
Mesajlar
809
Reaction score
16
Konum
mountain view
eğer iletişim adresi, telefonu yoksa bu google' ın ayıbı olmuş, eğer bu ülkenin yüksek makamları google' ı arayıpta ulaşamıyorlarsa, google bu kişileri muhattap olarak almıyorsa tabiiki kanunun öngördüğü şekilde yaptırımlar uygulanır. ancak benim anlatmak istediğim nokta şu:

tüm bu olan olaylara karşılık olarak, şu kişi google'da israil' li , arama sonuçlarında istediği siteyi gösteriyor gibi söylemlerde bulunupta google markasının karalanmaya çalışılması.

ve dünya çapında bir markanın açıkçası ırkçılık yapacağına, bile bile aynı "ip" kullanacağına ve arama sonuçlarında istediği siteyi öne çıkaracağına aksi kanıtlanmadıkça inanmıyorum ben.
 

axl

0
İyinet Üyesi
Katılım
4 Şubat 2008
Mesajlar
706
Reaction score
17
eğer iletişim adresi, telefonu yoksa bu google' ın ayıbı olmuş, eğer bu ülkenin yüksek makamları google' ı arayıpta ulaşamıyorlarsa, google bu kişileri muhattap olarak almıyorsa tabiiki kanunun öngördüğü şekilde yaptırımlar uygulanır. ancak benim anlatmak istediğim nokta şu:

tüm bu olan olaylara karşılık olarak, şu kişi google'da israil' li , arama sonuçlarında istediği siteyi gösteriyor gibi söylemlerde bulunupta google markasının karalanmaya çalışılması.

ve dünya çapında bir markanın açıkçası ırkçılık yapacağına, bile bile aynı "ip" kullanacağına ve arama sonuçlarında istediği siteyi öne çıkaracağına aksi kanıtlanmadıkça inanmıyorum ben.

sanırım siyasetle pek aranız yok

dünyada ideolojik amaçları veya çıkarları olmayan neredeyse hiçbir kurum yoktur

bence biraz gazete okuyun, insanların ne dediklerine kulak verin
 

z08g

0
İyinet Üyesi
Katılım
8 Mayıs 2010
Mesajlar
809
Reaction score
16
Konum
mountain view
daha öncede söylediğim gibi, çernobil'den sonra çay satışları düştüğü için bu ülkenin insanlarına radyasyonlu çay içirttiler. sırf PARA için, radyasyonlu çayın zararsız olduğu söyledi.
tekrar diyorum şimdi de para için google' ın israil ile ilişkili olduğu ve "ip" zamazingosu yalanını söylüyorlar vs..vs.. daha bir yığın asılsız iddia.

google hakkında söylenenlerin aksi ispat edilmedikçe ben inanmıyorum arkadaşlar. aranızdan bir kişi bile ispatyamazken nasıl olurda "ip" olayına inanıyorsunuz bunu da anlamıyorum. bu benim fikrimdir.herkes fikirlerinde özgürdür, isteyen istediği şeye inanabilir, fikirlerini beyaan edebilir.

bari google beni avukat olarak büroya falan alsa :cool:
 

Loi

0
İyinet Üyesi
Katılım
13 Kasım 2006
Mesajlar
6,192
Reaction score
44
Konum
localhost
bu yüzden bu iş sadece ve sadece çıkar işidir. bugün ceplerini google tarafından dolduruyor olsalar, çıkıpta bu lafları söyleyemezlerdi adım gibi eminim..

Haber7 nin reklam sorumlusu ile bizzat görüştüğümde bana hitlerin %95 i, google a haber7.com yazarak geldiği şeklindeydi..

Bi daha düşün, google araciligi ile bu adamlar ceplerini veya çuvallarını dolduruyorlarmı doldurmuyorlarmı?
 

z08g

0
İyinet Üyesi
Katılım
8 Mayıs 2010
Mesajlar
809
Reaction score
16
Konum
mountain view
Haber7 nin reklam sorumlusu ile bizzat görüştüğümde bana hitlerin %95 i, google a haber7.com yazarak geldiği şeklindeydi..

Bi daha düşün, google araciligi ile bu adamlar ceplerini veya çuvallarını dolduruyorlarmı doldurmuyorlarmı?

cebin doldurulmasından kasıt, baştakileri kast etmiştim ben ama...vergi muhabbetti var ya.. yoksa haber7 gibi kaç kişinin cebi doluyordur.
 

netster

0
İyinet Üyesi
Katılım
7 Eylül 2004
Mesajlar
445
Reaction score
24
Konum
Ankara
Google sadece İsrail yanlısı olduğu için ip leri değiştirdi diyenlere şaşırıyorum. Adamların ciddi anlamda bir İsrail takıntısı olsaydı google.com dan hamas kelimesini arayabilirmiydik ?

Yetkililerimiz artık herşeyi eline yüzüne bulaştırdı , halkdan tepki gelince de topu hemen google attılar.

Şu anda online oyun piyasası parayı kırıyor. En gözle görünür örnek olarak gameforge.de oyunlarını veya k2 oyunlarını inceleyin derim. Bir ayda kaç yüzbin euro/dolar lık kazançları var. Bu sitelerin neden hiç vergi vermiyorlar diye lafı geçmiyorda sadece Google ?


Ayrıca Google zaten vergi mükellefi. İstanbul'da bulunan ofisinin ünvanı Ltd. Şti. olarak geçmektedir. Vergi vermeyen bir Ltd. Şti olabilir mi?
 

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Backlink ve Tanıtım Yazısı için iletişime geçmek için Skype Adresimiz: .cid.1580508955483fe5

seo ajansı , sosyal medya yönetimi
Üst