İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

HSYK'nın yapısı değişiyor

Any0ne

0
İyinet Üyesi
Katılım
13 Mart 2010
Mesajlar
478
Reaction score
7
Konum
Ankara
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa değişikliği paketine son şeklini vermek üzere hukukçu kurmaylarıyla bir araya geldi. Saat 11.00'de Başbakanlık Merkez Bina'da, Başbakan Erdoğan başkanlığında, başlayan toplantıya, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcıları Cemil Çiçek, Bülent Arınç, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek, TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve AKP İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu, AK Parti Adana Milletvekili Ömer Çelik katıldı.

ÇEKİNCELİ MADDELERE SON ŞEKLİ VERİLECEK

AK Parti'nin son şeklini vereceği Anayasa değişikliği paketinin 10-15 madde arasında olması beklenirken, siyasi partilerin kapatılmasını zorlaştıran düzenleme, askere sivil yargı yolunu açan değişiklik ve YAŞ kararlarıyla ilgili maddelerin nasıl formüle edileceği tartışılacak.

ANAYASA PAKETİNDE GİRECEK MADDELER

Başkanlık Merkez Bina'da yapılan "Anayasa" toplantısının ardında, muhalefet partilerinden randevu isteneceği öğrenilirken, pakete şu maddelerin girmesi bekleniyor:

HSY'NIN YAPISI

Pakette HSYK'nın yapısı değiştirilecek. HSYK'nın, tarafsızlık, objektiflik, şeffaflık ilkeleri temelinde uluslararası belgeler ışığında geniş tabanlı temsil esasına göre yeniden yapılandırılması, kararlarına karşı etkili itiraz sisteminin getirilmesi ve yargı yolunun açılması hedeflenen değişiklik yapılacak. Buna göre bu kurulun üye sayısının 20 veya 21 olacak. HSYK, geniş tabanlı temsil esasına göre oluşturulacak, 2 veya 3 daire seklinde yapılandırılacak. Yargının tümünün temsil edilebilmesi amacıyla, birinci sınıf hakim ve savcıların yanı sıra Türkiye Adalet Akademisi, hukukçu öğretim üyeleri ile avukatların HSYK'da temsili sağlanacak.

KAMU ÇALIŞANLARINA YARGI YOLU AÇILIYOR

Bugüne kadar gündeme gelmeyen ve Anayasa paketine ilk kez girecek 129. Maddenin üçüncü fıkrası da değişecek. Bu kapsamda, görev sorumlulukları düzenleyen memur ve diğer kamu görevlileri Anayasa ve kanunlara sadık kalarak faaliyetlerini düzenleyen 129 madde değişecek. Anayasa'nın 129. Maddesinin mevcut 3. Fıkrası, "Uyarma ve kınama cezalarıyla ilgili olanlar hariç, disiplin kararları yargı denetimi dışında bırakılmaz" şeklindeki ibaresi değiştirilerek, disiplin ve uyarı cezası alan kamu görevlilerine de yargı yolu açılacak.

ASKERE SİVİL YARGI YOLU AÇILIYOR

CHP'nin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne götürdüğü ve askerlere sivil yargı yolunun açan düzenlemenin de Anayasa değişikliği paketine alınması da bekleniyor. Bu kapsamda askerlerin yargılanmasını düzenleyen Anayasa'nın 145. maddesinde değişikliğe gidilecek.

PARTİ KAPATMA

"Siyasi partilerin uyacakları esaslar" başlıklı 69. madde iki şekilde formüle edildi. Partilerin kapatılmasına 1961 Anayasası'nda olduğu gibi Meclis karar verecek. Parti kapatmalarını Venedik Kriterleri çerçevesinde zorlaştıran hükümler konulacak. Bu düzenlemeyle, şiddet ve teröre bulaşmadığı sürece partiler kapatılamayacak. Dava açma usulü de değişecek. Dava açılması Meclis'in ya da yine mevcut haliyle Anayasa Mahkemesi karar verebilecek.

POZİTİF AYRIMCILIK

Anayasa'nın 'Kanun önünde eşitlik' başlıklı 10. maddesinin "Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür" şeklindeki ikinci fıkrasına, "Bu maksatla alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı olamaz" cümlesi eklenecek. Böylece 'kadına yönelik pozitif ayrımcılık' Anayasa'ya girecek. Aynı maddeye ayrıca, yaşlılar, çocuklular ve özürlülerle ilgili de pozitif ayrımcılık yapılacağına ilişkin fıkra eklenecek.

İNSAN HAYSİYETİ

'Temel hak ve hürriyetlerin niteliği' başlıklı 12. maddeye "İnsan haysiyetine dokunulamaz" hükmü eklenerek, yasalar ve idarenin eylemlerine yeni sınır getirilecek. Buna göre, yasalar, mahkeme kararları insan onurunu zedeleyemeyecek. Gözaltında onur zedeleyici davranışların karşılığı Anayasal suç olacak.

KİŞİSEL VERİLER

'Kişi hürriyeti ve güvenliği' başlıklı 19. maddeye, kişisel verilerin korunmasına ilişkin hüküm eklenecek. Buna göre, kişisel bilgiler, ancak kişinin açık rızasına veya kanunla öngörülen bir sebebe dayalı olarak kullanılabilecek. Kişi kendi hakkındaki bilgilerin amaçları doğrultusunda kullanılıp kullanılmadığını öğrenebilecek.

YURTDIŞI YASAĞI

"Yerleşme ve seyahat hürriyeti" başlıklı 23. maddeye, "Yurtdışı yasakları ancak mahkeme kararıyla verilebilir" hükmü eklenecek. Böylece, özellikle vergi cezalarında kişilere yurtdışı yasağının önüne geçilmiş olacak.

KAMU DENETÇİLİĞİ

Anayasa'nın 'hakların korunmasıyla' ilgili bölümüne Kamu Denetçiliği Kurumu'na ilişkin madde eklenecek. Bu kurum, vatandaşla kamu kurumları arasındaki sorunlarda 'ombudsmanlık' rolü üstlenecek.

KİŞİSEL BAŞVURU

Anayasa Mahkemesi'ne kişisel başvuru hakkı sağlanacak. AİHM hükümleri çerçevesinde temel hak ve özgürlüklere ilişkin kişisel başvurular yapılabilecek.

MEMURA GREV HAKKI

Memurlara sendikal hakların verilmesi amaçlanıyor.

17.03.2010

Kaynak
 

yagmayok

1
İyinet Üyesi
Katılım
25 Ocak 2005
Mesajlar
7,131
Reaction score
89
eeee, yargı ne kadar "hükümetin işlerini aksatmayacak şekilde" çalışırsa o kadar iyidir tabi ...

Şeffaflıktan, objektiflikten bahsediliyorda nedense en önemli problemlerimimiz olduğunu ve her türlü sorunun kaynağı olarak gördüğüm, ilk etapta yapılması gerekenin bu olması gerektiğini düşündüğüm "Partilerdeki tekelciliği" ortadan kaldıracak olan dolayısıyla seçimlerde milletin gerçekten seçmek istediği milletvekilini seçebileceği o meşhur kanun neden düzenlenmez...
 

mathiaxbars

0
İyinet Üyesi
Katılım
24 Temmuz 2006
Mesajlar
9,530
Reaction score
122
bize lisede ana yasayı hep temel taş olarak gösterirlerdi şimdi bakıyosun hamur gibi onanıyormuş meğer:D
 

Virtuozzo

0
İyinet Üyesi
Katılım
27 Nisan 2008
Mesajlar
441
Reaction score
4
Konum
Istanbul
Evet, onyıllardır her darbe yapan anayasa ile hamur gibi oynadı durdu.
Hatta o derece ki; yapılan cunta anayasaları, jandarma nezaretinde oy kullandırılarak halka sorulurmuş gibi yapılırdı zamanında.

Şimdi neyin ne olduğunu gören halk, gelen taslağı isterse onaylayacak istemezse reddedecek.
Bundan rahatsız olanlar, Milli Şef veya darbe dönemlerine hasretlik duyanlardan başkası olamaz...
 

yagmayok

1
İyinet Üyesi
Katılım
25 Ocak 2005
Mesajlar
7,131
Reaction score
89
Virtuozzo peki bundan rahatsızlık duyanların akıllarındaki kuşkular aslında o değinmek istediğiniz dönemlerin de daha kötüsünün getireleceğinden duydukları rahatsızlıklar olabilir mi ?
 

Loi

0
İyinet Üyesi
Katılım
13 Kasım 2006
Mesajlar
6,192
Reaction score
44
Konum
localhost
Kötünün kötüsü vardır diyip kötüye rıza göstersinler yani? Öyle şey mi olurmuş..
 

Virtuozzo

0
İyinet Üyesi
Katılım
27 Nisan 2008
Mesajlar
441
Reaction score
4
Konum
Istanbul
Kuşku ile, zan ile amel edilmez.
Bu ülkenin 72 milyon vatandaşı, 3-5 kişinin aklında kuşku var diye hala 3. sınıf ülkelerden bile daha geri bir mantalite ile yönetilmeyi haketmiyor.
Ayrıca daha kötüsünün getirilmesinden korkanlar, daha iyisini getirdiler de kabul edilmedi mi?
Ana muhalefet lideri, yıllar önce kendi partisince hazırlanan taslaktan bile daha az değişiklik içeren bir anayasa reformu bugün yapılmak istenince neden ortalığı ayağa kaldırıyor? Gerçekten "Dün dündür, bugün bugündür" müdür?

Bir de ek olarak; anayasa temel taş ise, mutlak ve oynanmaması, değiştirilmemesi gereken birşey ise neden Atatürk döneminde yapılan anayasa (1924 Anayasası) değiştirildi?
Atatürk tarafından hazırlanan (hazırlatılan) 1924 anayasası yürürlükten kaldırılırken hem de bu iş, Atatürk'ün kurduğu meclis feshedilerek yapılırken ses çıkarmayan sözde Atatürkçüler, cunta anayasası değiştirileceği zaman neden yaygarayı koparıyorlar?

Sitelere erişimin engellenmesine karşı tavır alanlar, bu yasakların dayandırıldığı temel mantalite değiştirilmeye, özgürlükler artırılmaya çalışılınca neden feryad-ı figan ediyorlar?
Yoksa hala o erişimi engellenen sitelerin, mahkemelerce değil de Türk Telekom tarafından kapatıldığını mı zannediyorlar?
 

mathiaxbars

0
İyinet Üyesi
Katılım
24 Temmuz 2006
Mesajlar
9,530
Reaction score
122
geçen facebookta vardı avukat diyorki adını bilgilerini vererek zihinsel özürlülere ve oy kullanamıyacak yaşlılara oy kullandırtılmış hane o çoğunluğun yerine konuşulmaz diye susuyoruz biz , çoğunluk nede olsa:D
 

Virtuozzo

0
İyinet Üyesi
Katılım
27 Nisan 2008
Mesajlar
441
Reaction score
4
Konum
Istanbul
O vatandaş; bu tür bir haksızlığa / kanunsuzluğa şahit olmuş da bunu mahkemeler yerine facebooklarda söylüyorsa ya dedikleri yalandır ya da kendisi avukat filan değildir.
 

mathiaxbars

0
İyinet Üyesi
Katılım
24 Temmuz 2006
Mesajlar
9,530
Reaction score
122
videoydu haberlerde söylemiş şikayet te etmiş de işte gel gör reform var etmemek lazım neme lazım:D
 

yagmayok

1
İyinet Üyesi
Katılım
25 Ocak 2005
Mesajlar
7,131
Reaction score
89
Kötünün kötüsüdür diyip kötüye razı gösterilmiyor. Tam aksine kötünün kötüsünün yapılmak istendiği vurgusu yapılıp olması gerekenler dile getiriliyor (getiriyorum). Mesela bu konuda ne kadar samimi olduklarını görebilmemiz için en somut ve en basit örneği bu konudaki ilk mesajımda verdim. Ayrıca bu örneği verende birtek ben değilim. Herkes bu konuda hem fikir iken hemde yıllardır (sadece bu hükümet için dile getirmiyorum) nerede somut çalışmalar !!! Var mı yoksa varda benmi göremiyorum...

Ben samimiyet istiyorum. Eğer birileri gerçekten samimiler ise çıkarlar önce yapılması gerekenleri yaparlar. Uzun uzun neler yapılması gerekenleri burada açıklaya gerek görmüyorum. Çünkü bunları objektif bakan herkes görebilir. İşte kuşkunun kaynağı budur... Davranışlarla ve söylemlerle sıkça ortaya konulan samimiyetsizliklerdir...
 

Virtuozzo

0
İyinet Üyesi
Katılım
27 Nisan 2008
Mesajlar
441
Reaction score
4
Konum
Istanbul
Önceliğin o olduğuna nasıl emin oldunuz?
Bu ülkede aynı olaya bir mahkeme beraat verirken başka bir mahkeme müebbet (veya X yıl hapis cezası) veriyorsa, aynı suçu işleyenlerden biri elini kolunu sallayarak geziyorken diğeri tutuklu ise partiler yasası filan hikayedir.

Partilerde tekelciliği önlemezseniz bile çaresi var; halk seçmez olur biter.
Nitekim Mesut Yılmazlar, Tansu Çillerler, Bülent Ecevitler bu şekilde silinip gitti.
Bundan sonrakiler de koltuklarından kalkmamak için inat ettikleri müddetçe aynı akıbete düçar olurlar.

Ama bir ülkede hukuk düzeninde, adalet sisteminde bir çarpıklık varsa, terazinin kolları eşit değilse bunun çaresi yoktur ve en önemli mesele budur.
"Yargının kapısında hak isteyeni haklamak kimsenin hakkı olmaz."
 

Forza FB

0
İyinet Üyesi
Katılım
19 Mayıs 2008
Mesajlar
2,020
Reaction score
16
Konum
Ankara
Bu forumu en ufak siyasi düşüncelerle bile olsa , kirletmeyelim.
 
X

Xman

Misafir
Hukuk siyaset bugünlerde iç içe girmiş durumda, tartışmaya neden olacak yorumlardan uzak durulması hepimiz için en güzeli olacaktır :)
 

Invictus

0
İyinet Üyesi
Katılım
4 Şubat 2010
Mesajlar
328
Reaction score
8
Konum
istanbul
Kötünün kötüsüdür diyip kötüye razı gösterilmiyor. Tam aksine kötünün kötüsünün yapılmak istendiği vurgusu yapılıp olması gerekenler dile getiriliyor (getiriyorum). Mesela bu konuda ne kadar samimi olduklarını görebilmemiz için en somut ve en basit örneği bu konudaki ilk mesajımda verdim. Ayrıca bu örneği verende birtek ben değilim. Herkes bu konuda hem fikir iken hemde yıllardır (sadece bu hükümet için dile getirmiyorum) nerede somut çalışmalar !!! Var mı yoksa varda benmi göremiyorum...

Ben samimiyet istiyorum. Eğer birileri gerçekten samimiler ise çıkarlar önce yapılması gerekenleri yaparlar. Uzun uzun neler yapılması gerekenleri burada açıklaya gerek görmüyorum. Çünkü bunları objektif bakan herkes görebilir. İşte kuşkunun kaynağı budur... Davranışlarla ve söylemlerle sıkça ortaya konulan samimiyetsizliklerdir...

öncelikle ilk mesajında bahsettiğin yasa/düzenleme her neyse artık bence de kesinlikle gerekli. bırakın milletvekilini ufacık bir belde de bile belediye başkan adayı parti il merkezi kim derse o oluyor. milletvekilleri için de böyle, halk istediğini seçemiyor ki, parti koyuyor önüne 4-5 aday(sayı şehire göre değişiyor) insanlar partiye oy veriyor. hatta çoğu insan kime oy verdiğini bile bilmiyor, şu partiye oy vermem buna veririm gibi düşüce hakim ama adaylar bile tanınmıyor, tanınsa da elden birşey gelmiyor çünkü partiler belirliyor adayları. yani daha partiler kendi içlerinde bile demokratik değilken devletin demokratik olmasını istiyoruz. (en azından ben istiyorum.)

HSYK'ya gelince, bence kesinlikle yapısı değişmeli, Anayasa da değiştirilmeli. Hukuk sistemi baştan aşağı yeniden düzenlenmeli. Emniyet, üniversiteler, ordu ve hukuk. Bunların ne kadar önemli olduğunu gördük, tam emniyet düzgün çalışmaya başladı, rektörler darbe çağrısı yapmayı bıraktı, ordu içindeki çürük yumurtaları temizlemeye başladı bi de hukuk darbesi yediriyolar inceden inceden. Düzentilsin abicim, bir 367 krizi daha istemiyoruz. Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanı seçilmesini istemiyorsan, lobi çalışması yaparsın, seçime girmezsin, girsen de red oyu verirsin ama k..ından yasa uydurmak olmaz be abicim :) adam gibi anayasa istiyoruz artık, sivil anayasa istiyoruz
 

Virtuozzo

0
İyinet Üyesi
Katılım
27 Nisan 2008
Mesajlar
441
Reaction score
4
Konum
Istanbul
Siyasetçiler hukuka, hukukçular da siyasete heveslenince maalesef iç içelik pandoranın kutusu gibi oluyor. Kimse de içinden çıkamıyor. :)

Forza FB; Forumda "Güncel Konular Haberler" diye bir başlık, bir de haber botu (Any0ne alınmasın lütfen :)) olunca bu durum normal oluyor.
 

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Backlink ve Tanıtım Yazısı için iletişime geçmek için Skype Adresimiz: .cid.1580508955483fe5

seo ajansı , sosyal medya yönetimi
Üst