İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

Kartvizit Baskı İle İlgili Sorunlar

axl

0
İyinet Üyesi
Katılım
4 Şubat 2008
Mesajlar
706
Reaction score
17
webkare işini halletmiş ama bu konuyu okuyan diğer arkadaşları bilgilendirmek istedim

Matbaada baskısı yapılacak ürün renkli ise film çıkışı alınması gerekmektedir. Bu yüzden baskıdan önce tüm renkli işler matbaacılıkta 4 ana renk olan CMYK renklerine göre film ayrımına girer. İşte matbaacılıkta en önemli handikaplardan biri burada başlıyor.

Siz photoshop programında çalışmanızı yaptınız efektler, degradeler vs vs çok güzel bir çalışma yaptınız. Ama bu çalışmalar genelde nedense RGB renk formatında hazırlanır. Sanırım burada aramızdaki grafiker arkadaşların çoğu web ortamına göre çalıştıkları için matbaada CMYK ve pantone dılında renk basılmadığını bilmiyorlar.

Sizin RGB renklerde yaptığınız canlı çalışmanız matbaada basılabilmesi için CMYK renklerine çevrilir. RGB'den CMYK'ya çevrildiği zaman renklerde solukluk ve matlık ortaya çıkar ve bu RGB halindeki o canlılığı % 25'e kadar yokediyor.

Renkli işlerde film ayrımına giren tüm dosyalar eğer vekrörelse yani corel, freehand, illustrator gibi programlarda hazırlanmışsa sorun yok. Çünkü bu programlar varsayılan olarak tüm renkleri CMYK kullanır. Ama photoshop gibi bir resim düzenleme programı ile oluşturulan bir dosyayı filme gönderecekseniz flatten image ile layerları kapatıp TIFF formatına çevirmeniz lazım. Ne yazıkkı hala PSD dosyasını direkt filme veremiyoruz. PSD'den film alınabilseydi inanın çok güzel olurdu.

Neden TIFF?
1 - PSD halindeyken filmciye gönderdiğinizde kullandığınız fontun filmcide olmaması ihtimali var, kullandığınız renk ayarlarının ve ICC profillerinin filmcinin bilgisyarındakilerle uyuşmama hali var, filmci siz TIFF yapmasanız dahi kendisi TIFF formatına çevirirken kullandığınız efektlerin görünümünün bozulması ihtimali var.

2 - TIFF dosyası JPG formatında olduğu gibi görüntünün kalitesinden taviz vermez. Bu yüzden profesyonel fotoğraf makineleri ya TIFF yada RAW formatında resimleri kaydeder. JPG formatlı resimlerde, resim özel bir sıkıştırma yöntemiyle sıkıştırılır ve kalitesi bir miktar düşer.

3- Flatten image özelliği ile layerları kapatılıp TIFF formatına dönüştürdüğünüzde tasarımınızın başka amaçlar için kullanma imkanı daha sınırlandırılmıştır. Çünkü layerlar kapalıdır ve yeniden düzenleme yapmak isteyen kişinin işini zorlaştıracaktır.

Bu kadar ansiklopedik bilgiden sonra gelelim baskıya gönderirken dikkat edeceğimiz diğer konulara

a - türmatsan, sentez, bilmat vs vs gibi yerlerde kartvizit ölçüsü 84x52 mm'dir
b - kullanacağınız renkler CMYK olmalıdır
c - kartvizitinizde kullanacağınız tüm resimler CMYK formatında olmalıdır.
d - zeminden kullandığınız renk ve diğer görseller hariç tüm yazı resim ve diğer şeyleri 84x52 mm kağıt ölçüsünden her kenardan 4 mm içeriden başlayarak tasarlayın. Aşağıda bunu gösteren bir resim ekliyorum. Bu 4mm'nin anlamı şudur. Bu 4mm kesim ve traş payı içindir. Baskı bittikten sonra kartınız kesilir, bu kesimden sonra kağıdın kenarından kalan saçakların temizlenmesi için traş denen bir kesim işlemine daha girer. İki defa kesim işlemi olacağı için tasarımınızın zarar görmemesi için bu 4mm payı bırakmanız lazım. Normalde bu alan 2mm'ye nadiren ulaşır ama siz işinizi sağlama alın. Acemi bir matbaacının eline düşerseniz kötü olur.
kartvizit-olculeri.jpg


Eğer çalışmanız Photoshopta hazırlanacaksa aşağıdaki ölçülere göre yeni sayfa açın ve çalışmanızı yapın;
kartvizit-psd.jpg


Umarım yardımcı olabilmişimdir.
 

webkare

1
İyinet Üyesi
Katılım
27 Ocak 2009
Mesajlar
1,810
Reaction score
20
Konum
Ankara
Teşekkürler verdiğin bilgi için @axl . İşimi hallettim ama bundan sonra dediğin şekilde yaparız. Yazıyı aldım arşive :D
 

Ruh

0
İyinet Üyesi
Katılım
5 Şubat 2010
Mesajlar
139
Reaction score
1
Bu kadar genel açıklamaya gerek yok arkadaşlar.

Matbaa'ya PSD olarak gönderiyorsunuz.
Matbaa gerek gördüğü üzere isterse film, ister aydınger, ister CTP isterse kalıp alarak baskısını gerçekleştiriyor.

PSD Formatına sadece renk çalışmasını yapmanız ve matbaaya göndermeniz yeterli oluyor.
Film, aydınger, ctp veya kalıp müşterinin değil matbaa'nın görevidir.
Kartvizit genel ölçüsü : 8,5 X 5 tabi isteğe göre istediğiniz boyutta bastırmakta müşterinin tercihidir.
 

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Backlink ve Tanıtım Yazısı için iletişime geçmek için Skype Adresimiz: .cid.1580508955483fe5

Üst