Benim final yorumum şu şekildedir. Tamamen kişiseldir.
Bu satırın altı ağır spoiler içerir, finali izlemediyseniz okumayın...
---------------------------------------------------------------------
Oceanic uçağı 5 sezon boyunca izlediğimiz şekilde düşmüş ve tüm izlediklerimiz gerçekleşmiştir. 6.sezonda ise paralel evren olarak düşündürdükleri şey aslında ölüm ile yaşam arasında kalan kutsal bir evrendir. Şu şekilde bu görüşü destekleyebiliriz;
- Bu evrende öldüklerinin farkına vardıklarında, yaşadıkları herşeyi hatırlamaları bunun göstergesidir.
- İkinci bir gösterge ise finalin sonlarına doğru Hugo ile Ben arasındaki birinci ve ikinci adam şeklindeki şifreli konuşmadır. Buradan anlıyoruz ki adada muhtemelen çok uzun süren bir yaşam sürmüşler ve Hugo, Jacob'ın görevini, Ben ise Richard'ın görevini üstlenmiş.
- Muhtemelen çok uzun dememin sebebi ise Jack'in babasının Jack'le konuşmasında "bazıları senden önce bazıları ise senden çok sonra..." şeklindeki konuşmasına ve Jacob ile Richard'ın hepimizin bildiği ölümsüzlük durumuna bağlıyorum.
- Ayrıca aradaki kutsal evrende Ben ile Locke arasındaki sonlarda geçen diyalogda bu evrenin gerçekliğinin sahte olduğunu gösteriyor. Tekerlekli sandalyede kiliseye gelen Locke'a bahçede bulunan Ben bence artık onlara ihtiyacın yok diyor ve Locke kalkıp yürümeye başlıyor. Daha yeni omurilik ameliyatı olmuş bir insanın gerçek hayatta bunu yapması sadece deliliktir ve imkansızdır.
Nihayetinde hepsi öldüğünde farkında olmadan hayatlarında en güzel vakit geçirdikleri insanların yer aldığı bir evrende buluşuyorlar ve farkına vardıklarında kişilerin dinsel inançlarına göre şekillendirilecek şekilde ışık konseptiyle dizi bitiriliyor. Biz diyelim cennete gittiler, başkası desin nirvanaya ulaştılar.
Bir de sezon hakkında minik bir yorumum daha var. Sezon başlangıcını hatırlarsanız takımımız Oceanic uçuşunda bir türbülansa girdiler ve uçak sağlıklı şekilde indi. Ancak Jack'ın boynunda bir süre sonra anlamsız bir yara ortaya çıktı. Sona yaklaştıkça yara daha da belirginleşti. Son bölümde Sahte Locke (siyah duman) ile olan kavgasında Locke bıçağı tam o noktaya dayamıştı.
Özetlersek;
Oceanic uçağı düşmüş ve kurtulanlar adada gerçekten yaşamıştır. Nihayetinde hepsi zamanı geldiğinde ölmüş ve yaşamla ölüm arasındaki bir ara evrende buluşmuşlardır. Aslında dizi finali bizim 5 sezon boyunca izlediğimiz dizinin değil 6. sezonda birden ortaya çıkan yaşam ile ölüm arasında kalan ara evrenin finali olmuştur. Bir çok kişinin merak ettiği Jack öldükten sonrası adanın durumu yani Hugo ve Ben tarafından yönetilen adanın durumu açıkta bırakılmıştır.
---------------------------------------------------------------------
Bu satırın üstü ağır spoiler içerir, finali izlemediyseniz okumayın...
Benim çıkarımlarım kendimce bunlar. "Sen bu finalden tatmin oldun mu?" derseniz. Cevabım okkalı bir "HAYIR..."
Son sözüm ise, herşeye rağmen bunca sezon bize bu heyecanı yaşattığı için artılar eksileri fazlasıyla götürdü. Lost hafızamda güzel bir bilim kurgu dizisi olarak yer edindi. Benim kitabımda daha iyisi çıkana kadar en heyecanlı dizi başlığının sahibi Lost...