bende farklı açıdan bakıyorum bu tarz konulara...
Zaten büyükler var ortalıkta küçük olana nasıl al yayınla diyecekler.
Mesela tv kanallarında ilk başlarda klip azlığından dolayı kral tv azap çekiyordu. ancak şimdi milletten para istiyor. Hatta para versen bile bir kuruldan geçiyor ki yayın için mantıklımı diye.
MTV...
Parada versen tarzın olacak. Aksi halde yalan oluyosun yayınlamazlar.
Bunun birde internet durumu var. Digitürk Cine5 vs. Yıllardır duymuyormuyuz izinsiz açık alanlarda yayını yasaktır diye.
Kitaplar...
Kaynak belirtsen bile yayını yasak. iyi ozaman herhangi ocr ile tara, sora altına kaynağını yaz dağıt sebil gibi...Yazan adam para nasıl kazanacak?
Dergiler...
Ortalama bir dergide en az 15 kişi çalışır. Kısmetse mart ayında bende çıkarıyorum. Şimdi orda 15 kişiye maaş+sigorta+yemek+harcirah+ofis masrafları ödeyeceğim adamın biri çıkacak onu tarıyacak atıcak rapide millete beleşe dağıtacak. Altındaki imzasıda "emeğe saygı, rep lütfen" olacak. Ne için bu...Nick altında bir sürü yanan yeşil ışığı (rep) ve rapid te bu download lar ile alacağı premium puan...
E şimdi hangi mantıkla topik açılırda ;
"Arkadaşlar şunu dağıtmak yasak mı?"
diye sorulabilir..Zaten soruyu soran biliyo cevabınıda hani belki değilse hit alacak, adsense den kazanacak, rapid leri satacak vs...
Sonra ortaya müyap veya başkaları çıkıp insanların hakkını savunurken sen çıkıcan "e bunlarda çok oldu" diyeceksin.
yahu nasıl mantık bu "çok oldunuz" cümlesi! Adam hak arıyor, bugun burda birinin kıçı kırık 50ytl lik botu kopyalansa veya 50-100 ytl lik scripti çalınsa ve hatta beş para etmeyen bir tasarımı çalınıyor olsa bile herkes ayağa kalkıyor. Peki neden o adamlar hala çalmaya çalışıyor. Evet çalmak, tamamen hırsızlık. Hem bu hemde diğer dünyada bunun adı hırsızlık ve kul hakkı başka birşey değil.
Ve tabi...
Neden youtube, hürriyet, mynet vs. yayın yapıyo ben yapamıyorum deniyor? Yaw adam 6 kişiyi kesti geçen ay. Birde çıktı tv ye bunu program yapalımmı abi diyor...E bizde keselim o zaman milleti.
Aynı şeymi ? Evet aynı şey... Biri adam öldürmek diğeride hırsızlık.
Bu tüm dünyada aynı. Herkes site yapmaya, herkes forum açmaya çalışıyor. Yani herkes patron olmaya çalışıyor.
Nedenini sadece tahmin edebiliyorum...Zaman çok iş güç yok, parayı netten bulucak...Çünkü zamanında biri garajda diğeride okul kantininde temelini attığı projelerinden kamyonla para kazandı yaa. Mp3 ve video dağıtarakta bunlar para kazanacak
...
Yazık valla böyle düşünenlere sadece acıyorum