Asıl ahlaksızlık olan 10 kuruşluk şeyi 5 liraya kakalamaya çalışmak.
Mesela yaz gelince 100 tlye satılan kışlık mont %70 indirim yaptık denilerek 30 tlye satılıyor. E peki bu mont 30 tlye satılabiliyorsa niye milleti kek yerine koyup 100 tlye kakalıyosun. Vede o montu 15 tlye satsan bile iyi bir kar bırakıyor. O yüzden %70 indirimli demek aslında size önceden %800-900 pahalıya satıyoduk. Şimdi elimizde kaldı %150 pahalıya satıyoruz demek.
Böyle şeylerin oluşmaması için en iyi fiyat sabit fiyattır. Alıcı ucuza almak ister satıcıda pahalıya satmak ister. Bunun bir ortasını bulmak lazım. Yani fiyatları makul seviyeye indirmek lazım.
Mesela çin malı telefonlar çinde toptancılara kilo ile satılıyor. Orada 1 telefon başına 3-5 dolar verip burada 200 tlye satılıyor. Adam istese o telefonu 15-20tlye rahat satar ama yok.
Bizim ülkemizde ahlaksızlık bir itibar aracı olarak kullanılıyor. Yurtdışında 10 dolara satılan pantolon burada üzerine bir etiket basılarak 150-200tlye satılmaya çalışılıyor. Tabikide ürün kaliteli ama bu fahiş fiyatları haketmiyor.
Pazarlık tabikide olmalı. Çoğu zaman bende pazarlık yapıyorum. Mesela geçen gün 3 farklı yerde hafıza kartı sordum. Biri 15 tl dedi, biri 12 tl dedi biride 10 tl dedi ve 8tlye aldım. Ama eminimki o hafıza kartını 2 tlye bile satsa çok fazla kar ediyor ki o hafıza kartını tahtakaleden falan alsan 5 tl ister 3 tl ye alırsın.
Hayal görüyorsun, şehir efsanelerine inanıyorsun. Çinden mal getirten biri olarak söylüyorum o kadarda abartmayın. O bahsettiğin telefonların geliş hikayeleri farklı o yüzden %150 gibi rakamlarla son kullanıcıya ulaşır. Bu işi resmi yapanlar ile yapmayanlar arasında dağlar kadar fark oluyor ve çinde 100 dolara olan ürünü burada 250 dolara alırsanız normal bir fiyata almış olursunuz. O bahsettiğiniz çift sim kartlı telefonların fiyatlarıysa shenzhende 70 dolar, kilo ile satılan ürünlerse geri dönüşümü sağlanan kamyoncuların kullandığı radyo, mini tv, el feneri gibi geri dönüşümden sağlanmış ürünlerdir.
Bunun yanında çoğu ürün çindeki fiyatı ile birebir Türkiye' de son kullanıcıya satılıyor, devleti kandırarak. Örnek verecek olursak x kişi 10 dolarlık mause sipariş ediyor 10.000 adet diyelim ve yanına 0.5 USD lik mauselerdende 5000 adet sipariş geçiyor faturalandırmayı 0.5 dolardan tek kalem ürün gibi yapıp ülkeye sokuyor, sende gidip çinden mal alıp Türkiye' de satamıyorsun. Kısacası evet ticarette güzel paralar dönüyor ama şehir efsaneleri çok daha fazla dönüyor.
Örneğin ben bilgisayar kasası getiriyordum, FOB China ürün başı fiyat 5.5,6 dolar gibi bir rakama gelir ancak taşıma masrafınız evet sadece taşıma masrafınız 7-8 doları bulur, gümrük vergileri, kdv ıvır zıvır dendiğinde shenzhenden 6 dolara alınan ürün Türkiye' de toptancılara 22-25 dolar arasına dağıtılır ve toptancılar son kullanıcıya ürün satanlara, onlarda son kullanıcıya ulaşana kadar ürün 30-35 dolara mal olur.
Kaldıki gerçek değerini tam olarak çözemediğiniz bir ürün için bu şekilde karalayıcı konuşmak bence çok saçma oluyor, sephucral' ın vermiş olduğu örnek ile iyi.net domaini bile verilen fiyatın çok üstüne satılabilir, eskiden ev, arsa alınırdı yatırımlık ama inanın şu an satılan ürün bence ev ve arsadan daha çok kar getirisi olan (üstelik uluslar arası arenada değeri olan) bir ürün.
Kendi adıma konuşayım eğer ekonomik krizden dolayı sıkışık olmasaydım söylenen fiyatı gözüm kapalı verirdim. Sadece iyi.net domaini bile o fiyata değer.