eheueheu walla üşengeçliğimden yazılanları zıplaya zıplaya okudum: mevzu adamın hile yaparak kazananlardan dolayı çalışası gelmiyordan nerelere gelmiş.
google kurallarına uygun 5000 de 10000de 50000de kazanılıyor. bunu ztn bilionus hepiniz. okul denilen olay tamamen çalışmaya baglıdır: zekala ziktim sene alakası yoktur. wardır aranızda: gunlerce sınava hazırlananlar. gelip sınavdan 5 saat önce baslayanlar: ha bende onlardanım: ha sınavı gecemiom - ama işte okul dısında vasfı olmayan elemanlardan farkım oldugunu biliyorum. o 5 saatte 1 aydır okula gelio gibi oluyorum. kendime zeki falanda demiyorum ama sunu derimki aklımı kullanmayı biliyorum: ot gibi okuyup okulu 4 senede bitirebilirsiniz. ama bu 4 senede karsınıza cıkan her iş fırsatını değerlendirmelisiniz: cunkiiii: okul bitince çölde etrafınıza bakınmayınız. neredeyim ben die. üninin amacı tamamen meslektir. lise bitti: temel egitim bitti: artık meslek para için okuyonuz... haaa zekiseniz üni hayatınızda iyi kararlar vereceksiniz. ben bu bölümü okuyom olayım ne dicen. misal makinemi okuon sevionmu? o zmn asıl: makineye asıl - nelerle baglı bi bölüm: bilgisayar onada asıl. kendini geliştir. az mı sevion. az makine asıl - cok diğer ilgilendiğin şeyi asıl. misal ben mat. okuyorum. 2 secenek war burada para kazanmaya. özel ders denilen dalgayla en kral adsense'ciyi katlarsınız
- ama ben ortaokulmu liseden berimi ne bilgisayarla ciddi anlamda ilgileniyor ve dısarda ciddi işlerde calısmısım. artı matemattik: yanii derse bakar. hiç sevmem. aç kalırım genede yapmam (buyuk konusmayalımda) - - hepsini geçin: bizler belki zeki belki değiliz ama bizlerden kat kat iyi olan ve ünilerde okuyup bu alanlarda hakkaten iyi olacak insanlar war: ama bunların böyle fırsatları olamıyor belki. aylık 400 500 ytl masrafı karsılayamadıkları için üniden mahrum kalıolar. işte bu insanlar aslında zeki değil çalışkan
sunu iyi biliyorum: çalışkan insan eşşek gibi devlet ve özel yardım alabilir. ama bu insanlarında bilgileri çevresi sosyal yasamı kısıtlı - bunlardan haberdar bile olamıyorlar belki. üfff uzatıcam ama konu hosuma gitti yazmam gerek daha ark'lar...
türkiye web konusunda süper bir ülke - fırsatım war ama genede terketmem bu ülkeyi. çünkü biz internetçiler genelde bir kaç adım önde gidioruz ve tr arkamızdan gelior. buda eşsiz bir iş ortamı ve pazar yaratıyor türkiyede... webmaster dediğimiz şey zaten tasarım vs... üstüne oldugu için kesinlikle sıradan hödük diyemeyiz kendimize - bu konuda evet böyle düşünüyorum. hayal gücü var üretim war. bi kere yıllar önce millet bilgisayara hödük hödük bakarken bizim chati mhat değilde bu konularla ilgilenip kendimizi geliştirmemiz belli bir fark koymustur aramıza... ztn büyük ihtimal bu google kazanclarımızıda adam gibi değerlendirmeyi biliyoruzdur. misal ben ilk basladıgımda sunucu sorunu yasıodum site kapanıodu bilmemne. borc harc sunucu aldım. ama onun getirisi hayli hayli fazla oldu. yani webmaster olursun ticaret zekan olur para bunada bakar. yada ne biliyim bakkal olursun gene ticaret zekan olur gene zengin olabilirsin. bu zekayı bizler neye göre kıyaslıoski: ben cok zengin ve kesinlikle zeki diyeceğim adamlar gördüm. ama mesela bu adam teknoloji konusunda tam bir kör cahil: buna hödük diyebilirmisiniz? - (diyenin kafasına....)
he ilk baştaki hileyle cok kazanma olayı. ya asla birileri için konusamam. gene fikir belirtmiyorum ama bence yanlıs: ha belki ben iyi kazandıgımdan öyle diyorum sancanız. hakkımı kazanıyorum dogru. ama bende bilirim ac gözlü olup 40-50 bin dolar kazanmayı buna rahatlıklada yapacak site potansiyelim war. ama ŞAHSİ FİKRİM (bu nedenle yorumlamayınız) ben asla haketmediğim parayı yiyecek şekilde yetiştirilmedim - bilirim ki çıkar o para nasılsa. yani ztn hile için işte az verio diye yapıyoruz diyenlere anlamıom. sitesi hitli birsitedemi az verio. yoksa ztn gunde 100 200 kişi giriodamı böyle dio... e yani az giren varsa nie gözü yükseklerde anlamadım. ama öbür türlüyse o arkadaşın gözünü hırs bürümesini en azından anlarım...
para kazanma zekası olan adam bok bile satar... bu böyle biline... (denenmiştir - mecazi anlamda kullandıgım bokla değil tabi
)
yani son olarak oracle başkanının laflarını koymak istiyorum - belki bilmeyenler wardır. üniversite konusunda kendisiyle hem fikirim.
Her üniversite kendi alanında çok sivrilmiş ama mutlaka akademik hayattan da gelmesi gerekmeyen önemli bir ismi, mezuniyet konuşması yapmak ve yeni mezunlara öğütler vermek üzere her yıl davet eder...
Bu yıl ünlü Amerika YALE Üniversitesi mezuniyet töreninde konuşma yapmak üzere ORACLE bilgisayar şirketinin kurucusu ve genel müdürü Larry Ellison'u davet eder. Ancak Ellison'un yaptığı konuşma herkesi şok eder:
-Yale Üniversitesi mezunları , daha önce böyle bir giriş görmediğinizi tahmin ediyorum ama benim için bir şey yapmanızı istiyorum. Lütfen etrafınıza iyice bakın, solunuzdaki sınıf arkadaşınıza, sonrada sağınızdaki sınıf arkadaşınıza bir bakın.
Ve şimdi şunu aklınıza koyun: Bundan beş yıl sonra, on yıl sonra, hatta otuz yıl sonra, solunuzdaki kişi hiçbirşeyi başaramamış olacak. Sağınızdaki kişi de aslında hiçbirşeyi başaramamış olacak... Ve siz ortadaki? Ne bekliyorsunuz? Siz de başaramayacaksınız...
BAŞARAMAYACAKSINIZ !
Aslında bugün şöyle bir etrafıma baktığımda parlak bir gelecek için yüzlerce umut ışığı GÖREMİYORUM. yüzlerce değişik endüstride liderliği ele alacak kişiler de göremiyorum. Görebildiğim tek şey geleceği başarısızlıktan başka bir şey olmayacak yüzlerce insan, O kadar. Sinirlendiniz.... Bu anlaşılabilir bir şey....
Ben Lawrence (Larry) Ellison, üniversite terk... Kim oluyorum ve bu yetkiyi nerden buluyorum da ülkenin en prestijli yükseköğrenim kurumunun bu yılki mezunlarına böyle şeyler söyleyebiliyorum?
Bu yetkiyi nerden aldığımı söyleyeyim: Çünkü ben, Larry Ellison, üniversite terk ve dünyanın en zengin ikinci adamıyım. Siz değilsiniz...
Çünkü Bill Gates, o da üniversite terk ve dünyanın -şimdilik- en zengin adamı. Siz değilsiniz...
Çünkü Paul Allan, o da üniversite terk ve dünyanın en zengin üçüncü adamı. Siz değilsiniz...
Başka örneklerde var mesela Michael Dell o, listede 9 numara ve hızla yukarılara doğru yükseliyor. Ve o da üniversite terk. Ve siz o listede hala yoksunuz... Hımmm... Şimdi çok kızdınız. Bu da anlaşılabilir bir şey...
O halde biraz da gururunuzu okşamama izin verin. Pek çoğunuz burada 4 ya da 5 yıl eğitim gördünüz. Geleceğinize yönelik oldukça iyi bir eğitim aldınız, bilmeniz gereken pek çok şeyi öğrendiniz. İyi çalışma alışkanlıkları edindiniz. Burada hayatınızın geri kalan kısmında size yardımcı olacak bir sürü insan tanıdınız, onlarla bağlantı kurdunuz.
Ve hayatınız boyunca yanınızdan ayrılmayacak bir kavramla güçlü bir ilişkiniz oldu burada: TERAPİ....
Bunların hepsi güzel şeyler. Gerçekten kurduğunuz arkadaşlık bağlarına ihtiyacınız olacak. Bu çalışma alışkanlığına ve terapiyede ihtiyaç duyacaksınız... Hayat boyu ihtiyacınız olacak, çünkü üniversiteyi terk etmediniz. Dolayısıyla asla dünyanın en zengin insanları arasına katılamıyacaksınız...
Elbette, belki de listeye 10 ya da 11. sıradan Microsoft yöneticisi Steve Ballmer gibi girebilirsiniz. Ama herhalde onun kim için çalıştığını söylememe gerek yok, değil mi? Sadece kayda geçsin diye söylüyorum, o da zaten masterdan terk. Biraz geç kalmış anlayacağınız...
Son olarak herhalde bazılarınız , ya da umarım bu konuşmadan sonra çoğunuz , kendi kendinize soruyorsunuz: Yapabileceğim bir şey var mı?
Bir umut var mı?
Malesef hayır. Geç kaldınız. Beyninize çok şey dolduruldu. Siz onlara bakıp çok şey bildiğinizi zannediyorsunuz. Artık 19 yaşında değilsiniz. Eveeeet, şimdi gerçekten çok kızdınız. Bunu anlayabiliyorum. Belki de şu an size bir umut ışığı vermenin , bir çıkış yolu göstermenin tam zamanıdır.
Hayır, 2000 mezunları siz değil. Siz kaybettiniz. Sizi yılda 200 bin dolarlık komik maaş çeklerinizle başbaşa bırakıyorum. Üstelik o maaş çekinin üstünde sizden birkaç yıl önce okulu terk etmiş birinin imzası olacağını söyleyerek. Öğütlerim size değil, daha alt sınıfta okuyanlara...
Size söylüyorum. Hemen ayrılın. Bir kez daha vurgulamak istiyorum: AYRILIN.
Hemen toplayın eşyalarınızı ve fikirlerinizi, ve bir daha da geri dönmeyin. Terk edin ! Her şeye yeniden başlayın...
Size söyleyebileceğim tek şey, o başınızdaki kepler ve üstünüzdeki kıyafetin, sizi, aynen şu anda güvenlik görevlilerinin beni kürsüden aşağı çektiği gibi aşağı çektiğidir...
Lawrence (Larry) Ellison
BU ARADA BURADA YAZDIKLARIMIN HİÇ BİRİ GOOGLE MEVZUSUNA DAYALI DEĞİL GENEL OLARAK BİR TARTIŞMAYA KATILMAK İSTEDİM. ÇOK SEVİYELİ VE GÜZEL BİR FORUM KONUSU OLMUŞ: KİM BU HALE YÖNLENDİRDİYSE TŞKLER...