Merhabalar çok güzel bir uygulama yapmışsınız teşekkürler öncelikle.
Soruma gelecek olursak;
Heading etiketleri hakkında 1 sitede
en fazla 1 h1 etiketi
en fazla 2 h2 etiketi
en fazla 4 h3 etiketi olmalı diyorlar.
Devamı değişiyor.Genelde tüm seo dan bahseden sitelerde bu şekilde anlatılıyor.Ancak ben yaptığım incelemeler doğrultusunda bunların yalan olduğu kanatine vardım.Çünkü bunu söyleyen her siteyi incelediğimde h2 ya da h1 etiketleri uçmuş.Tüm konuların başlıklarını h1,h2 arasında yazmışlar.Şunu gördüm ki bunu yapan sadece seo siteleri de değil.Google da yüksek sıralarda olan siteleri gördüğümde aynı şeyi yapmışlar.Siz bu heading etiketleri hakkında ne düşünüyorsunuz ?
Merhaba,
H1 etiketinin kullanımı ile ilgili uzun yıllar önce moz (o dönemlerde adı seomoz'du) bir yazı yayınlamış ve sayfa içi SEO faktörü olarak H1 etiketinin ve diğer başlık etiketlerinin kullanımının önemli olduğunu belirtmişti. Bu yazıdan sonra herkes anahtar kelimelerini H1 etiketi içerisinde geçirmeye çalıştı. Çünkü moz önemli SEO otoritesidir. Yaptığı testlerle ve açıklamalarla kendilerini piyasaya kanıtladılar. Ancak daha sonra tekrar açıklama yaparak (
burada) yaptıları testlerde H1 etiketi içerisinde anahtar kelimenin geçmesinin sıralamaya pek bir etkisinin olmadığını açıkladılar.
Ancak Matt Cutts konuşmalarında H1 etketinin hala sıralama faktörü olarak bazı ağırlığının olduğunu söylemişti. Ve bir sayfada kaç tane H1 olabilir sorusuna cevap olarak da birden fazla H1 kullanılabileceğini, bundan dolayı Google tarasından sayfanın ceza almayacağını, ancak insanları rahatsız edecek kadar çok sayıda kullanılırsa bundan dolayı sayfanın olumsuz etkilenebileceğini söylemişti.
İnsanlar sadece bir adet H1 kullanın diye öneriyorlar. Bunun nedeni Matt Cutts'ın yine videolarında yaptıkları açıklamalardır. Çünkü birden fazla kullanıldığında ağırlığının bölüneceğini söylüyor. (
burada)
Ben moz ile çok farklı görüşte değilim ve heading etiketlerinin sadece sayfa içi faktör olduklarını ve sıralamaya çok büyük katkılarının olmadığını, anahtar kelimeleri bu etiketlere göre optimize etmeye çalışmanın gereksiz olmadığını ama çoğunlukla zaman kaybı olduğunu düşünüyorum. Evet bir veya bikaç tane kullanılabilirler. Çünkü artık 2015 yılında heading etiketiymiş, anahtar kelimeyi kalın yapmakmış, italik yapmakmış bu tarz şeylerle site yükseltmeye çalışmak iğne ile kuyu kazmaktan farksızdır.
2015 yılındayız ve Hummingbird algoritması devrededir. Google artık sadece soruları değil soruların cevaplarını da aramayı öğrendi. Yani istediğiniz kadar anahtar kelimeleri kullanın ve bunları istediğiniz etiketlerin arasına alın
eğer sitenizin içeriğinde cevapları barındırmıyor ve semantik anlamda bir bütünlük sağlamaya çalışmıyorsanız siteniz maalesef çok başarılı olmayacaktır.
Bu yüzden öncelikle önem verilmesi gereken şey "Soru nedir?". Daha sonra "Bu sorunun cevabı nedir?". Ve belki de en önemlisi "Google'a göre bu sorunun cevabı nedir?". Çünkü Google soruların cevabını biliyor. Bunun için bir veritabanı yaptı. Bu veritabanında tüm olayların, kişilerin, yerlerin ve benzeri konuların bilgilerini tutuyor. Soru sorulduğunda veritabanı ile kıyaslıyor. Bunu yapamazsa otoriter sitelerle kıyaslıyor. Çünkü arama sonuçlarında çıkan sitelerin doğru bilgi içermesini istiyor.