İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

Seo tavsiyelerim

umit_agdeniz

0
İyinet Üyesi
Reaction score
24
Seo konusunda bildiklerimin bir kısmını iyinet'teki webmaster arkadaşlar için yazıyorum.Umarım faydalı olabilirim.Ben burada örnek olarak sevgilimin istediği psikolog sitesini örnek verdim orasını siz kendinize göre değiştirirsiniz.Önemli olan mantığı zaten :)
Domain Seçimi:
Hazırlayacağımız sitemizi insanların Google'da bulmasını istiyoruz.Bulmaları için arama yapmaları gerekir değil mi?İşte bizim için kilit noktası olan yer burası.Bu insanlar ne arıyorlar Google'da buna göre hareket edeceğiz.Milyonlarca insanın aramasını değiştirmeyiceğimize göre alandımızı o aramalara yönelik seçeceğiz.Ben olsam bir psikolog sitesini nasıl arardım diye başlıyoruz.

Mesela;Psikolog sitesi diye arayabilirdim,psikolojik tedavi diye arardım,psikolojik tedavi yöntemleri diye arardım vb.Örnek olması açısından şuan kullanımda olan psikolojiktedavi.com'u seçiyorum.Anahtar kelimemiz.Psikolojik tedavi.(Mümkün olduğunca domainlerinizde .com uzantısını kullanmaya çalışın kullancılar sitenizin uzantısını unuttuğunda ilk deneyecekleri uzantı .com'dur ve satmak istediğinizde diğer uzantılara göre daha fazla paraya satabilirsiniz)

Kodlama:
Kodlamaya geldiğimiz de bir çok kişi w3 uyumlu kodlama olmalı seo için diyor.Evet w3 uuyumlu kodlama iyidir,güzeldir ama seo için etkisi yoktur.internet tarayıcılarından bile sadece Mozilla Firefox w3 standartlarına uygun şekilde yorumluyor kodları.(CSS yazan coder arkadaşlar bilirler,kod bütün standartlara uysa bile tarayıcından tarayıcıya farklar oluşur,ya her tarayıcıya ayrı css yazarız ya da reset.css kullanırız vs.)İlk önce aklımızdan w3 seo için gereklidir yargısını silelim.

Google'ın w3.org standart kontrolü = 40 hata 2 uyarı
http://validator.w3.org/check?uri=h...e=Inline&group=0&user-agent=W3C_Validator/1.1

Bing'in w3.org standart kontrolü = 12 hata

http://validator.w3.org/check?uri=h...e=Inline&group=0&user-agent=W3C_Validator/1.1

Ve Yahoo 171 hata 36 uyarı

Ya bu Google,Bing,Yahoo bilmiyor seo'yu ya da w3 seo için çok önemlidir diyen bizim seocular.Zaten mantıken de çıkıyor o kadar internet tarayıcının dikkate almadığı(internet explorer,google chorome,opera,safari vs) dünyanın en büyük sitelerinin bile dikkat etmeyip yüzden fazla hatayı verdiği bir olay ne kadar önemli olabilir ki?Yine de seo için olmasa da okunabiliriği kolaylaştırmak için w3 kullanabilirsiniz.

W3 o kadar önemli değil peki nasıl kodlayalım?Öncelikle sitemizin yerleşimini gözümüzde oluşturmamız gerekiyor,ziyaretçi bizim sitemizi nasıl görmeli.Zaten biz programcıların çoğunun manyak olması bundan kaynaklanıyor.Olmayan bir siteyi olmayan bir kullanıcı nasıl kullanabilir ve ne gibi hatalar yapabilir? bunları düşünüyoruz.
Öncelikli hedefimiz; bir kullanıcı siteye girdiği zaman çıkış kelimemizi en kısa sürede farkedebilmeli.Sayfa düzenimizi buna göre ayarlamalıyız.Google burada turist rehberi görevi görmekte.Rehbere dersiniz ben şu şehirdeki anıt mezarları görmek istiyorum rheber sizi bir yere götürür ki ne anıt var ne mezar,yeşil alanları görmek istiyorum.rehber sizi kurak bir yere götürür.Bir daha siz o rehber ile seyahate çıkar mısınız?Elbette ki hayır.Google da kullanıcıyı istediği şeye götürmek amaçlı sizi indexler ve kullanıcı sizin sitenize geldiğinde kullanıcıya karşı mahcup olmamak için istediği şeyi mümkün olduğunca erken bir şekilde farketmesini ister.Google'ı insan olarak farzedersek."sayın kullanıcı ben seni bunun bunun için bu siteye getirdim bak istediğin şey burada var" der.

Özetle; Kodlama safhasında çıkış kelimelerinizin en kısa sürede farkedilebileceği tasarımlar oluşturun,örneğin;her sayfaya ayrı title,çıkış kelimelerinizin koyu yazılması,etiket sistemi vs öyle bir kod yapısı gerek ki adeta bütün sayfa sadece o kelime üzerine kurulmalı,diğer sayfa başka bir kelime üzerine kurulmalı ve sayfalar arasında bir bağ olmalı(link olarak ve anlamsal bağ) ve bu bağ sitenin hizmet içeriği ile ilgili olmalı (örneğin;psiolojik tedavi ile alakalı olmalı)
Kodlamalarınızı yaparken bunu dikkate aldığınız da faydasını göreceksinizdir.

Backlink:
Gelelim backlinke,herkes tutturmuş gidiyor backlink backlink.Google Support'dan Google yetkililerin açıklamalarını mutlaka okuyun arkadaşlar.Adamlar;"Google bir sitede sizin sitenizin linkini gördüğü zaman bunu bir işaret olarak algılar ve kalite puanınız artar" diyor.Dün gece forumdaki yazımda da söyledim."Suimisal emsal değildir" kötü bir siteye ne kadar da link versen o site yine kötüdür,yine kötüdür.Ayrıca;backlink olayı kefil olmak gibi bir olaydır.Size bir iş için gelen bir insanı Ahmet iyidir ona gidebilirsin,Mehmet kaliteli iş yapar ona git gibi yönlendirmedir.Herkese kefil olan insanın kefaletine güven olmayacağı gibi her siteye de backlink veren bir sitenin backlinkine güven olmaz.Düşünün Google sizin olsaydı siz böyle her siteye link veren bir sitenin linkine itimad edermiydiniz?Şahsen ben etmezdim.Bu işte bir iş var derdim ona göre bir algoritma geliştirir suistimalleri engellerdim.Benim gibi Sütçü İmam Üniverstesi mezunu bir bilgisayar programcısı bile bunu düşünüyorsa koskoca Google'ın yazılım mühendisleri hayli hayli düşünüyordur.Zaten suistimallerin son algoritma değişikliği ile düzeleği yönünde işaretler vardı yetkililerin söylemlerinde.Linkeriniz kaliteli sitelerden ve daimi olmazsa pek te bir işe yaramayacaktır.Google bunu tespit ettiğinde sonunuz böyle olacaktır.http://forum.iyinet.com/bloglar/osahin/325-googledan-googlea-ceza.html

İyinet webmasterları için yazdım,faydalı gören arkadaşlar başkalarında faydalanması için kaynak göstermeden de istediği yerde yayınlayabilirler.

Bolu Beyi

0
İyinet Üyesi
Reaction score
36
yani 10 farklı siteye birer backlink vereceğimize,kaliteli bir siteye 10 backlink versek daha mı iyi hocam?

umit_agdeniz

0
İyinet Üyesi
Reaction score
24
yani 10 farklı siteye birer backlink vereceğimize,kaliteli bir siteye 10 backlink versek daha mı iyi hocam?

o söylediğiniz olay da doğrudur,ancak benim kasteddiğim olay o değil.backlinkleriniz gerçek olmalı.yani sağlam bir siteden kalıcı bir şekilde olmalı.
geçici backlinkler faydadan çok zarar verebilir,google bunu anlayabilecek teknolojiye sahip.
sonuç buradaki gibi olabilir;
http://forum.iyinet.com/bloglar/osahin/325-googledan-googlea-ceza.html

kuzgun

İyinet Üyesi
Onaylı Üye
Reaction score
263
google bunu nasıl anlasın ki? link satışı ile reklam vermenin arasındaki farkı hiç kimse anlayamaz, eski bir blogum vardı, herşey yerli yerindeydi, pr 3 alexa 29 k idi, bir gün reklam alayım dedim, sonrasında ne göreyim pr 0oldu ve googledan düştüm, hiç kimse maval okumasın, google bu işin okunu çıkarmış durumda:alkış:

umit_agdeniz

0
İyinet Üyesi
Reaction score
24
google bunu nasıl anlasın ki? link satışı ile reklam vermenin arasındaki farkı hiç kimse anlayamaz, eski bir blogum vardı, herşey yerli yerindeydi, pr 3 alexa 29 k idi, bir gün reklam alayım dedim, sonrasında ne göreyim pr 0oldu ve googledan düştüm, hiç kimse maval okumasın, google bu işin okunu çıkarmış durumda:alkış:

Google reklamları için nofollow'u tavsiye ediyor.Onun için çok rahatlıkla anlayabilir.Anlayınca da malum son

yagmayok

1
İyinet Üyesi
Reaction score
89
Bildiğim tek ve en iyi seo tekniği güzel bir linkleme yapısına sahip bir site ile birlikte onun özgün ve oldukça güncel bir içeriğe sahip olması ve sitenin bazı yerlerinde hedeflenen kelimelerin bir şekilde geçmesini sağlamaktır...

umit_agdeniz

0
İyinet Üyesi
Reaction score
24
Bildiğim tek ve en iyi seo tekniği güzel bir linkleme yapısına sahip bir site ile birlikte onun özgün ve oldukça güncel bir içeriğe sahip olması ve sitenin bazı yerlerinde hedeflenen kelimelerin bir şekilde geçmesini sağlamaktır...

evet aslında meselenin özü bu.
okunululabilir bir link
özgün,güncel ve birbileri ile alakalı içerikler

kuzgun

İyinet Üyesi
Onaylı Üye
Reaction score
263
okunululabilir bir link nasıl oluyor acaba:muck:

umit_agdeniz

0
İyinet Üyesi
Reaction score
24
evet,kısaca konu başlığı sef url şeklinde olmalı ve aynı konu başlığı konun içerisinde,title etiketinde,descripton etikentinde,konu etiketlerinde geçmeli ve vurgulanmalı.sitede ki diğer sayfalarda bu sayfa ile alakalı ise bu sitenin iyi yerlere gelmemesi için bir neden yok.diğer etkenler dış etkenler.iç etkenlere bunlar yeterli gelebilir.

Ruhela

0
İyinet Üyesi
Reaction score
3
Yabancı siteleri incelediğim kadarı ile, bizim en büyük fazlamız çok hırsımız sanırım,

Ben www.site.com/index?id=x gibi link yapısı sef'e sahip olup çok kullanıcıya hitap etmiş büyük sitelerde gördüm adamın hiti atıyorum a sitesi ve link yapısı bu şekilde 1 k hiti var yetiyordur.

Biz olsak biraz sağına soluna etiket serpiştirelim :D biraz spamdan zarar gelmez sanırım bunlar tecrübe ile sabittir, 100 tekili bile zor yakalayabilecek kelimede 100 k lar düşünebiliyoruz !!!

Amaç öncelik ile markalaşabilecek bir site yapabilmek. Kullanıcıya gerçek istediğini verebilmek. Sen ne kadar dürüst olur isen kullanıcı ve reklam verenlerinde o kadar dürüst olduğunu göreceğiz.

Konu sapmasın :) Türkiyede %100 site olduğunu varsayalım %40 ı bu şekilde sadece para kazanmayı hedeflenmiş kitle ve rekabeti yükselten spam siteler var.

içeriğin kullanıcıya gerçekten hitap ediyor ise, yükselmek için sef, v.s. gibi şeylere gerek yok bence. Google diyoruz tabiki arama motorlarınada yakışıklı görünmeli sitemiz yoksa çirkine bakarız bir daha bakmayız :D

umit_agdeniz

0
İyinet Üyesi
Reaction score
24
Yabancı siteleri incelediğim kadarı ile, bizim en büyük fazlamız çok hırsımız sanırım,

Ben www.site.com/index?id=x gibi link yapısı sef'e sahip olup çok kullanıcıya hitap etmiş büyük sitelerde gördüm adamın hiti atıyorum a sitesi ve link yapısı bu şekilde 1 k hiti var yetiyordur.

Biz olsak biraz sağına soluna etiket serpiştirelim :D biraz spamdan zarar gelmez sanırım bunlar tecrübe ile sabittir, 100 tekili bile zor yakalayabilecek kelimede 100 k lar düşünebiliyoruz !!!

Amaç öncelik ile markalaşabilecek bir site yapabilmek. Kullanıcıya gerçek istediğini verebilmek. Sen ne kadar dürüst olur isen kullanıcı ve reklam verenlerinde o kadar dürüst olduğunu göreceğiz.

Konu sapmasın :) Türkiyede %100 site olduğunu varsayalım %40 ı bu şekilde sadece para kazanmayı hedeflenmiş kitle ve rekabeti yükselten spam siteler var.

içeriğin kullanıcıya gerçekten hitap ediyor ise, yükselmek için sef, v.s. gibi şeylere gerek yok bence. Google diyoruz tabiki arama motorlarınada yakışıklı görünmeli sitemiz yoksa çirkine bakarız bir daha bakmayız :D
katılıyorum,herkes 100 metre koşuyor biz maraton koşmalıyız :)

me3met

0
İyinet Üyesi
Reaction score
8
güzel bir yazı olmuş hocam tşkler, bir kaç şeyde ben söylemek istiyorum ne kadar katılırsınız bilemiyorum..

Bir site blog ve forum veya portal yazılan konuların kısa ve bir link verilerek bitmesi yerine konuyla ilgili detaylı bilgi açıklayan en az 10 satırlık bir yazı yazılsa google botları bu konuyu diğerine göre daha derecelendirebilir mi? ve tabi ki seo açısından daha mı iyi olur?

umit_agdeniz

0
İyinet Üyesi
Reaction score
24
güzel bir yazı olmuş hocam tşkler, bir kaç şeyde ben söylemek istiyorum ne kadar katılırsınız bilemiyorum..

Bir site blog ve forum veya portal yazılan konuların kısa ve bir link verilerek bitmesi yerine konuyla ilgili detaylı bilgi açıklayan en az 10 satırlık bir yazı yazılsa google botları bu konuyu diğerine göre daha derecelendirebilir mi? ve tabi ki seo açısından daha mı iyi olur?
ben teşekkür ederim :)
şunu mu kasteddiniz,bir yazı var bu yazı hakkında kısa bir açıklama bir yazıp ayrıca birde link vermek?

eğer kasteddiğiniz olay bu ise faydalı olabilir,özellikle de belli bir alana yönelik hazırlanan sitelerde(sağlık sitesi,teknolojisi sitesi vs).bir nevi açıklamalı sitemap gibi bir olay olur.kullanıcı kısaca konu hakkında bilgi edinir eğer devamını okumak istiyorsa asıl konuya gider.

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.