Gerek bu forum araciligi ile gerek cevremin etkisi ile gerek daha onceden islerini yaptigim kisilerin yardimi ile programlama ve tasarim yapiyorum.
Kendime gore prensiplerim var.
Ornek :
1-) Fiyatin yarisini pesin alirim.
2-) Ucretin yarisi geldikten sonra sitenin detaylari ne zaman gonderilirse ne zaman elime ulasirsa o zaman baslarim.
3-) Sitenin once goruntusu hakkinda demo hazirlarim ve musterinin gormesini saglarim
4-) Demo ya onay verildigi taktirde siteyi yapmaya devam ederim. Demo begenilmedigi taktirde ( ki su ana kadar boyle bir durum olmadi ALLAH'a cok sukur ) kabul edilirse gonderilen ucreti musterime tekrar gonderirim.
5-) Ucreti geri iade etmemi istemeyen musterime yeni bir site tasarlar ve tekrar gosteririm. Sonra da geri kalani bitiririm.
6-) Site bittiginde sitenin kopyasini kendi hostlarimdan bir tanesine atar musterime gosteririm.
7-) Bittikten ve demosu gosterildikten sonra ucretin geri kalan yarisi hesabima gectigi taktirde sitesini verecegim adresten download etmesini rica ederim.
Sitesi bittigi halde geri kalan ucretin yarisini 1 hafta icinde taktim etmeyen musterim ile ikinci bir is yapmam ve sitesini 1 hafta sonunda milyarlar da verse teslim etmem. ( bir kez oldu bu olay 22 gun sonra gelip sitesini istedigini 100 YTL ekstra ucret verip bir bolum daha ekletmek istedigini soyledi. Istedigi ekstra kisim sadece 30 dk surecek olmasina ragmen teslim etmedim ve yapmadim )
9-) Musterime her zaman minimum yapacagim fiyati soylerim fiyatim hakkinda pazarlik yapmam.
10-) 1 haftayi gecen ( bitmis siteyi ) musterime sitesini geri iade etmedigim gibi odemis oldugu ucreti de odemem ( hak ettigimi dusunurum o siteyi bir daha kullanmam )
gibi prensiplerim vardir. Bu foruma uye olan birisi ( ismini aciklamak istemiyorum ) ile bir is girisimine girdim. Ilk tavizim fiyati kirmasina boyun egmek ile oldu. Sonraki tavizim ucretin yarisini gondermemesi ile ilgili oldu. Sonraki tavizim bir hafta gecmis olmasina ragmen pesinden kosmak ile oldu. Ve simdi o kisiye yaptigim siteyi teslim etmedim.
Bir kez bu prensipten taviz verdim ve ilkkezde taviz verdigim icin ben kaybettim. Kati bir insan degilimdir ama is konusunda kurallariniz kati olmazsa olmuyor.
Tavsiyem kendin icin prensip belirlemenden yana olacaktir.
Iyi calismalar ...