Bilgisayar teknik hizmet sektöründe zamanında bir saygınlık vardı. Bilgisayarcı dedin mi çok akıllı çocuk derlerdi. Klavyeye bakmadan yazıyor derlerdi : ) Bilgisayarın içini kendi açıp söküyor derlerdi. Artık internet cafeyi geçtim mahalledeki berber bile format atılır program yüklenir diye yazı asmış. Bilgisayar teknik servis elemanıyla kafa bulan insanlar artmış saygınlığını tamamen kaybetmiş bir meslek olmuştur.
Ufak şehirlerde bile 5 metrekare dükkanlar açıyorlar camındaki tabelada bilgisayar parçaları,kartuş-toner dolumu,led tabela,elektronik parçalar,kontör,fotokopi,web hosting,web tasarım diye sonsuza giden bir keywords var. Bizzat şahit oldum biri gelip sesli chat ne kadara kuruyorsunuz diye sordu bir grafik bürosuna. Çocuklar 50-100 liraya nalbura markete site yapıyorlar artık. Tek tek dükkanları gezip kendi siteni kendin yap diye paket dağıtanlar var. Joomla kurup marez bir temayla müşterinin sorusuna mühendislerimiz şu anda bunun üzerinde çalışıyor diye atanları da gördüm. Ulan ne mühendisi 150 liraya anlaşmışsın
Özet geçmek gerekirse işini hakkıyla yapan tabii ki her yerde karşılığını alır. Ama kendi durumuma göre göz önüne alıp yorumlamam gerekirse boşa kürek çekiyorum ve yalnız değilim. İyinette (absürtçular hariç) her ay minimum 100$ reklam geliri alan kişi sayısının 20 yi geçeceğini sanmıyorum. Zaten bir çok kişinin henüz öğrenci olduğunu ya da farklı yerlerde çalıştığını zannediyorum.
Web işlerini profesyonel yapamadıktan sonra knight oynayıp para kazandığını sanan çocuklar kadar boş vakit geçiriyoruz. Bu işlere hobi olarak devam edip özel sektörde çalışabileceğiniz farklı işlerin üzerine düşerek çok daha fazla para kazanabileceğinizi unutmayın.