İpucu WordPress Hiç Bu Kadar Detaylı Anlatılmamıştı

kuzgun

İyinet Üyesi
Onaylı Üye
Katılım
19 Temmuz 2008
Mesajlar
12,395
Reaction score
253
Hiç bir yerde yayınlanamaz

WEB sitesi kurmak için HTML dilini öğrenmeniz ve Not Defteri’nde elle kod yazmanız gereken günler epey geride kaldı. “Blog” tarzının yükselişiyle beraber, web sitesi kurmak için gereken teknik bilgi birikimini ve harcanan zamanı mümkün olduğunca azaltan pek çok yazılım ortaya çıktı. Arka planda aynı altyapıyı kullanmasına rağmen blog formatını aşan, etkileyici web siteleri kurmak artık çok kolay. Üstelik bu web siteleri tıpkı bir blog’a yazı yazar gibi dakikalar içinde ve zahmetsizce güncellenebiliyor.


HANGİ YAZILIMI KULLANMALI?

İnternette bir web sitesi sahibi olmanın birçok yolu var ama temel olarak iki farklı yöntemden bahsedebiliriz. İlki, sayfa tasarımını kendiniz yaptığınız ve tasarım öğelerini yerleştirdiğiniz bir görsel (WYSIWYG) editör kullanarak web sayfalarınızı inşa etmek ve elde ettiğiniz HTML dosyalarını internete yüklemek. Bu işi yapan çok sayıda masaüstü program ve online servis mevcut. İkinci yöntemse web sitesi kurmayı ve yönetmeyi oldukça basitleştiren bir “içerik yönetim sistemi” kullanmak. İçerik yönetim sistemlerinde tıpkı bir Word belgesine yazar gibi sayfa içeriğinizi oluşturabilir, basit formları doldurarak yeni sayfanızı mevcut tasarıma oturtabilirsiniz. İçerik yönetim sistemleri bir kez kurulduktan sonra tüm bu işleri sizin için arka planda yapar. Piyasada ücretli ve ücretsiz birçok içerik yönetim sistemi bulunuyor ama kullanışlılık ve performans açısından son yılların en etkileyici olanı WordPress. WordPress, profesyonel bir site kurmak için gereken tüm özeliklere sahip, ücretsiz ve açık kaynak bir içerik yönetim sistemi. Pek çok profesyonel sitenin WordPress’le inşa edildiğni öğrenmek sizi şaşırtmasın. WordPress’i kullanmak için tek yapmanız gereken kurulum ve ilk ayarlar için birkaç saatinizi ayırmak.


WORDPRESS İÇİN NELERE İHTİYAÇ VAR?

Öncelikle, iki tür WordPress sitesinin mevcut olduğunu hatırlatalım. İlki, www.wordpress.com adresine ücretsiz üye olarak edinebileceğiniz adınız.wordpress.com adresli bir site. Bu şekilde tek kuruş ödemeden WordPress’i test edebilirsiniz ama özelleştirme imkanlarınız kısıtlı olacaktır. Bu tür, genellikle ücretsiz ve basit bir blog kurmak isteyenler tarafından tercih ediliyor. Bizim ele alacağımız ikinci yöntemse kendi WordPress’inizi kurmak. Bunun için www.wordpress.org adresinden WordPress kurulum paketini indirip kendi hosting alanınıza kurmanız gerekiyor. Hosting (barındırma) hizmeti ücretlidirama ilk siteniz için yılda 15 TL’den başlayan makul fiyatlarla yeterli bir hosting paketi alabilirsiniz.


HOSTING PAKETİNİZ NASIL OLMALI?

WordPress’in en sağlıklı şekilde çalışması için hosting paketiniz bir Linux sunucuda (Windows değil) olmalıdır. Ayrıca hosting
paketinizde mutlaka PHP (popüler bir web programlama dili) ve MySQL (veritabanı) desteği bulunmaldır. Bu özelliklere
sahip bazı Windows host’lar da karşınıza çıkabilir ama WordPress’in sağlıklı çalışması için Linux’u tercih etmenizi öneriyoruz. Bu arada bir hatırlatma yapalım: Hosting paketinizle sizin PC’nizde işletim sisteminin bir ilgisi yok; yani bilgisayarınızda Windows kullansanız da Linux tabanlı bir host’unuz olabilir. İlk WordPress kurulumu için 50 MB alan yeterli olacaktır. Siteniz büyüdükçe bu alan yeterli gelmezse hosting paketinizi sonradan yükseltebilirsiniz. Arama motorlarında yapacağınız “hosting”şeklinde bir arama sizi birçok hosting firması alternatifi ne ulaştıracaktır.


KENDİ ALAN ADIMI KULLANABİLİR MİYİM?

Elbette. Zaten kndi WordPress’imizi kurma amaçlarımızdan biri de bu. Bu arada, henüz bilmeyenler için www.isim.com ya da www.isim.com.tr gibi adreslere alan adı (domain) dendiğini hatırlatalım. Çoğunlukla hosting firmaları alan adı da satar; yani hosting paketi ve alan adınızı aynı anda alabilirsiniz. .com, .net, .org uzantılı alan adları herkes tarafından
alınabilir ve fi yatları değişkendr (genellikle yıllık 20-30 TL arası). .tr uzantılı bazı alan adları (örneğin com.tr) içinse belge gereklidir. Bu konuda bilgi almak için www.nic.tr adresini ziyaret edebilirsiniz. Bazı hosting firmaları belli hosting paketleriyle birlikte ücretsiz alan adı hediye edebilir. Bu gibi kampanyalarıda dikkate almanızda fayda var.

WORDPRESS’İ KENDİ HOST’UMA NASIL KURARIM?

İtiraf etmek gerekir ki hiç web sitesi kurma deneyimi olmayan biri için en zahmetli adım bu olacaktır. Ama bir kez kurmayı öğrendikten sonra ileride tekrar WordPress kurmanız gerekirse 5 dakika içinde siteyi çalışır hâle getirebildiğinizi göreceksiniz. Yan sayfada WordPress kurulumunu adım adım açıkladık. Takıldığınız noktalar olursa (örneğin MySQL veritabanını oluşturamazsanız ya da herhangi bir hata alırsanız) hosting sağlayıcınızdan destek istemekten çekinmeyin. Buna rağmen kurulmu tamamlayamazsanız hosting sağlayıcınız WordPress kurulumunu cüzi bir ücretle ya da ücretsiz olarak da sizin için gerçekleştirebilir. WordPress’in güncel sürümü her zaman http://wordpress.org adresinden indirebilir. WordPress’in Türkçe dil desteğiyse wordpress-tr.com tarafından geliştiriliyor. WordPress’le yapabileceklerinizi görmek için Smashing Magazine’in geçen yıl seçtiği en iyi bedava 100 temayı mutlaka incelemenizi öneriyoruz.


WordPress Kurulumu

WordPress’in son Türkçe sürümünü http://tr.wordpress.org adresinden indirin. 3.1 MB boyutundaki zip dosyasını PC’nize çıkarın. Açılan dosyaları FTP ile hosting alanınıza yüklemeniz gerekecektir. Bunun için FileZilla (http://filezilla-project.org) adlı ücretsiz FTP istemcisini kullanabilirsiniz. FileZilla’ya ya da herhangi bir FTP programına yazmanız gereken sunucu, kullanıcı adı ve parola bilgileri size hosting sağlayıcınız tarafından verilmiş olmalıdır.

FileZilla da dahil, FTP programlarının genel mantığı, sizin PC’nizi gösteren soldaki bölmedeki dosyaları sunucuyu gösteren sağdaki bölmeye sürükleyerek yüklemektir. Soldaki bölmeden WordPress’i çıkardığınız “wordpress” adlı klasörü bulun ve içine girin. Sağdaki bölmeden de public_html ya da httpdocs gibi bir klasörün içine girmeniz gerekebilir; bu bilgiyi size hosting sağlayıcınız verecektir. Ardından, soldaki tüm WordPress dosyalarnı seçerek sağdaki sunucu alanına sürükleyin. Bağlantı hızınıza göre dosyaların yüklenmesi yarım saate kadar sürebilir.

Dosyalar yüklendikten sonra web tarayıcınızı kullanarak sitenize (örn. www.adresiniz.com) girin. Karşınıza WordPress kurulumu gelecektir. “Konfigürasyon dosyası yarat” düğmesine ve ardından “Devam edebiliriz!”e tıklayın. Bu aşamada MySQL veritabanı bilgilerinizi girmeniz istenecektir. Çoğunlukla hosting sağlayıcınız veritabanınızı otomatik oluşturmaz; sizin elle oluşturmanız gerekir. Bunun için tarayıcınızda yeni bir sekme açarak hosting kontrol panelinize girin (panel adresi ve giriş bilgileri hosting sağlayıcınız tarafından verilmiş olmalı).

Her hosting firmasının kontrol paneli farklı olabilir. Sizin yapmanız gereken panelde “MySQL veritabanları (databases)” gibi bir bölüm aramak. Bu bölümü kullanarak yeni bir veritabanı oluşturun ve bu veritabanına bir kullanıcı atayın. Örneğin biz herzamanasla.com diye hayali bir site kuruyoruz. Bu sitenin veritabanı adı herzaman_wp ve veritabanı kullanıcı adı da herzaman_wp olabilir. Veritabanını oluşturamazsanız yine hosting sağlayıcınızdan yardım alabilirsiniz. Veritabanını oluşturup yetkilendirdikten sonra WordPress kurulumuna geri dönün. Oluşturduğunuz veritabanı adı, kullanıcı adı ve parolasını girin. Hosting sağlayıcınız aksini belirtmediyse veritabanı sunucusunu “localhost” olarak bırakın. Tablo ön ekini de değiştirmenize gerk yok.

Formu gönderdiğinizde “Üzgünüm, wp-config.php dosyasına yazamıyorum.” hatasını alırsanız endişe etmeyin, bu normal.
Yapmanız gereken, alttaki kodların tamamını kopyalayıp boş bir Not Defteri belgesine yapıştırmak ve dosyayı wp-config.php adıyla kaydetmek. Ardından bu dosyayı FTP ile WordPress’i yüklediğiniz klasöre yükleyin. Dosyayı gönderdikten sonra kuruluma dönüp “Kuruluma devam et”e tıklayın.

Her şey yolunda gittiyse karşınıza “Hoşgeldiniz” ekranı gelecektir. Buradaki forma sitenizin başlığını, yönetici olarak kullanacağınız kullanıcı adını (“admin” olmasın), istediğiniz parolayı ve e-posta adresinizi girin. Formu gönderdikten sonra karşınıza gelecek mesaj zaten kendini anlatıyor: “WordPress kuruldu. Daha fazla adım mı bekliyordunuz? Özür dileriz. Hepsi
bu kadar! :) ” Şimdi tekrar sitenizin ana adresine girdiğinizde sizi kurulum ekranı yerine boş, ama size ait bir WordPress sitesi
karşılayacaktır.


WORDPRESS’İ KURDUM, ŞİMDİ NE YAPACAĞIM?

WordPress yönetim panelinizin adresi daima www.adresiniz.com/wp-admin olacaktır; bu adresi sık kullanılanlarınıza ekleyin ya da bir yere not edin. Adrese girdikten sonra, kurulum sırasında belirlediğiniz kullanıcı adı ve şifreyle oturum açın. Karşınıza “başlangıç” sayfası gelecektir. Bu sayfada WordPress’inizle ilgili bazı istatistik ve bilgileri ve WordPress dünyasından haberleri görebilirsiniz. İlk yazı denemenizi yapmak için “Yeni bir yazı oluşturun” başlıklı kutumuza göz atmanızı öneriyoruz.


KATEGORİ NEDİR VE NASIL KULLANILIR?

Yazacağınız yazıları kategorilere ayırarak hem yazılarınızın bulunmasını kolaylaştırabilir hem de siteniz için sağlıklı bir menü oluşturulmasının yolunu açabilirsiniz. Örneğin kitap ve film incelemelerinizi yazacağınız bir site kuruyorsanız “Kitaplar” ve “Filmler” adlı iki kategori oluşturmanız mümkün. Daha sonra ziyaretçileriniz sitenizin menüsündeki ya da ilgili yazıdaki “Kitaplar” linkine tıklayarak sadece kitaplarla ilgili yazılarınıza topluca ulaşabilir. Ayrıca ana kategorilerinize bağlı alt kategoriler de oluşturabilirsiniz. Etiketler de kategorilere benzer şekilde çalışır ama mantığı biraz farklıdır. Örneğin sırf bir yazarın birkaç kitabını incelemek için o yazar adına bir kategori açmanız gereksiz olur. Fakat ziyaretçileriniz bir kitap incelemenizi okudutan sonra o yazarla ilgili yazdığınız diğer yazıları merak edebilirler. Bu durumda etiketler devreye girer. Örneğin Gülse Birsel kitaplarıyla ilgili yazılarınıza “Gülse Birsel” etiketini eklerseniz, yazınızda o etikete tıklayan kişi aynı etikete sahip diğer yazılara da ulaşabilir. Bir yazı birden fazla etikete ve kategoriye sahip olabilir.
Etiketleri o yazıyı tanımlayan anahtar kelimeler olarak düşünebilirsiniz. Kategori ise o yazının menüde altında görünmesini istediğiniz ana başlıktır.


YAZI DEĞİL, SABİT SAYFA İSTİYORUM.

Normalde bir siteye girilen yazılar, haberler, makaleler vb. yeniden eskiye doğru akar. Ancak, herhangi bir kategoriye bağlı olmayan ve sürekli sitenizde belli bir yerde yer almasını istediğiniz sabit (statik) sayfalar olabilir. Örneğin site hakkında, şirket tarihçesi, iletişim gibi sayfaların sabit olması yerinde bir tercih olur. Bunlara WordPress’te kısaca “sayfa” deniyor. Sayfaların sitenizde görüneceği yer temanıza göre değişiklik gösterebilir ama genellikle ana menüye veya menü civarına yerleştiriliyorlar. Sayfa eklemenin yazı eklemekten tek farkı, soldaki Sayfalar menüsünden Yeni Ekle’yi seçmeniz gerekmesi. Daha sonra tıpkı yazı oluşturur gibi sabit sayfanızı oluşturabilirsiniz. Eğer temanız farklı sayfa şablonlarını destekliyorsa bunlar sağdaki Şablon listesinden seçilebilir.

Sol taraftaki navigasyon menülerinden Yazılar’a tıklayın. Gelen sayfada, sitenize yazılmış bütün yazıları göreceksiniz. Yeni Ekle düğmesiyle yeni bir yazı oluşturabilir ya da mevcut yazılardan birine tıklayarak onu düzenleyebilirsiniz. Ayrıca, Yazılar menüsünün sağındaki oka tıklayıp direkt Yeni Ekle’yi seçmeniz de mümkün.

“Yeni Yazı Ekle” sayfasına girdiktensonra ilk kutuya yazınızın başlığını, onun altındaki geniş kutuya da yazınızın tamamını yazın. Bu sırada WordPress yazı için bir “kalıcı bağlantı” oluşturacak ve başlığın altında gösterecektir. Ayarlar > Kalıcı Bağlantılar sayfasından yazılarınızın adreslerinin nasıl görüneceğini değiştirebilirsiniz.

Yazı kutusunun hemn üstündeki Yükle/Ekle düğmelerini kullanarak yazınızın içine sırasıyla resim, video, ses ve medya dosyası ekleyebilirsiniz. “Özet” alanı bazı temalarda yazınızın özetini ana sayfada göstermek için kullanılır; doldurmazsanız yazınızın ilk cümleleri kullanılacaktır ve çoğu zaman doldurmaya gerek yoktur. Ayrıca yazınıza kategori ve etikler atayabilirsiniz.


TASARIMI NASIL ÖZELLEŞTİREBİLİRİM?

Standart hâliyle kullanıldığında WordPress size blog tarzında bir sayfa düzeni sunar: Yeni eklediğiniz yazılar en üste gelir, eskile aşağı iner ve sayfa dolduğunda ikinci sayfaya geçerler. Ancak yazının başında da belirttiğimiz gibi WordPress yalnızca bir blog yazılımı değil, dolayısıyla siz de bu yapıya bağlı kalmak zorunda değilsiniz. WordPress’in ve pek çok içerik yönetim sisteminin en güzel yanlarından birisi, hiç tasarım ve kodlama bilginiz olmasa bile sitenizin tasarımını dakikalar içinde değiştirebilmenizdir. İnternette WordPress için tasarlanmış yüzlerce ücretsiz ve ücretli tema bulmanız mümkün. Bunlar arasında farklı blog tasarımları, çeşitli sütun sayıları, değişik ana sayfa yapıları ve hatta dergi ya da portal tarzında temalar bulunmakta. İlk olarak http://wordpress.org/extend/themes/ adresindeki resmi tema dizinine göz atabilirsiniz. Burada tamamı bedava 1000’in üzerinde tema mevcut. Farklı kaynaklara erşmek isterseniz Google’da “wordpress themes” şeklinde bir arama yapmanız yeterli. Çok başarılı ücretsiz temalar da bulunmasına rağmen en kaliteli ve işlevsel temaların ücretli olduğunu hatırlatmalıyız. Bunlara “premium” tema deniyor. www.premiumwp.com adresinde pek çok premium temanın tanıtımı yer alıyor. Seçtiğiniz temayı indirdikten sonra tek yapmanız gereken sıkıştırılmış dosyayı açıp tema klasörünü FTP ile wp-content/ themes klasörünün içine kopyalamak. Ardından WordPress yönetim panelindeki Görünüm > Temalar sayfasından yüklediğiniz temaları etkinleştirebilirsiniz.


HAZIR TASARIM ÜZERİNDE NASIL DEĞİŞİKLİK YAPABİLİRİM?

Seçtiğiniz temayı genel olarak beğenseniz bile değiştirmek istediğiniz küçük noktaları olabilir. Biraz HTML ve CSS biliyorsanız temalar üzerinde oynama yapmanız mümkün. Ayrıca PHP bilginiz varsa temada kullanılan özellik ve fonksyonlarda da değişiklik yapabilirsiniz. Temada düzenleme yapmak için öncelikle tema dosyalarını yazılabilir yapmalısınız. FTP programınızı
kullanarak temanızın bulunduğu klasörün içine girin, tüm dosyaları seçip sağ tıklayın ve Dosya izinleri’ne girin (farklı programlarda CHMOD, Özellikler gibi adlar alabilir). Yapmanız gereken tüm dosyaları CHMOD 777 olarak ayarlamak. FileZilla kullanıyorsanız “sayısal değer” alanına 777 yazıp Tamam’a tıklayın. Şimdi WordPress yönetim panelinden Görünüm> Editör sayfasına girerek temayla ilişkili tüm sayfaların kodlarını görebilir ve düzenleyebilirsiniz. Tema İngilizceyse çevirisini de bu dosyalar üzerinden yapabilirsiniz.


SİTEME YENİ ÖZELLİKLER EKLEYEBİLİR MİYİM?

WordPress’in güçlü yanlarından bir diğeri de işlevlerinin sonradan yüklenecek eklentilerle geliştirilebilmesidir. Eklentiler (plugin) aklınıza gelebilecek her türlü özelliği sitenize kazandırabilir ve hemen hemen hepsi bedavadır. WordPress’in resmi eklenti dizininde (http://wordpress.org/extend/plugins/) 10 binin üzerinde eklenti mevcut. Popüler eklentilerin birçoğu dizine kayıtlıdır ama dizine girmek eklenti yazarının inisiyatifi nde olduğundan, aradığınız bir eklenti dizinde bulunmayabilir. Bu durumda bir Google aramasıyla (örn. bir Twitter eklentisi için “wordpress twitter plugin”) farklı sonuçlara ulaşabilirsiniz. Bir eklentiyi kurmak için yapmanız gereken, indirip bilgisayarınıza çıkardıktan sonra FTP ile wp-content/plugins klasörüne göndermek. Yüklediğiniz eklentileri yönetim panelindeki Eklentiler bölümünden etkinleştirebilirsiniz. Eklentinin bir ayar sayfası varsa genellikle Ayarlar menüsüne eklenir. Bileşenler (widget) de mini eklenti diyebileceğimiz bir diğer özellik geliştirmesidir. Arama, arşivler, etiket bulutu gibi 10’un üzerinde bileşen WordPress’le standart olarak gelir. Bunları Görünüm > Bileşenler sayfasından yönetebilir, sürükleyip bırakarak temanızın bileşen uyumlu alanlarına yerleştirebilirsiniz (bunun için kullandığınız tema da bileşen destekli olmalıdır). Örneğin bir Twitter bilşeni ya da Flickr bileşeni de sonradan eklenebilir. Bileşenler aynı eklenti gibi kurulurlar. Hatta bazı eklentilerle birlikte gelen bileşenler olabilir. “Metin” bileşenini kullanarak kendi yazdığınız ya da internette bulacağınız çeşitli HTML kodlarını temanıza entegre edebilirsiniz. Temanızın desteklediği bileşen alanları sağ tarafta görünür. Soldaki bileşenleri sürükleyip bırakabilirsiniz.


Resim ekleme

Yazınıza bir resim eklemek için önce Yeni Yazı Ekle sayfasında yazınızı normal şekilde yazdıktan sonra yazı içinde resmin görünmesini istediğiniz noktaya tıklayın. Ardından, Yükle/Ekle satırında yer alan çerçeve şeklindeki ilk simgeye tıklayın. Site genelinde kullanacağınız resimler için Ortam > Yeni Ekle menüsünü de kullanabilirsiniz. GENEL: WordPress navigasyon menüsünün son başlığı Ayarlar’dır. Sitenizle ilgili tüm ayarlar buradan yapılabilir. Genel sayfasında sitenizin başlığını, sloganını ve yönetici e-posta adresini değiştirebilirsiniz. Ayrıca zaman dilimini ayarlamayı unutmayın. Türkiye saati için UTC+2 (yaz saatinde UTC+3) seçilmelidir.

Resminiz yüklendikten sonra açılan formda isterseniz başlığını değiştirin ve alternatif metin girin (arama motorları tarafından indekslenir ve resim yüklenirken sayfada görünebilir). Altyazı alanını doldurursanız bu yazı, sayfa içinde resmin altında görüntülenir. Son olarak resmin yazı içinde nereye hizalanacağını seçebilir ve boyutunu belirleyebilirsiniz. Ayarları tamamlayınca “Yazıya Dahil Et”e tıklayın.

TARTIŞMA: Bu bölümde, yazılarınıza yapılacak yorumlarla ilgili detaylı ayarlar bulunuyor. İsterseniz yorumları tamamen kapatabilir ya da yönetici onayından geçmelerini isteyebilir, yeni yorum geldiğinde size e-posta gönderilmesini sağlayabilirsiniz. Belli kelimeleri (örneğin küfürleri) kara listeye de alabilirsiniz.

Sabit diskinizden bir resim yüklemek için Dosyaları Seç düğmesine tıklayıp istediğiniz resimleri seçin. Alternatif olarak,
tepedeki Adresten sekmesini kullanarak başka bir web sitesinden resim çekebilir ya da Ortam Kütüphanesi’nde mevcut
resimlerden birini kullanabilirsiniz.

YAZMA: Genellikle uzun yazılar yazıyorsanız yazı kutusu boyutunu 20 satıra çıkarabilirsiniz. Ayrıca “:)” gibi ifadelerin grafiklere dönüştürülüp dönüştürülmeyeceğini seçebilirsiniz. E-posta ile yazma ve uzaktan yayımlama gibi sık kullanılmayan ama işinize yarayabilecek ayarlar da buradan yapılıyor.

“Bir hata yüzünden “dosyaadi.jpg” dosya yükleyemedi” hatasını alırsanız resimlerin yükleneceği klasörü yazılabilir yapmalısınız. FTP programınızı kullanarak wp-content klasörüne girin ve “uploads” adlı yeni bir klasör oluşturun (FileZilla’da sağ tıklayıp Yeni klasör’ü seçin). Daha sonra uploads klasörüne sağ tıklayıp Dosya izinleri’ne girin ve “sayısal değer” alanına 777 yazıp Tamam’a tıklayın.


Bileşenler

BAŞLANGIÇ
İçerik yönetim sisteminizin giriş sayfasında sitenizle ilgili istatistikler, son yorumlar vb. bulunur. Ayrıca yeni çıkan WordPress ve eklenti güncellemeleri otomatik olarak burada belirir.

YAZILAR
Yeni yazı ekleyebilir ve eskileri düzenleyebilirsiniz. Ayrıca sitenizin kategori ve etiketlerini de buradan yönetebilirsiniz.

ORTAM
Resimlerinizi doğrudan yazı ekleme sayfasından yükleyebileceğiniz gibi buradan da Ortam Kütüphanesi’ne yükleyebilir, ayrıca
mevcut dosyalarınızı yönetebilirsiniz.

BAĞLANTILAR
Arkadaşlarınızın blog’larını ya da sevdiğiniz siteleri kendi sitenize link olarak ekleyebilir, link kategorilerini düzenleyebilirsiniz.

SAYFALAR
Hakkında, İletişim gibi sabit sayfaları oluşturmak ve düzenlemek için bu bölümü kullanabilirsiniz.

YORUMLAR
Ziyaretçilerinizin sitenizdeki yazılara yorum yapmasına izin verdiyseniz yorumları buradan yönetebilir, onaylayabilir ya da silebilirsiniz.

GÖRÜNÜM
Web sitenizin ana tasarımını oluşturan temanızın yanı sıra menüleri, bileşenleri, arka planları ve üst kısımları buradan düzenleyebilirsiniz. Editör’ü kullanarak temanızın kodlarına dalabilirsiniz.

EKLENTİLER
WordPress’in en güzel yanlarından biri eklentilerle geliştirilebilmesidir. Mevcut eklentilerinizi etkinleştirip devre dışı bırakabilir ya da yenilerini yükleyebilirsiniz.

KULLANICILAR
WordPress’te çeşitli kullanıcı düzeyleri vardır. Örneğin İçerik Sağlayıcı olarak eklediğiniz bir kullanıcı sitenize yazabilir ama yazısı siz onaylayana kadar sitenizde görünmez.

ARAÇLAR
Bu bölümde PressThis, etiket dönüştürücü, Blogger’daki yazılarınızı içe aktarma gibi araçlar mevcuttur. Ayrıca yüklediğiniz bazı eklentiler bu bölüme yeni bir başlık ekleyebilir.

AYARLAR
Ana sayfada kaç yazı görüneceğinden tutun da yorumlara izin verilip verilmeyeceğine kadar tüm ayarları bu bölümden yapılandırabilirsiniz.

kaynak: pcnet
 

beyin.dll

0
İyinet Üyesi
Katılım
22 Aralık 2010
Mesajlar
67
Reaction score
0
Konum
/wp-admin
Gerçekten yeni başlayacaklara altın gömüsü gibi birşey olmuş. Teşekkürler :)
 

G0KHAN

0
İyinet Üyesi
Katılım
3 Ocak 2011
Mesajlar
36
Reaction score
1
Konum
Konya
Ben bukadar temelden başlayan başka bi yazı görmedim. Nerdeyse önce okuma yazma öğrenmeden başlıycakmışın. :D :alkış:
 

crakxy

0
İyinet Üyesi
Katılım
22 Şubat 2010
Mesajlar
563
Reaction score
0
Emeğine sağlık hocam. Oturup bunları yazmışsınız sizi tebrik ederim.
 

kuzgun

İyinet Üyesi
Onaylı Üye
Katılım
19 Temmuz 2008
Mesajlar
12,395
Reaction score
253
teşekkür ederim yorumlarınız için
 

2dark

0
İyinet Üyesi
Katılım
20 Ocak 2008
Mesajlar
212
Reaction score
1
ciddi ciddi wordpress e geçmeyi düşündüğüm şu günlerde çok aydınlatıcı oldu.
 

webmasterciler

0
İyinet Üyesi
Katılım
21 Eylül 2010
Mesajlar
600
Reaction score
4
Konum
izmir
Teşekkürler Paylaşım Ve Bilgi İçin Ben Artık Vbuletin Kurdu Oldum Anca wordpress Te İse Usta Başıyım :)
 

kuzgun

İyinet Üyesi
Onaylı Üye
Katılım
19 Temmuz 2008
Mesajlar
12,395
Reaction score
253
makaleyi orda burda yayınlamaya çalışanlara sesleniyorum,
iyinet harici yayın yasaktır
yorumlarınız için teşekkürler
 

crazii_78

0
İyinet Üyesi
Katılım
26 Şubat 2011
Mesajlar
811
Reaction score
15
hay allah razı olsun çok teşekkürler süper paylaşım ellerine sağlık
 

kazbek

0
İyinet Üyesi
Katılım
19 Mayıs 2011
Mesajlar
0
Reaction score
0
Teşekkürler

Tam aradığım şeydi bu anlatım. Çok teşekkür ederim. Yeni başlayanlar için harika olmuş. :)
 

NovaCep

0
İyinet Üyesi
Katılım
14 Mart 2011
Mesajlar
237
Reaction score
8
Bu makale PCnet'in Ağustos 2010 sayısında verildi senin yaptığın emeğe saygısızlıktır.

Birde konuya yazmışsın hiçbir yerde yayınlanamaz diye.
 

kuzgun

İyinet Üyesi
Onaylı Üye
Katılım
19 Temmuz 2008
Mesajlar
12,395
Reaction score
253
evet hiç biyerde yayınlanamaz, konu içinde belli başlı yerlerde yazım yanlışlar var, bu yazıyı ben kendi ellerimle yazdım, ama kaynak belirtmemişim unutmuş olabilirim, emeğe saygısızlık bu değildir
 

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Backlink ve Tanıtım Yazısı için iletişime geçmek için Skype Adresimiz: .cid.1580508955483fe5

Elektronik Sigara Cicisex Porno
Üst