Hayatın biraz basit,heyecansız ve cahil bir döngüde olduğu doğru. Ama sonuçta onlarda bu ülkede doğduğu için başka yerlerde ne olduğunu bilmemeleri normal. Bizim gibi gelmiyorlar dünyaya, zorunlu askerlik, terör örgütü, onlarca senedir devam eden politik tartışmalar, üniversite sınavı, eğitim eşitsizliği gibi şeylerin ortasına doğup gençliklerini kahretmiyorlar kısacası.
Asgari ücret, saati $7.50. Kaba hesapla asgari bir işte çalışsan alacağın para aylık $1200. Türkiye'de öğretmen veya doktor maaşı ne kadar? Hadi garsonun Türk öğretmenden fazla para almasını geç, adamın masrafı da az. Türkiye'de etin kıymanın kilosu ne kadar? Burada 6 dolar civarı. Dolayısıyla herkes zaten genelde evinde yemek pişirmiyor. Dolap ondan boş
Sosyal sınıf konusunda da yanlış kelime kullandım sanırım. Ekonomik sınıf diyelim. Uçurum yok yani, çalışan herkes kendini güzelce hiçbirşeyden geri kalmayacak şekilde yaşamını sürdürebiliyor. Lüks, gösteriş, spor araba gibi şeyler bizim ülkemize göre daha önemsiz. O tarz şeyleri sadece zenci rapçiler kliplerinde yapıyor, ona da herkes iğrenç olarak bakıyor zaten.
Yani böyle yurtdışına gidip kendi ülkesini beğenmeyen adam tiplemesi düşünülür hep, belki öyle gözüküyor, ama insan üzülüo bu kadar beyinsiz insanların hayat standartlarının maddi ve manevi çok ilerde olmasından.
Anlıyorum ve ben de zaten Türkiye'de farklı düşüncelere, inançlara, seçimlere sahip olan kişi ve kişiler USA'da yaşamalılar diye düşünüyorum. Gerçi onada gerek kalmadı çünkü Türkiye artık tamamen USA hegomanyası altına girdi misal artık istediğiniz her yerde rahatlıkla ben ateistim diyebilirsiniz (r10.net hariç.) Tabi bu hegomanyada bir kaç eksik bir şey var, o da para ve eğitim sorunsalıdır. Verdiğin örnekleri buna pay biçebiliriz. Ama bunlarda aşılırsa, eminim ki iyi olacaktır. Ben daha çok global bir sistem uyar diye düşünüyorum ortak bir dil, ve sistem. Bunu ise ingiltere yapmaya çalışıyor şu anda.
Türkiye üzerine binen enjektelerde çok kötü mesela. En barizi state kelimesinin anlamının eyalet olması, ama bizlerin "devlet" demesi ve direkt olarak "Amerika" diye hitap etmesidir malesef Türkçeye yanlış geçmiş ki aslında böyle enjekte edilmiş diye düşünüyorum bir arkadaşımın açıklaması; Buzdolabı, bilgisayar gibi kelimeler de yanlış mesela, ama malesef öyle demek durumundayız. Hele ki artık nofrostlar varken, computer'lerde "bilgi saymak" (ne demekse) dışında binlerce şey yapılabilmesine rağmen, böyle dile geçtiği için kullanmakla yükümlüyüz. Keşke kimi nüfus memurları gibi cahil kişiler bu kelimeleri dilimize kazandırmasalarmış.
ABD neo-sömürgecilik'in bir nevi tekel ülkesidir. Ülkemizde sevenler aşırı seviyorlar burayı, karşı olanlar da fazla negatif bakıyorlar. Ama biraz da haklılar, her tarafa kök salmış habis bir sarmaşık gibi bir politikaları var. Halkları da cahil genellikle, bu bilgi cahilliği de olabiliyor dünya görüşü darlığı şeklinde de olabiliyor. Ama zaten İngiltere de bir dönem böyleydi. Halkının haberi yoktu Afrika sömürgelerinden falan. Ama sömürgeleri oraları "mother country" olarak görüp büyük saygı sevgi besliyorlardı. Ne zaman ki "ana sıcaklığı" bekleyerek bu ülkeye geldiler, o zaman anladılar ki halk onları evrimde geride kalmış maymun gibi varlıklar olarak görüyorlar.
Tabi İngiltere ve benzeri zamanında güçlü ülkeler artık baya aştı bu sorunları, tam çözülmedi ama nispeten çözüldü diyebiliriz. ABD'de durumlar bin kat karışık. Şunu birinci ağızdan biliyorum ki, ABD'nin Vietnam'a açtığı savaşın iyi niyetle açıldığını sanıyordu halkları. Gerçekten öyle sanıyorlardı. Hadi tamam bir kere yanıldın, be adam Irak işgalini de öyle sanma bari. Ama onu da öyle sandılar. Onlara göre, Amerikan kültürü ve yaşam tarzı, dünyaya öğretilmesi gereken bir şey. Böylece tüm dünya kurtulacak ilkel yaşam koşullarından. Ama bu işlerin arkasındaki politikacıların niyetlerini onlar bilmese de biz biliyoruz...
Canada mesela USA dedin mi, nefret eder ingilizce aksanı çok farklıdır. Aynısı tam tersi içinde geçerlidir mesela. Aynı şekilde güney Amerika'da buna dahildir. Misal Arjantin'de "biz gerçek amerikalıyız!" derler ve kuzeyi hiç haz etmezler ama kuzeye dönüp bakarsak onlarda aksini-tersini söylerler. Ama işin sonunda kim gerzek, kim beyinsiz ortaya çıkar çok rahat. İşte iyi yönleri, rahat olmaları, rahat yaşamaları. Gerek coğrafi, gerek ekonomik olarak ABD güzel ülkedir.
Ayrıca, Arizona çöllerinde ABD'ye ait gizli ve saklı tutulan 200 yıl yetecek petrolü biliyorsunuzdur umarım? ABD bu petrolü, dünyada tüm petrol bitince fahiş bir fiyata satacak tüm ülkelere yani resmen kral olacak. ABD'yi çökertmek, karşı olmak bu yüzden boşuna kanımca. Gerçi onlarda uyanıklar, yani yönetimi. Sanırsam yüksek dozda insanlarını düşünüyorlar.
New York'ta ev kiraları çok aşırı fahiş diye biliyorum.

Herkesin evi var derken tabi olmayan da var. Ama ortalama bir masa başı işinde çalışıyorsan 1, 1.5 senede arabanı evini alırsın. Mortgage kirayla aynı. Araba fiyatlarını yazsam zaten olay.
New York'ta en düşük bir ev kirası 30 bin $ diye duymuştum ne derece doğru bilmiyorum ama tamamı ile zenginlerin oluşturduğu şehir olduğu kesin