Bu da güzel!! Az evvel "5 dakikada site bitirip kurtulmak isterken, W3 standardlarına uymuyorsun" diyordun, şimdi de "yaptığın siteler o kadar uzun sürüyorsa, site yapmasını bilmiyorsun" diyorsun.
Bak kardeşim, site var, site var. Yukarda okumadın galiba? Şu anda hazırladığım site üzerinde daha site bitmediği halde, 71 tane sunucu taraflı script var. Hem de ordan buran kopyalama asp, php vs. scriptler değil, en ufak noktasına kadar, modullerine kadar tek tek notepad ile yazdığım perl/CGI script'ler bunlar. Herbiri normalde en az 1'er ay sürecek scriptler bunlar. Şimdi sen merak edersin; ne gerek var bunlara dersin. O yüzden sana yaptığım sitelerin ne cins site olduklarında birazını bahsedeyim de anla:
1- Benim yaptığım sitelerin bakımı yoktur. Ben bir siteyi bitirdikten sonra o siteye sadece mesaj gelmiş mi diye bakarım. Genelde mesaj da gelmez çünkü mesaj gönderilip bir şey soracak bir durum bile kalmaz. Mesaj dediğim şey ise; site sahibiyle irtibat kurma olayıdır, ben sitelerimde e-mail kullanmam. Mesajlarım sitem üzerindeki kendi yazdığım programlar aracılığıyla gelir. Bu programlar spamı da engeller, gerekirse mail yoluyla cevaplar da gönderir, isterse otomatik cevaplar da gönderir. Maili gönderdiği yere göre, yazıları da düzenler.
2- Yaptığım her sitede kullanıcı yardım sayfaları vardır ve bu yardım sayfaları bile normal bir internet sitesi büyüklüğündedir.
3- Benim sitelerim çökmez, %99,99 uptime dır. Ve dünyanın en hızlı sitelerindendir. Çünkü bütün kodlarım maximum hız düşünülerek yazılmıştır, ayrıca da serverım üzerinde plesk, cPanel vs. kıvır zıvırlar yerine, kendi yazdığım kontrol paneller olduğu için, server kendini kasmadan Jet gibi uçar.
4- Benim yaptığım sitelerde ftp kullanılmaz. Her siteme özel kendi upload-download scriptlerim vardır. Bu scriptler bildiğimiz ftp programlarının yaptığı her işi yapar, ayrıca da otomatik işler de yapar. Mesela .cgi ile biten bir dosya upload edildiği zaman onun chmod ayarlarını otomatik olarak yapar. Ayrıca upolad edilirken, çeşitli hata kontrolleri de yapar. Mesela yanlış linkler varsa uyarır. FTP programlarının da hepsinden hızlı ve güvenlidir.
5- Benim yaptığım sitelerin altında "bu site en iyi şu çözünürlükte görüntülenir " yazmaz. Çünkü lastik gibi uzar, kısalır her çözünürlüğe uyar.
6- Benim yaptığım siteler her serverdan, her türlü başka bir servera taşınabilir. Çünkü veritabanları da dahil olmak üzere her yazılım kendine özeldir. Yok mySQL'miş , yok Berkeley'in şu version DB'siymiş, yok bilmemneyin bilmemne modülü yüklü değilmiş, beni hiç ilgilendirmez.
7- Yaptığım sitelerin hepsi full SEO'dur. Hedef kelime aramalarında daima birinci sayfanın birinci sırasında çıkar. Ama bunun sizin bildiğiniz SEO teknikleriyle alakası yoktur. Piyasada anlatılan SEO tekniklerinin hepsi eksik veya yanlıştır.
8- İnternet sitelerinin %99,9'u fazla sayıda ziyaretçi aldığında ve/veya aşırı bilgi yüklemesinde, veya aşırı üye sayısında ya çöker yada kağnı arabası gibi yavaşlar. Benim yaptığım siteler onbinlerce üye, yüzbinlerce ziyaretçi, yüzbinlerce sayfa bilgi taşıdığı zaman bile Jet gibi uçar.
İşte bu ve buna benzer yüzlerce farklı özelliklerden dolayı yaptığım sitelerin bitmesi bu kadar uzun sürüyor. Normalde önemli siteleri büyük şirketlerde çoklu insanların işbirliği ile yaparlar. Sitenin bir tarafını başka birileri, başka bir tarafını ise başka birileri yapar. Yine de bu kadar detaya önem verirler mi bilmem. Ama ben detaycıyım ve tek başıma çalışıyorum. Bir siteyi hiçbir bakım istemeden tam otomatik yapmak bile başlıbaşına bir olaydır. Kullanıcılar sitene küfür yazabilirler, gıcıklık olsun diye p.rno resim koyabilirler, birbirleriyle kavga edebilirler, her türlü şey olabilir. Benim yaptığım siteler bütün bunları engeller. Üyeler, hatta ziyaretçiler, farkında bile olmadan moderatörlük yaparlar. Sitenin bakımını farkında olmadan onlar yaparlar.
Bu yazdıklarım yaptığım sitelerin özelliklerinin sadece az bir kısmıdır. Umarım şimdi anlamışsındır yaptığım sitelerin neden böyle yıllar aldığını.
Tekrar saygılar, sevgiler.