ama siz olayı kişiselleştiriyorsunuz. benim yazdıklarım kendime göre kaliteli olarak nitelendirdiğim firmaların bana sunduklarıdır.. sorun benim hostinglerim ya da sıkıntılarım değil, sadece ben Türk firmalarının sonunun iyi olmadığını ve iyileştirmeler gerektiğini düşünenlerdenim. siz kaile almayabilirsiniz ya da belki de haklıdır diyebilirsiniz. bunlar tamamen sizin sorumluluğunuzdur.
kişisel cevaplarımı vereyim son olarak ben, olur ise 'bir müşteri hosting firmasından neler bekler' sorunuz yazmaya çalışırım.
Türk müşteri Türk firmayla çalışırken duygusal,aynı şartlarda yabancı firmayla çalışırken profesyonel oluyorsa bunun adı ikiyüzlülükten başka birşey değildir.
sizin düşünceniz sizi bağlar. ülkemiz müşteri profilini böyle değerlendiriyorsanız ve para kazanmak istiyorsanız o halde bunu hazmetmeniz gerekir.
''yabancı da olsa trafik vs. ne vaad edildiyse yerine getirmiyorsa 'kötü' olarak değerlendirilir. '' yazımı yineliyorum! iki taraf içinde aynı şey geçerlidir ama mesela benim x yabancı firmayı insanlar sorduğunda kötülemem yabancı siteye bir zarar vermeyeceği gibi çok da önemsenmez sanırım ama bir Türk firmasına aynı şeyler yazılırsa çok etkili olabilmektedir.
Diyelimki A firmasınından bir hosting hesabı aldınız ve sitenizi sorunsuzca barındırıyorsunuz.Aradan biraz süre geçince sitenizde sunucu kaynaklı aksamalar meydana gelmeye başladı.Bunun sebebi ise sunucuda bulunan bir sitenin sunucuya aşırı yüklenmesi.Sadece bir site yüzünden sizin siteniz dahil onlarca site etkileniyor.Bu durumda firmaya "Diğer site beni ilgilendirmez ben sorunsuz yayın için ücret ödedim." deme hakkınız yok mu?Elbette var..Peki firma bu durumda ne yapar..O sitenin yayınını durdurup site sahibine düzgün bir dille durumu anlatır.Zaten kaliteli bir hosting firmasıyla çalışıyorsanız paketi satın almadan önce kabul ettiğiniz sözleşmede kaynak kullanımıyla ilgili bir madde mutlaka bulunur.Müşteri bunu kabul ederek hesap aldığı halde bu maddede sorun yaşadığında firmayı suçlamamalıdır.
bu sürekli her başına gelen ya da şikayet edilen host firmasının savunma amaçlı yazdığı yazıdır. ama ben çalıştığım host firmalarında böyle bir şey ile asla kaşılaşmadım, karşılaşsam hiçbirinin adını burada yazmazdım kaliteli olarak. o firmanın sorunudur bunu diğer müşterilerine yansıtıyorsa müşteri kaybetmeye devam eder. altından kalkamıyorsa sorunların kaliteli demek mümkün olmaz kanımca.
Trafik v.b. değerleri planlamak hiçbir şekilde firmanın görevi değildir.Firma müşteriye paketlerini sunar müşteri bunlardan birini seçer.Müşteri projesinden bahsederse firma elbette bu seçimde müşteriye yardımcı olur.Ancak kesin değerler her zaman baştan bilinemiyor.1 yıl önce sıfırdan forum sitesi açan bir müşterimiz ilk zamanlar aylık 5-10 GB trafik ile idare ederken şu sıralar aylık 100 GB civarı trafik kullanıyor.Bu müşteriye bir yıl önce kullanmayacağı 90 GB trafiği ilerde lazım olur diye satmak mı daha mantıklıdır yoksa ihtiyacı olduğunda satmak mı daha mantıklıdır?
yazdığım gibi trafik arttırımını yansıtacaksanız, bunun planlamasını müşteriye bırakıyor ve artışta müşteriye yansıtıyorsanız senelik paket satmayacaksınız.
Kaliteli sıfatını herkes farklı yorumlar.Mesela size göre Türkiye'deki neredeyse tüm firmalar kalitesizken bana göre o firmaların çoğu kaliteli.İkimiz arasındaki düşünce farkı olaya bakış açımızdan kaynaklanıyor.
ben asla diğerleri kalitesiz vs gibi birşey yazmadım tekrar okuyun! hangi firmalara kalitesiz dedim de siz kaliteli olduğunu düşünüyorsunuz?
örnek verdiğim firmalar 20-30 firma sonunda elimde kalanlardır. ve verdiğim isimleri hemen herkes 'kaliteli' olarak nitelendireceklerdir. bu firmalarda yaşadıklarım ve yaşamadıklarımı yazdım, demekki bu firmalar bazı şeyleri iyi yapıyorlar ki güzel bir kanaat oluşturmuşlar herkesce.
Dreamhost ile problem yaşamadığınız için şu anda çok rahat konuşuyorsunuz.Ancak ilerde problem yaşadığınızda aynı şekilde Türk firmaların fiyatlarına pahalı diyebilecek misiniz merak ediyorum..
Dreamhost ile çalışmıyorum ama x farketmez benzer çok alternatif var. yine dediğim gibi aynı hizmet için alternatif fiyatlar ortalama 10 dolar yabancı firmalar için / ortalama 100 dolar Türk firmalar için.. müşteri olarak birine 10 dolar derim geçerim. bana kazancına bakarım aylık kazancı bana 90 dolardır eğer tutarsa ne ala, tutmaz da atarlarsa alternatileri değerlendiririm. bir site için aylık 100 dolar vereceğime 6 adet yabancı host aldım trafiklerini yüksek tutan bana maaliyeti 50 dolar civarına geldi. trafikleri 1 tb üzeri hepsinin, birisi kapatırsa diğerini denerim nasıl olsa bir hostu kullanıyorum diğerleri şu an için gerek duymadığımdan boş duruyor. düşüncem mantıklı olarak budur. nerden kar ederim? bunu herkes düşünür.
problem yaşansa ne olur; kaybım 10 dolar olur! ama orda da sıkıntı olursa, kimseye dolandırıcı demem yama yalancı diye buraya yazarım.
Bu mesajın cevabı herşeyi başa döndüyor.Sunucusu Amerika'da olan bir firma olarak trafik sıkıntısı çekmiyoruz.Yukarıda da dediğim gibi 600 GB trafiği 7$'a verebilirim.Ama bu trafiğin tamamını sistemi yormadan kullanmanız imkansız.Başlangıçta kabul edeceğiniz sözleşmede "%X sunucu kaynağı limiti vardır.Bu limitin aşılması durumunda XXX firması sitenin yayınını durdurma hakkına sahiptir." şeklinde bir madde olmasına rağmen X değeri aşıldıktan sonra yayınınız durdurulursa adımız dolandırıcıya çıkar.
ne güzel işte ama onda kapanma riski sunacağınıza, 600 gb değil de işlem hesaplamasını yaparsınız mesela 150 gb trafik verirsiniz ama siteyi sunduğunuz limitler içerisinde kullandırırsınız. 7 dolar değil de 10 dolar dersiniz, bütün firmaların bir adım önüne geçersiniz! böyle bir paket ben görmedim de duymadım da daha.. sürekli 'dolandırıcı' kalıpları içinde değil de, daha iyisi nasıl sunulabiliri değerlendirmek daha akılcı olur sanırım.
siz (satış yapan firmalar) kendi tarafınızdan baktığınız sürece kendinize göre mutlaka haklı olacaksınızdır! müşteri tarafının beklentileri umurunuzda olmayabilir, bunların müşteriye sunulması sizin zararınıza da olabilir. onları siz değerlendirmelisiniz, sizin tercihlerinizdir. her müşteri de benim yazdıklarıma katılmayabilir. yazdıklarım benim düşüncelerimdir. benim firmalarla yaşadığım deneyimler sonucu akılda kalanlardır. demekki bazı firmalar en azından 'benim' isteklerimi karşılayabilmektedirler. sizin yazdığınız örnek savunmalara ihtiyaç duymadan iş yapabilmektedirler. yapanlar-yapmayanlar olarak sonuçlarını dileyen değerlendirebilir.
sonuç olarak sizler Türk firmaların geleceklerinde sorun görmüyorsanız ben yanlış analiz etmişim demekki sıkıntıları. ama en azından bir anket olarak değerlendirip benim çevremde Türk firmalarla çalışan insanların artık kalmadığını sayabilirsiniz.
bakın bu alternatifler müşteriye birer avantajdır ancak kendi firmalarımız için sizin de kabul etmeniz lazımdır ki iş ve para kaybı demektir. bunların sizlere getireceği sıkıntıları ekmek yiyenler olarak sizlerin değerlendirmesi gerekir.
yineleyerek nacizane fikirlerim; yapılacaklar var ise sizlerin buna el atıp geleceğinizi garantiye almanız gerekliliğidir. belki 5-10 sene sonra tekrar değerlendirir, tekrar yazarız buralarda. o zaman belki siz haklı, belki de ben haklı çıkmış olurum. ama iki şıkta da bana bir zarar doğmaz. fatura ekmek yiyenlere çıkar.
ekleme: daha önce müşterilerin firma kurallarında yazdığı üzere yedeklemelerini kendileri yapma zorunluluğu vardır diyen ve firmanın yedek alma yükümlülüğünü ortadan kaldıran düşüncelerin de bana göre yanlış olduğunu, hemen tüm sitelerde şartların copy paste olduğunu ve değişmeleri gerektiğini de savunmuştum. firma şartlar yazısını kullanarak bunu her ne kadar üstünden atsa da bana göre yedekleme de firmanın yükümlülüğüdür. bunu da 'sizler' elbette kabul etmediniz-etmiyorsunuz ama yine benim çalıştığım firmanın bir sıkıntı da böyle birşey deme hakkı olamaz! bu da benim görüşümdür. belki şartlar sayfalarınız da değişiklikler ya da farklılıklar yaratmanız gerekmektedir. belki de bunu ilk yapanlar büyürler..