İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

Hosting İşini Bırakıyorum..

pigeon

0
İyinet Üyesi
Katılım
22 Şubat 2005
Mesajlar
2,873
Reaction score
12
Konum
Ankara
kardan bahsetmek müşteri için açıklayıcı değil yabancı örnekleri gördükten sonra. adam aylık 5 dolara 5tb trafik veriyor.
telekom sebeptir diyebilirsiniz ona diyecek birşeyim yok.

elbette kaliteli hizmet için o firmaları kullanıyorum. ama aynı kaliteyi çok çok daha ucuza bulduğumu da söylüyorum. o yüzden zaten değişikliklere gitmeye başladı insanlar, yoksa neden değiştireyim yakından tanıdığım insan varken.
7 dolara kaliteli olmaz diye birşey yok, oluyor işte.

evet şu an denemede, henüz 6 gün oldu. hizmet ve kalitesi çok iyi. ama 2. ay atarlarsa diğer binlerce alternatiften birisini düşüneceğim. ayda 100 dolar vermektense 2 ayda bir ayda 7 dolarlık host alırım.
 

tiva

0
İyinet Üyesi
Katılım
20 Eylül 2003
Mesajlar
2,741
Reaction score
5
Özellikle türkçe webmaster forumlarında satış yapanların kaç tanesi ne kadar zamandır, kazancın vergisini veriyor, genel görünüm 3-5 sayfalık bir sitede hosting satan herkes hosting şirketim var diye bahsediyor. Ne saçmalık. Sen yıllık 50$ a satılacak olan bir hizmeti aylık 7-8 ytl. ile toplamaya çalışırsan, tabiki batarsın, zaten diğer webmasterlara zarar veren yine forumlardan satış yapmaya çalışanlar oluyor, eğer dikkat ederseniz. Adamlar nasıl bir matematik öğrenmişlerse, datacenter dan daha ucuza verecekler nerede ise. Çoğu öğrenci veya işin bilgi tarafından çok yoksun, öğrenci olması tabiki problem değil fakat konuyada vakıf değiller. Ben hosting satan birisi olsam, serverda oluşan bir sorunumu forumda çözmeye utanırdım açıkcası. O yüzden işte bu işler çoluk çocuğun elinde deniliyor. (Yoksaki yaşlarının küçük olmasından değil)

İllaki hosting satanların hepsi firma olsun demiyorum, firma olsada işin abc sini bilmedikten sonra neye yarar. Akşama kadar forumlarda dolaş neymiş isteyen olacakmış o da hosting paketi satacakmış.
 

ufukaykut

0
İyinet Üyesi
Onaylı Üye
Katılım
7 Mart 2005
Mesajlar
913
Reaction score
0
Konum
Marmaris
Ben hosting satan birisi olsam, serverda oluşan bir sorunumu forumda çözmeye utanırdım açıkcası..
Ben bu konuya katılmıyorum, ben bu forumdan bir çok şey öğrendim, özellikle bu forumda server konusunda bilgi sahibi, profesyonel arkadaşlar var. Yardım almak utanılacak bir şey değil, ama tabiki hiçbir şey bilmeden de bu piyasaya girilmesine karşıyım.
 

tiva

0
İyinet Üyesi
Katılım
20 Eylül 2003
Mesajlar
2,741
Reaction score
5
Yardım almak utanılacak bir şey değil, ama tabiki hiçbir şey bilmeden de bu piyasaya girilmesine karşıyım.

Yardım almak utanılacak birşey değil tabiki, fakat siz sadece kontrol paneli kullanmaktan ibaret bir hosting bilgisi ile para kazanmaya çalışıyorsanız ayıptır(bu yüzden forumda mağdur olanları gördük, hosting satanlarında cevaplarını gördük).
Sorulacak soru vardır, sorulmayacak soru vardır. Bunun benzerini forumda script satanların bazılarında da görüyoruz. Birisi script satış başlığında satış yapar ve aynı kişi 3 ay sonra echo nedir gibi bir soru sorarsa, ortada bir terslik var derim.

Sen daha bir domain kontrol panelinde 3-5 teknik terimi bilmiyorsun. Hosting satıyorsun böyle bir şey olamaz.

Soru sorma konusundaki düşüncemde sorulan soruların içeriğine ve sorana göre de değişiyor. Mesela mysql optimizasyonu ile ilgili bir başlık var ve iyinet sürekli o konuda cevap veriyor, gayet güzel bir başlık.

Mesela ben php.net e bir kerecik bile girmeyen bir adama bir cevap vermeyi sevmiyorum.
 

Angelo

0
İyinet Üyesi
Katılım
13 Aralık 2004
Mesajlar
9,603
Reaction score
111
Konum
AZ
Bencede hosting satan insanların gelip burada server bilgisi sorması garip bir durum. Ileri düzey şeyler tartışılabilir de, çok basit anlamda şeylerin tartışılması garip.
 

BiLHost

0
İyinet Üyesi
Katılım
24 Mayıs 2006
Mesajlar
1,773
Reaction score
0
Konum
Mersin
Bazen gerçekten insanları anlayamıyorum..Bu yazacaklarım burada fikrini yazanlara değil..Genel anlamda yazıyorum..

Forumlarda bas bas bağırıyor insanlar "Fatura kesmeyen,firma olmayan yerlerden alışveriş yapmayın." diye..Daha sonra da sizin fiyatlarınız neden yüksek demeye başlıyorlar..Bu büyük bir çelişkidir..

Türkiye'de firma olmakla Amerika'da firma olmak arasında dağlar kadar fark var..Amerika'da devlet girişimciye maddi ve manevi anlamda destekler..Türkiye'de ise resmen soyar..Son 1 ayda sadece noter masrafı olarak 100 YTL üstü ücret ödedik.Neye elinizi atsanız masraf çıkıyor.Devlet aklınıza gelemeyecek türde vergiler alıyor.Bazen kendi kendime düşünüyorum devletin saçma vergi bulma komisyonu mu var diye..

Şimdi size iki seçenek sunayım..İki ayrı firma daha doğrusu..

Birincisi şirket/firma falan değil..Adresi,telefonu v.s. hiçbir şeyi yok..Sunucusu aylık 100$'lık Celeron işlemcili 512 MB veya 1024 MB RAM'li bir sunucu..Yedek alma v.s. huyu da yok..

Diğeri şirket veya şahıs olarak gerçek bir firma..Ödemenizi yaptıktan sonra faturanızı kesiyor ve adresinize postalıyor.Sunucu özellikleri şu an olabilecek en iyilerden biri..Düzenli olarak verilerinizi günlük yedekliyor.Hem de her ihtimale karşı başka bir sunucuya..Yani o sunucuda bir problem olsa en büyük kaybınız 1 günlük veriniz olacak.Sitesinde açık adresi ve telefonu var..Aradığınızda telefonla destek alabiliyorsunuz..Mail attığınızda veya ticket açtığınızda kısa sürede cevap geliyor ve sorununuz bir şekilde çözülüyor..

İkisi de size teklif verdi hangisini seçersiniz?Tabi ki ikinci firmayı..Neden çünkü diğerine göre her yönden daha sağlıklı bir seçim..Müşteri olarak bunları talep ediyorsunuz haklı olarak..Ama bu talebinizin de bir bedeli var elbet..Kimse bu işi baba hayrına yapmıyor burada..İkinci firmanın fiyatı diğerine göre elbette daha yüksek olacaktır.Ki size şunu da iddia ederim ki birinci firmanın 10 YTL'ye sattığı paketi ikinci firma 15 YTL'ye satsa birinci firma kadar kar edemez.

Buyrun size bir Amerikan firması daha.. http://www.hosteasier.com/hosting_main.html

Bu firma cPanel kullanan bir firma.Fiyatları ise hemen hemen Türkiye fiyatları kadar..Yine Türkiye'den ucuz ama Dreamhost v.b. yerler kadar ucuz değil..Hatta onlara göre çok pahalı.

Peki Dreamhost v.b. yerler nasıl bu kadar ucuza bu kadar çok alan satabiliyor?

Bir kere cluster sistemi kullanıyorlar..Yani onlarca sunucuyu birbirine bağlayıp tek sunucu gibi kullanıyorlar.Bu durumda gerçekten size vaad ettikleri alan limitine ulaşabiliyorlar..Ancak dreamhost'tan o kadar GB alan satın alan kimse doğru düzgün o limiti doldurmuyor..Overselling yapılıyor..Bunu biz de yapıyoruz..Herkes yapıyor..Bizim şu anda satmış olduğumuz paketlerin limit toplamı 500 GB'ı geçer..Ama sunucuda 250 GB HDD var..Kontrol ettiğimizde 500 GB üstü alan satmamıza rağmen tüm müşterilerin kullandığı alan 20 GB'ı bulmuyor..

Gelelim trafik meselesine..Bizim sunucumuza 2 TB trafik limiti veriliyor datacenter tarafından..Bu limitte hiçbir zaman tam kullanılmıyor..Tüm BiLHost müşterilerinin (reseller müşterileri ve onların müşterileri de dahil) Ocak 2007 trafik kullanımı 641.17 GB.Sizin Dreamhost'un verdiği 2-3 TB trafiği tam anlamıyla kullanmak için çok iyi hit alan bir site sahibi olmanız lazım.Ve bu türde siteler de aşırı derecede yüksek sunucu kaynağı kullanacaktır..Ancak hepimizin bildiği gibi belli bir kaynak kullanımını geçen hesaplar hemen durduruluyor.Yani sizin o trafiği kullanmanız neredeyse imkansız hale geliyor.Orta halli bir sitenin o kadar trafik tüketmesi çok zor.

Bu durumda nerde kaldı Dreamhost'un ucuzluğu?Gelin ben de size vereyim o paketleri..Ama siteniz sunucuyu biraz zorlarsa hemen yayınınızı durdururum..Bu şimdi kaliteli hizmet midir?

Şimdi gelelim Hosteasier gibi Türk firmalarla aynı özellikleri taşıyan bir firmayla Türk firmaları arasındaki fiyat farkına..İşte bunun sebebi devlet..Amerika'da bu kadar ağır vergiler yok.Hosteasier aylık 5$'a sattığı paketten 4$ kazanırken Türk firması aynı paketten 2$ civarı bir rakam kazanır.Kazandığının neredeyse üçte ikisini devlete ve diğer masraflara verir.Bu durumda fiyat farkı olması çok normal.Ama Türkiye'den bir firmadan fatura karşılığı Türkçe hizmet almak benim için her zaman daha mantıklıdır.Zamanında Nixcon ile çalışırken de benim için en büyük avantajının karşımda Türkçe bilen insanlar olması diyordum.Bu sözümü hala savunuyorum.

Gelelim gerçek firma ile firma olmadan satış yapanlar arasındaki farka..Evet firma olmayanların fiyatları ucuzlatması gerekir diyebilirsiniz.Çünkü onlar bu kadar ağır şartlar altında çalışmıyor.Bugünlerde yaptığımız 2 YTL'ye info domain kampanyasında domaini 0.69$'a kaydeden bizler 50 kuruş altı kar ederken (belki o bile yok) aynı kampanyayı onlar yapsa 1 YTL üstü kar ederler.Ama bu seferde mesajın üst kısımlarındaki firma karşılaştırmasına dönüyoruz..Birinci firma ikinci firma meselesine..Müşteri olarak "Yok bu gerçek firma değilmiş bundan almayalım" diyorsunuz..Gerçek firmaya da niye fiyatın pahalı diyorsunuz..

Fiyat pahalı falan değil..Türkiye şartlarında verilebilecek en uygun fiyatlar şu anda piyasada..Ama buna bile pahalı diyenler lütfen ucuz buldukları yerden alışveriş yapsınlar.

Dün bir müşterimizle MSN'de info kampanyamız hakkında konuşuyorduk.2 YTL için 1.5 YTL olmaz mı diye pazarlık yapan oluyor mu diyordu gülerek.Tam bu sırada MSN listemizden biri "Gerçekten 2 YTL mi?" diye sordu.Evet cevabını alınca "Bedava bir tane versen olmaz mı?" sorusu geldi..Eminim bedava desek üstüne ne kadar veriyorsunuz sorusu gelecekti..

Biliyorum biraz uzun oldu ancak biraz içimi dökmüş oldum..Kusura bakmazsınız umarım..Herkese iyi akşamlar bol kazançlar..
 

Hostmaster

0
İyinet Üyesi
Katılım
26 Ağustos 2006
Mesajlar
1,486
Reaction score
0
Türkiye'deki webmasterlarla Amerika'daki webmasterlar aynı parayı kazanamıyor.Bu kadar çok ucuz Amerikan şirketi var ama adam akıllı sitesi olan yine kaliteli yerden, pahalı dediğimiz fiyata host alabiliyor.Tabi bu yine de Türkiye'ye göre ucuz...
 

GaLadRe

0
İyinet Üyesi
Katılım
21 Haziran 2006
Mesajlar
784
Reaction score
0
Bilhost Dreamhostu çok iyi açıklamışsın . Yalnız garip olan şu Dreamhost insanları bir şekilde kandırıyor ama genede kötü firma diyemiyorlar onlara .
Günde kaç siteyi kapatıyorlar acaba sisteme yük bindirmeye başladı diye merak ediyorum . Bana diyeceksin ayda 7 $ a 1000 gb trafik , 200 gb webalanı . Sonra diyeceksinki senin site çok yük bindirdi kapattık . Ama bu iyi firma kötü değil , kimsenin çıtı çıkmıyor bu konuda . Demekki buradakilerde vaat etsin bu olanakları sonra işlerine gelmeyen siteleri kapatsın . Saçmalık .
Bu tarzda satış yapan sitelerde dedicated satışı neden var oda ayrı konu .
Aynı olanakları aylık 7$ a hostta zaten sağlıyor madem neden yan tarafa ayda 150$ lık dedicated koyuyor :) Ben demiyorum zaten kimse gitsin pahalı alsın , ama şu bir gerçek site işi maliyetli iştir ayda 5 10 dolara dönmez . Bahsettiğim büyük siteler için geçerli tabiki .
 

BiLHost

0
İyinet Üyesi
Katılım
24 Mayıs 2006
Mesajlar
1,773
Reaction score
0
Konum
Mersin
Çok açık şöylüyorum dreamhost'un sağladığı trafiği aynı fiyata ben de sağlarım.Ama o trafiğin tamamını kullanacak site gerçekten sunucuyu iyi derecede zorlayacaktır.Belli bir zorlamanın ardından ben siteyi kapatsam adım dolandırıcı olur dreamhost yapsa adamlar haklı sitem büyümüş olur..
 

pigeon

0
İyinet Üyesi
Katılım
22 Şubat 2005
Mesajlar
2,873
Reaction score
12
Konum
Ankara
yabancı da olsa trafik vs. ne vaad edildiyse yerine getirmiyorsa 'kötü' olarak değerlendirilir. ama buradan aynı trafiğe mesela 100 dolar verip sıkıntılar yaşıyorsam olay elbette değişir. mantık olarak da maddi olarak da diğer tarafta ayda 7 dolar verdiğim yer kapatırsa '7 dolar' der geçer giderim.
Türk müşteri ile yabancı müşteri / insanı ise farklıdır herşeyi ile.
Bizler duygusal insanlarız :)
dediğiniz gibi zorlama oluyor ise ardından bu sebeple sitemi bilgim dışında tak diye kapatırsanız kim olursanız olun papaz oluruz tabii ki.
dolayısıyla farklı yollar denenmelidir. mesela hostun bitmesine yakın bir zaman varken durum müşteriye uygun dille anlatılıp uygun yeni paket fiyatı sunulur ve sorumluluk müşteriye bırakılabilir. ya da iletişiminiz biraz daha iyi ise müşteriyle durum anlatılır ve değişim ya da başka host buluması için rica edilir. böyle bir durumda düzgün bir müşteri herhalde saçmalamaz.
bunlar radore ve labinanın bana uyguladıklarıdır mesela. labina sadece bir kere rica etti, üzerine host aramaya başladım. sunucu, vps derken 2 ay sarktı host değiştirmem belki gerçekten çok zorluyordum ama ikinci bir kez söylemedi bana.
demek istediğim önemli olan müşteridir ve müşteri dili ve ilişkileri herşeyden önemlidir.
bunlar sadece trafiği zorlayan durumlar için değil her durum için geçerlidir.
ben bir paket alırım, senelik ücretini öderim firma 4. ay ya sizin trafik arttı pakedinizi değiştirin dememeli! bunlar daha önce düşünülüp planlanmalıdır, planlama dahilinde altından kalkılamıyorsa senelik paket satılmamalıdır.

bunlar bir müşteri olarak nacizane fikirlerimdir. 'kaliteli host' terimini destekler bunlar. her ne kadar binlerce host satan yer varsa da bir kişinin bile 'ordan alma, orası iyi değil' demesi size en az bir müşteri kaybettirir ve bu çığ gibi yayılır.

böyle kaliteli hostlar var evet ama demeye çalıştığım gibi firmalar için sıkıntı trafikte, telekom bağlantılı ve elden birşey gelmiyorsa ya da yabancı sitelerin verdiği fiyatlara yüksek trafik verilemiyorsa ben durumu vahim olarak değerlendiriyorum. insanlar dışarıya kaçıyor ve bunlar için kafa yorulmalıdır bence.
fatura verme-almada olay hizmet verenin güvenilirliğinden emin olmaktır. insanlar yaşanılan birçok olumsuz durumdan sonra hizmeti garantilemek, alındığını ve parasının ödendiğini kanıtlamak için fatura istiyorlar. yabancı firmalara bakın, çoğunluğunda istediğiniz zaman ya da 1 ay gibi süreli para iadesi bulunuyor. bu firmaya 3. gün ben beğenmedim paramı geri verin dediğinizde derhal paranız geri iade ediliyor. burda kaç firma bunu sıkıntı çıkartmadan yapar ya da yapar mı!?
 

BiLHost

0
İyinet Üyesi
Katılım
24 Mayıs 2006
Mesajlar
1,773
Reaction score
0
Konum
Mersin
yabancı da olsa trafik vs. ne vaad edildiyse yerine getirmiyorsa 'kötü' olarak değerlendirilir. ama buradan aynı trafiğe mesela 100 dolar verip sıkıntılar yaşıyorsam olay elbette değişir. mantık olarak da maddi olarak da diğer tarafta ayda 7 dolar verdiğim yer kapatırsa '7 dolar' der geçer giderim.

Dreamhost v.b. yerlerin yüksek kaynak gücü tüketen sitelerin yayınını durdurduğunu hepimiz biliyoruz.Ki yanlış hatırlamıyorsam size 100$ teklifini ben vermiştim.Benim teklifimde de sitenizin sadece size özel bir VPS'de barındırılması içindi.Yoksa ben size normal bir shared hosting hesabı için o teklifi vermemiştim.Tekrar söylüyorum..Sunucuyu yormadan 600 GB trafik harcayabilecek bir site varsa ben de aylık 7$'a bu trafiği veriyorum.Ama sunucuyu biraz zorlarsa Dreamhost ile aynı politikayı uygularım.

Türk müşteri ile yabancı müşteri / insanı ise farklıdır herşeyi ile.
Bizler duygusal insanlarız
dediğiniz gibi zorlama oluyor ise ardından bu sebeple sitemi bilgim dışında tak diye kapatırsanız kim olursanız olun papaz oluruz tabii ki.

Türk müşteri Türk firmayla çalışırken duygusal,aynı şartlarda yabancı firmayla çalışırken profesyonel oluyorsa bunun adı ikiyüzlülükten başka birşey değildir.

dolayısıyla farklı yollar denenmelidir. mesela hostun bitmesine yakın bir zaman varken durum müşteriye uygun dille anlatılıp uygun yeni paket fiyatı sunulur ve sorumluluk müşteriye bırakılabilir. ya da iletişiminiz biraz daha iyi ise müşteriyle durum anlatılır ve değişim ya da başka host buluması için rica edilir. böyle bir durumda düzgün bir müşteri herhalde saçmalamaz.

Diyelimki A firmasınından bir hosting hesabı aldınız ve sitenizi sorunsuzca barındırıyorsunuz.Aradan biraz süre geçince sitenizde sunucu kaynaklı aksamalar meydana gelmeye başladı.Bunun sebebi ise sunucuda bulunan bir sitenin sunucuya aşırı yüklenmesi.Sadece bir site yüzünden sizin siteniz dahil onlarca site etkileniyor.Bu durumda firmaya "Diğer site beni ilgilendirmez ben sorunsuz yayın için ücret ödedim." deme hakkınız yok mu?Elbette var..Peki firma bu durumda ne yapar..O sitenin yayınını durdurup site sahibine düzgün bir dille durumu anlatır.Zaten kaliteli bir hosting firmasıyla çalışıyorsanız paketi satın almadan önce kabul ettiğiniz sözleşmede kaynak kullanımıyla ilgili bir madde mutlaka bulunur.Müşteri bunu kabul ederek hesap aldığı halde bu maddede sorun yaşadığında firmayı suçlamamalıdır.

bunlar radore ve labinanın bana uyguladıklarıdır mesela. labina sadece bir kere rica etti, üzerine host aramaya başladım. sunucu, vps derken 2 ay sarktı host değiştirmem belki gerçekten çok zorluyordum ama ikinci bir kez söylemedi bana.

Aynı olaylar bizlerin de başına geliyor.Labina'nın size uyarısı siteniz sunucuyu tam olarak zor durumda bırakmıyorken olmuştur.Yoksa gerçekten sunucuyu zorlayan bir siteyi 2 ay kadar bekleteceklerini sanmıyorum.

demek istediğim önemli olan müşteridir ve müşteri dili ve ilişkileri herşeyden önemlidir.
bunlar sadece trafiği zorlayan durumlar için değil her durum için geçerlidir.
ben bir paket alırım, senelik ücretini öderim firma 4. ay ya sizin trafik arttı pakedinizi değiştirin dememeli! bunlar daha önce düşünülüp planlanmalıdır, planlama dahilinde altından kalkılamıyorsa senelik paket satılmamalıdır.

Trafik v.b. değerleri planlamak hiçbir şekilde firmanın görevi değildir.Firma müşteriye paketlerini sunar müşteri bunlardan birini seçer.Müşteri projesinden bahsederse firma elbette bu seçimde müşteriye yardımcı olur.Ancak kesin değerler her zaman baştan bilinemiyor.1 yıl önce sıfırdan forum sitesi açan bir müşterimiz ilk zamanlar aylık 5-10 GB trafik ile idare ederken şu sıralar aylık 100 GB civarı trafik kullanıyor.Bu müşteriye bir yıl önce kullanmayacağı 90 GB trafiği ilerde lazım olur diye satmak mı daha mantıklıdır yoksa ihtiyacı olduğunda satmak mı daha mantıklıdır?

bunlar bir müşteri olarak nacizane fikirlerimdir. 'kaliteli host' terimini destekler bunlar. her ne kadar binlerce host satan yer varsa da bir kişinin bile 'ordan alma, orası iyi değil' demesi size en az bir müşteri kaybettirir ve bu çığ gibi yayılır.

Kaliteli sıfatını herkes farklı yorumlar.Mesela size göre Türkiye'deki neredeyse tüm firmalar kalitesizken bana göre o firmaların çoğu kaliteli.İkimiz arasındaki düşünce farkı olaya bakış açımızdan kaynaklanıyor.

böyle kaliteli hostlar var evet ama demeye çalıştığım gibi firmalar için sıkıntı trafikte, telekom bağlantılı ve elden birşey gelmiyorsa ya da yabancı sitelerin verdiği fiyatlara yüksek trafik verilemiyorsa ben durumu vahim olarak değerlendiriyorum. insanlar dışarıya kaçıyor ve bunlar için kafa yorulmalıdır bence.

Bu mesajın cevabı herşeyi başa döndüyor.Sunucusu Amerika'da olan bir firma olarak trafik sıkıntısı çekmiyoruz.Yukarıda da dediğim gibi 600 GB trafiği 7$'a verebilirim.Ama bu trafiğin tamamını sistemi yormadan kullanmanız imkansız.Başlangıçta kabul edeceğiniz sözleşmede "%X sunucu kaynağı limiti vardır.Bu limitin aşılması durumunda XXX firması sitenin yayınını durdurma hakkına sahiptir." şeklinde bir madde olmasına rağmen X değeri aşıldıktan sonra yayınınız durdurulursa adımız dolandırıcıya çıkar.

fatura verme-almada olay hizmet verenin güvenilirliğinden emin olmaktır. insanlar yaşanılan birçok olumsuz durumdan sonra hizmeti garantilemek, alındığını ve parasının ödendiğini kanıtlamak için fatura istiyorlar. yabancı firmalara bakın, çoğunluğunda istediğiniz zaman ya da 1 ay gibi süreli para iadesi bulunuyor. bu firmaya 3. gün ben beğenmedim paramı geri verin dediğinizde derhal paranız geri iade ediliyor. burda kaç firma bunu sıkıntı çıkartmadan yapar ya da yapar mı!?

Türk firmaları da artık 7-30 gün arası ücret iade garantisi vermeye başladı.Belirtilen süre zarfında ücret iadesi talep ederseniz kaliteli bir firma bu iadeyi size yapacaktır.Bunun gerçekleşmemesi durumunda da elinizdeki faturanızla birlikte mahkemeye gidebilirsiniz.Yaşananları düzgün bir biçimde mahkeme heyetine sunduktan sonra davayı sizin kazanmamanız için bir neden yoktur.Ve dava masrafını da kaybeden tarafa yüklersiniz.Eğer fatura verilmezse de size maliyeye bu durumu bildirerek yine davacı olabilirsiniz.

Dreamhost ile problem yaşamadığınız için şu anda çok rahat konuşuyorsunuz.Ancak ilerde problem yaşadığınızda aynı şekilde Türk firmaların fiyatlarına pahalı diyebilecek misiniz merak ediyorum.
 

pigeon

0
İyinet Üyesi
Katılım
22 Şubat 2005
Mesajlar
2,873
Reaction score
12
Konum
Ankara
ama siz olayı kişiselleştiriyorsunuz. benim yazdıklarım kendime göre kaliteli olarak nitelendirdiğim firmaların bana sunduklarıdır.. sorun benim hostinglerim ya da sıkıntılarım değil, sadece ben Türk firmalarının sonunun iyi olmadığını ve iyileştirmeler gerektiğini düşünenlerdenim. siz kaile almayabilirsiniz ya da belki de haklıdır diyebilirsiniz. bunlar tamamen sizin sorumluluğunuzdur.
kişisel cevaplarımı vereyim son olarak ben, olur ise 'bir müşteri hosting firmasından neler bekler' sorunuz yazmaya çalışırım.

Türk müşteri Türk firmayla çalışırken duygusal,aynı şartlarda yabancı firmayla çalışırken profesyonel oluyorsa bunun adı ikiyüzlülükten başka birşey değildir.

sizin düşünceniz sizi bağlar. ülkemiz müşteri profilini böyle değerlendiriyorsanız ve para kazanmak istiyorsanız o halde bunu hazmetmeniz gerekir.
''yabancı da olsa trafik vs. ne vaad edildiyse yerine getirmiyorsa 'kötü' olarak değerlendirilir. '' yazımı yineliyorum! iki taraf içinde aynı şey geçerlidir ama mesela benim x yabancı firmayı insanlar sorduğunda kötülemem yabancı siteye bir zarar vermeyeceği gibi çok da önemsenmez sanırım ama bir Türk firmasına aynı şeyler yazılırsa çok etkili olabilmektedir.

Diyelimki A firmasınından bir hosting hesabı aldınız ve sitenizi sorunsuzca barındırıyorsunuz.Aradan biraz süre geçince sitenizde sunucu kaynaklı aksamalar meydana gelmeye başladı.Bunun sebebi ise sunucuda bulunan bir sitenin sunucuya aşırı yüklenmesi.Sadece bir site yüzünden sizin siteniz dahil onlarca site etkileniyor.Bu durumda firmaya "Diğer site beni ilgilendirmez ben sorunsuz yayın için ücret ödedim." deme hakkınız yok mu?Elbette var..Peki firma bu durumda ne yapar..O sitenin yayınını durdurup site sahibine düzgün bir dille durumu anlatır.Zaten kaliteli bir hosting firmasıyla çalışıyorsanız paketi satın almadan önce kabul ettiğiniz sözleşmede kaynak kullanımıyla ilgili bir madde mutlaka bulunur.Müşteri bunu kabul ederek hesap aldığı halde bu maddede sorun yaşadığında firmayı suçlamamalıdır.

bu sürekli her başına gelen ya da şikayet edilen host firmasının savunma amaçlı yazdığı yazıdır. ama ben çalıştığım host firmalarında böyle bir şey ile asla kaşılaşmadım, karşılaşsam hiçbirinin adını burada yazmazdım kaliteli olarak. o firmanın sorunudur bunu diğer müşterilerine yansıtıyorsa müşteri kaybetmeye devam eder. altından kalkamıyorsa sorunların kaliteli demek mümkün olmaz kanımca.

Trafik v.b. değerleri planlamak hiçbir şekilde firmanın görevi değildir.Firma müşteriye paketlerini sunar müşteri bunlardan birini seçer.Müşteri projesinden bahsederse firma elbette bu seçimde müşteriye yardımcı olur.Ancak kesin değerler her zaman baştan bilinemiyor.1 yıl önce sıfırdan forum sitesi açan bir müşterimiz ilk zamanlar aylık 5-10 GB trafik ile idare ederken şu sıralar aylık 100 GB civarı trafik kullanıyor.Bu müşteriye bir yıl önce kullanmayacağı 90 GB trafiği ilerde lazım olur diye satmak mı daha mantıklıdır yoksa ihtiyacı olduğunda satmak mı daha mantıklıdır?

yazdığım gibi trafik arttırımını yansıtacaksanız, bunun planlamasını müşteriye bırakıyor ve artışta müşteriye yansıtıyorsanız senelik paket satmayacaksınız.

Kaliteli sıfatını herkes farklı yorumlar.Mesela size göre Türkiye'deki neredeyse tüm firmalar kalitesizken bana göre o firmaların çoğu kaliteli.İkimiz arasındaki düşünce farkı olaya bakış açımızdan kaynaklanıyor.

ben asla diğerleri kalitesiz vs gibi birşey yazmadım tekrar okuyun! hangi firmalara kalitesiz dedim de siz kaliteli olduğunu düşünüyorsunuz?
örnek verdiğim firmalar 20-30 firma sonunda elimde kalanlardır. ve verdiğim isimleri hemen herkes 'kaliteli' olarak nitelendireceklerdir. bu firmalarda yaşadıklarım ve yaşamadıklarımı yazdım, demekki bu firmalar bazı şeyleri iyi yapıyorlar ki güzel bir kanaat oluşturmuşlar herkesce.

Dreamhost ile problem yaşamadığınız için şu anda çok rahat konuşuyorsunuz.Ancak ilerde problem yaşadığınızda aynı şekilde Türk firmaların fiyatlarına pahalı diyebilecek misiniz merak ediyorum..

Dreamhost ile çalışmıyorum ama x farketmez benzer çok alternatif var. yine dediğim gibi aynı hizmet için alternatif fiyatlar ortalama 10 dolar yabancı firmalar için / ortalama 100 dolar Türk firmalar için.. müşteri olarak birine 10 dolar derim geçerim. bana kazancına bakarım aylık kazancı bana 90 dolardır eğer tutarsa ne ala, tutmaz da atarlarsa alternatileri değerlendiririm. bir site için aylık 100 dolar vereceğime 6 adet yabancı host aldım trafiklerini yüksek tutan bana maaliyeti 50 dolar civarına geldi. trafikleri 1 tb üzeri hepsinin, birisi kapatırsa diğerini denerim nasıl olsa bir hostu kullanıyorum diğerleri şu an için gerek duymadığımdan boş duruyor. düşüncem mantıklı olarak budur. nerden kar ederim? bunu herkes düşünür.
problem yaşansa ne olur; kaybım 10 dolar olur! ama orda da sıkıntı olursa, kimseye dolandırıcı demem yama yalancı diye buraya yazarım.

Bu mesajın cevabı herşeyi başa döndüyor.Sunucusu Amerika'da olan bir firma olarak trafik sıkıntısı çekmiyoruz.Yukarıda da dediğim gibi 600 GB trafiği 7$'a verebilirim.Ama bu trafiğin tamamını sistemi yormadan kullanmanız imkansız.Başlangıçta kabul edeceğiniz sözleşmede "%X sunucu kaynağı limiti vardır.Bu limitin aşılması durumunda XXX firması sitenin yayınını durdurma hakkına sahiptir." şeklinde bir madde olmasına rağmen X değeri aşıldıktan sonra yayınınız durdurulursa adımız dolandırıcıya çıkar.

ne güzel işte ama onda kapanma riski sunacağınıza, 600 gb değil de işlem hesaplamasını yaparsınız mesela 150 gb trafik verirsiniz ama siteyi sunduğunuz limitler içerisinde kullandırırsınız. 7 dolar değil de 10 dolar dersiniz, bütün firmaların bir adım önüne geçersiniz! böyle bir paket ben görmedim de duymadım da daha.. sürekli 'dolandırıcı' kalıpları içinde değil de, daha iyisi nasıl sunulabiliri değerlendirmek daha akılcı olur sanırım.

siz (satış yapan firmalar) kendi tarafınızdan baktığınız sürece kendinize göre mutlaka haklı olacaksınızdır! müşteri tarafının beklentileri umurunuzda olmayabilir, bunların müşteriye sunulması sizin zararınıza da olabilir. onları siz değerlendirmelisiniz, sizin tercihlerinizdir. her müşteri de benim yazdıklarıma katılmayabilir. yazdıklarım benim düşüncelerimdir. benim firmalarla yaşadığım deneyimler sonucu akılda kalanlardır. demekki bazı firmalar en azından 'benim' isteklerimi karşılayabilmektedirler. sizin yazdığınız örnek savunmalara ihtiyaç duymadan iş yapabilmektedirler. yapanlar-yapmayanlar olarak sonuçlarını dileyen değerlendirebilir.
sonuç olarak sizler Türk firmaların geleceklerinde sorun görmüyorsanız ben yanlış analiz etmişim demekki sıkıntıları. ama en azından bir anket olarak değerlendirip benim çevremde Türk firmalarla çalışan insanların artık kalmadığını sayabilirsiniz.
bakın bu alternatifler müşteriye birer avantajdır ancak kendi firmalarımız için sizin de kabul etmeniz lazımdır ki iş ve para kaybı demektir. bunların sizlere getireceği sıkıntıları ekmek yiyenler olarak sizlerin değerlendirmesi gerekir.

yineleyerek nacizane fikirlerim; yapılacaklar var ise sizlerin buna el atıp geleceğinizi garantiye almanız gerekliliğidir. belki 5-10 sene sonra tekrar değerlendirir, tekrar yazarız buralarda. o zaman belki siz haklı, belki de ben haklı çıkmış olurum. ama iki şıkta da bana bir zarar doğmaz. fatura ekmek yiyenlere çıkar.

ekleme: daha önce müşterilerin firma kurallarında yazdığı üzere yedeklemelerini kendileri yapma zorunluluğu vardır diyen ve firmanın yedek alma yükümlülüğünü ortadan kaldıran düşüncelerin de bana göre yanlış olduğunu, hemen tüm sitelerde şartların copy paste olduğunu ve değişmeleri gerektiğini de savunmuştum. firma şartlar yazısını kullanarak bunu her ne kadar üstünden atsa da bana göre yedekleme de firmanın yükümlülüğüdür. bunu da 'sizler' elbette kabul etmediniz-etmiyorsunuz ama yine benim çalıştığım firmanın bir sıkıntı da böyle birşey deme hakkı olamaz! bu da benim görüşümdür. belki şartlar sayfalarınız da değişiklikler ya da farklılıklar yaratmanız gerekmektedir. belki de bunu ilk yapanlar büyürler..
 

akineroglu

0
İyinet Üyesi
Katılım
15 Şubat 2007
Mesajlar
270
Reaction score
0
Çok açık şöylüyorum dreamhost'un sağladığı trafiği aynı fiyata ben de sağlarım.Ama o trafiğin tamamını kullanacak site gerçekten sunucuyu iyi derecede zorlayacaktır.Belli bir zorlamanın ardından ben siteyi kapatsam adım dolandırıcı olur dreamhost yapsa adamlar haklı sitem büyümüş olur..

Tek kelime harikasın nede olsa ab'ye girecek torunlarımız o nedenle ab firmalarını şimdiden tutmamız lazım sonra torunlarımızın torunları göremez ab'yi biz yaparsak dolandırıcı onlar yaparsa haklı ne adalet ama gelde gülme.
 

Merchant

0
İyinet Üyesi
Katılım
1 Kasım 2006
Mesajlar
121
Reaction score
0
Baştan aşağı yazılanları üşenmeden okudum. Bende fikirlerimi belirtmek isterim.

Öncelikle Bilhost'un açıklamaları, yakınmaları konusunda kendisini destekliyorum. Neden derseniz; biz yıllardır -artık neden böyle ayrı bir tartışma konusu- hep "bizden başkası iyi" mantığıyla yaşadık. Bize laf söylenebilirdi ancak biz hiç laf söyleyemezdik. Oyunun kuralları konumuştu.

Mesela. Yaklaşık 1-2 ay önce Hostgator'dan bir paket aldım. Ücretimi ödedim paketim açıldı. Sitemi upload ettim ve ertesi gün site yok. Hesap suspended, ok ücretim geri gönderilmiş. Dedim ödemede vs. bir sorun çıktı sanırım. Arkadaşımdan başvurdum gene aynı şekilde kapatıldı. Ve ben buna emin olun hiç sesimi çıkaramadım. Neden? Çünkü o bir amerikan firmasıydı, çünkü o bir dünya devi vs vs.. Ancak bunu yurdum insanı Xhost yazsa gelir önce foruma konu açardım, hiç sormaz etmezdim yerden yere vururdum. Ona hiç konuşma hakkı bile vermezdim. Evet gerçekten yapardım bunu. Şayet Hostgator değilde Xhost olsaydı..

Yani demek istediğim şu. Öyle veya böyle bu piyasa gene bizim yüzümüzden bu hale geldi. Yıkanda biziz yapanda. Listemden birisi geçen sunucu talep etti. Her konuda anlaştık ve döndü şöyle dedi "Siz sunucuyu açın ücreti 2 güne vereceğim". Bende böyle bir durumda ödemeyi almadan sunucu siparişini veremediğimi söyledim. Cevabı "O zaman gidip bana güvenen birilerini bulmalıyım" oldu. Açıkcası şaşırdım. Ben yanlış bir şey dememiştim. Evet sanırım kendisine güvenen birisini bulmuş. Bugün MSN'den bir kez daha yazdı bu seferse sunucusunun isteği dışında şifresinin değiştirildiğini ve iptal edildiğini yazdı.

Bu ve benzer durumlarda. Birazda hatayı kendimizde aramak lazım. Yani gidip yanlış kişiye göz göre göre güveniyorsak bunuda biz yaptık. Gidip firma olmayandan host alarak vergisini veren şirketleri zarara biz uğrattık bunu başkası yapmadı.

Bugün yakın bir arkadaşımla yaklaşık 40-45 dk telefon görüşmesi yaptık. Kendiside bu işlerle uğraşıyor. Kendisi verdiği vergiden yakınıyordu. Çünkü gerçekten elini neye atsa vergi veriyordu. Müşteri almaya korkar olmuş. Hem emeğini veriyor, hem zamanını veriyor bu işe büyük fedakarlıklar yapıyor ve çoğu zaman hiçbir şey kazanmıyor ama kaliteli hizmet vermek adına bu işi yapıyor. Kendisini tebrik ediyorum bu açıdan. Ama bunada bir çözüm bulunmalı diye düşünüyorum.

Yanlışlarım olabilir, bende insanım anlayışla karşılamanızı umarım.
 

lovemove

0
İyinet Üyesi
Katılım
25 Ocak 2005
Mesajlar
1,667
Reaction score
0
Herkes Farklı bir şekilde yaklaşmış olaya.
Müşteri gözüyle bakarsak; Müşteri haklı gözüküyor.
Satıcı gözüyle bakarsak; oda haklı gözüküyor.

Haksız olan kim?
Haksız olan vergiler galiba.. Herşeyden vergi alınıyor. satacağınız üründen alacağınız kardan çok vergi veriyorsunuz.

Müşteri Haklı; Maliyetini en aza indirgemeye çalışıyor.
Satıcı Haklı; Vergiler yakasını bırakmıyor. Vergiyi üstüne koyuyor.

A (yabancı) firması aynı hostu 10 Ytl ye veriyor.
B (Türk) firması aynı hostu 15 Ytl ye veriyor.
Fark nerede? B Firması 5 Ytl sini vergi veriyor.

Eee fatura vermesin! o zamanda bu şirket fatura vermiyor ciddiyetsiz bir şirket buradan almayın..

Objektif olarak baktığınız zaman olay kısırsız bir döngü halinde dönüyor...

Sonuç: iki tarafta haklı.
 

Immunity

0
İyinet Üyesi
Katılım
1 Haziran 2006
Mesajlar
513
Reaction score
0
Konum
İstanbul
Mesajları okudum yazacaklarımdan sonra "eee biz ne dedikte bunu yazıyorsun?" diyenler de çıkacaktır ama daha farklı bir noktaya değineceğim.

Satış politikalarından başlamak istiyorum. Limitsiz trafik veren verimerkezleri doğrultusunda, satışını yapan bayilerde bunu yazıyorlar. Herkes diyor ki bu alet bunu nasıl kaldıracakta sen satıyorsun? Hemen cevap vereyim dreamhost satıyor, 1 TB trafik ile.. Kendiniz biliyorsunuz. Hangi sunucu aylık 10 TB veri alışverişinde zorlanmaz birazcık düşünelim. Tek kazançları cluster yapıp satmak. Kalkıpta müşterilerimiz bize size 100 mb alan için yıllık 100 $ veriyorum derse (uçmadım, hakkı budur.) bakalım dünya firmalarından daha iyi hizmet veriyor muyum vermiyor muyum? O zaman clusterı yapıyor mu insanlar yapmıyor mu? 10 GB alan 250 GB trafik 20 YTL ye veriyor. Nerede bu adamın vergi yükümlülüğü diye soran yoksa, bu piyasa daha çok düşer. Ondan sonra ucuz etin yahnisini hep beraber tartışırız. O kadar zamandır hosting ile uğraşıyorum. Daha ayda 300 GB trafiği deviren bir sunucum olmadı. (limitsiz trafik olarak sattığım zamanlarda bile) Ondan sonra 50 GB yazdığımda da kimse almıyor diye ağlanıyoruz. Kullanıcılar kandırılmayı istiyorlar ne yazık ki. Kalkıpta kimse ben ne kullanıyorum? 100 mbit hat nedir? Hız farkı mı var ? Anlık limit nedir? ISP mantığıyla ilerleme nedir? Bu tarz sorulara cevap bulamadan, aç gözlülükle "hmmm... Limitsiz haaa. Tamam bir google'da ben kurayım." mantığında ilerliyor.

Satış sonrası destek olayına gelelim. Hangi memnun olduğunuz yabancı host firmasından MSN destek gibi amatör bir anlayışla yardım alıyorsunuz? Birton harcama yapıyoruz, destek sistemi oturtalım diyoruz. Müşteriler msn destek vermiyorsanız almam diyorlar. Ondan sonra teknik problemlerden ve destek sorunundan bahsedip hep beraber ağlıyoruz. Yabancı firma merağı var insanlarda. Firma kurdum, fiyatlarımı sundum, pahalı dendi. Pahalı değil, olması gereken budur.

Müşterilerin forumlarda derdine çare bulması aşamasına gelelim bir de. İnsanlar toplumumuza ve kültürümüze yakışmayacak şekilde burada insanların emeğiyle oynamaya çalışıyorlar. Ne yazık ki büyük bir çoğunluk bunu yapmaya çalışıyor. Örnek veriyorum, foruma yansımadı ama belirteyim. Dün akşam saatlerinde Netdirekt'teki bir sunucumda bağlantı kesildi. Yüreğime indi kesinti ve hemen mail yazdım. Adamlar KVM yolladılar. KVM de inciğini cinciğini araştırdım, hiçbir problem yok. Makina statik ipleri alıyor ama nete çıkmıyor. Adamlara dedim ki bir problem yok, ne yapacağız? Bence lan kablosunu kontrol edin dedim. (2-3 mailden sonra) Ardından bir mesaj geldi. (No Lan cable. It is unplugged.) (kablo çıkarıldı diyor kısacası) Hemen sordum KVM yolluyorsunuz kablo çıkmış diye. Onuda mı ben takacağım diye sorduğumda, spam yapılıyor sunucunuzdan dendi. Sordum nedir spam diye. Cevabı şu: Nereden yollandığını bilmiyoruz ama spam yapan site sizin hostunuzda barındırılıyor bu sebepten ötürü siteyi silin öyle kabloyu takacağım diyor. E soruyorum şimdi sizlere, bir mail geliyor, 10 dakika sonrasında sunucu dc ediliyor. Müşterime sordum tüm logları kabul ettim ve dedikleri bire bir doğru. "Kendi local pcmden mail yolladım, dnslerinizi ve datacenterinizi kullanmadım." Ne yazık ki bu da spame giriyor ama benim suçum nedir bunda değil mi? Milletin local pclerine de mi erişim sağlayacağız?

Yabancı firmaları tercih edene kadar, daha özel (google getirisini çıplak hatun resimleri keyiyle sağlayanlara ya da mp3 sitesi yapıp rapidshare kullananlaradır lafım) bir site kurup, adam gibi trafik yiyerek, kaliteli bir web anlayışını oturtursanız, Türkiye'nin olağan hat kapasitesi de sizlerin sitesini çok çok rahat bir şekilde kaldırır.

Sözlerime daha da devam etmek istiyorum ama şu anki yoğunluğum nedeniyle fazlasını sonrasına saklayacağım.

Dürüst bir şekilde vergisini veren ya da bu yolda ilerlemeyi düşünüp, firmasını kuran herkesin yolu sonuna kadar açık olsun ki biz de rekabet piyasamızı kimseye zarar gelmeyecek şekilde ayarlayalım.

İyi günler,

Cihan KIZILGÜL
 

pigeon

0
İyinet Üyesi
Katılım
22 Şubat 2005
Mesajlar
2,873
Reaction score
12
Konum
Ankara
ben de bir sitemi 'limitsiz' bir pakete geçirdim. limitsiz yazması çok önemli değil sınırını nereye koyduğu önemli. bunu 7 dolar gibi bir rakama deneme şansım var ve deniyorum. dediğim gibi çok yeni ve sonuçlarını buradan bildireceğim.
trafik yüzünden 3 tane sitemi taşımak zorunda kaldım 3 ü de 100 gb trafik üzeri yiyen sitelerdi. ve birisi evcil hayvan sitesi! birisi limitsiz pakette, diğer ikisi şimdilik 5tb lık bir pakette. çalıştığım yerle aylık 200-300 dolara mal olacakken şu an bu 3 sitenin bana maaliyeti 7,5 + 5 dolar. ve istenildiğinde geri ödeme garantisi vardır. aradaki fark budur, kaybım sıfırdır! ve aklı çalışan herkes bunu değerlendirir.
bunun adı yabancı merakı olamaz sanırım..
sizler ne kadar, bu fiyatlardan daha aşağı olamaz deseniz de ben çok aşağıda fiyatlara buldum ve değerlendirdim. bunu herkes yapmaya başladı sorun da budur.

insanların msn desteği istemesinin en büyük sebebi önceden hostlarında sürekli sorun olması ve - ya da sorunlara geç müdahele edilmesidir sanıyorum. ben hiç msn desteği almadım, keşke alabilseydim ama.. gerçi almaya da gerek olmadı. maili vardır, hemen cevap gelmesi beklenir doğal olarak ama hemen de cevap gelmezse teli vardır açılır. bu sıkıntı zamanla aşılacaktır. ayrıca msn desteği verilmesinin de şüphesiz çok faydası olacaktır neden amatörce diye düşünülüyor anlamak zor.

konu hosting firmalarının sıkıntıları ve gelecekleri idi ama bir vergi, bir de telekom kaynaklı sıkıntı yazıldı. onlar da havada kaldı. konu yabancı firmaların vaad ettikleri trafiği yerine getiremeyeceğine odaklandı. onu da müşterisi görüp, değerlendirecektir. aynı vaatleri yapan yabancı firmada değil de forumlarda şikayet edilmemiş bir Türk firması olsaydı ben de orada yapardım denememi.. bilhost ben de veririm aynı paraya diye yazmış ne güzel. demekki benzerleri verilebiliyor. ama..sını eklemiş o amayı da 600 değilde 150-200 gb yapar, onu da kullandırır, alan da satan da memnun olur.

çok da katılım olmadı demekki ekseriyet gidişattan ve halden memnun.
 

Immunity

0
İyinet Üyesi
Katılım
1 Haziran 2006
Mesajlar
513
Reaction score
0
Konum
İstanbul
Biraz tercih meselesi ve tamamiyle görüş farkı bu tartışmanın sebebi. Hostgator'un başarısı anlatılmakta piyasada. Bilenler bilir, bilmeyenler okursa inanın çok şaşıracaklardır. Ama onlar hat sağladığı yerden 100 mbit ile başlıyor, 1mbit hattı kullanmıyorken; biz aylık 150 YTL gibi bir rakamla kiralıyoruz. Onu da geçtik hosting için kesilen faturalar %18 ile kalmıyor. Maliyetsiz satış olarak gözüküyor ne yazık ki :) Dahası var da var.

Ben dil problemi nedeniyle değil de genelde bir sorun olduğunda tepelerine binmek içgüdüsüyle TR'den satış yapmayı uygun görmeye başladım. Sorun olduğunda binerim arabaya, 5 dakika sonra oradayım. (İstanbul'un trafik şartlarına da hiç girmeyelim, zamanı önemsemeyin.) İstediğimi de giderim kendi elimle yaparım.

Trafik ve telekom maliyetleri Türkiye'de gerçekten çok yüksek, bu konuda herkes zaten mutabık durumda. Ancak sizin pet siteniz için birşey diyemem. Verdiğim örnekler parantez içinde belirtilmektedir. Kendim de sonuç olarak TR'ye tamamen geçiş yapamıyorum. Trafik bazen bizleri de düşündürüyor ancak kurumsal hosting için TR şart. (ya da ingiltereden aylık 100 mbit hatlı bir p4 e 800 euro ücret ödeyerek rackspace i seçecekler ki bu trden de beter bir ücret)

Eminim önümüzdeki aylar içerisinde tüm hostingci arkadaşlar mecburen firma olacaklar ya da kapatıp gidecekler.

Neyse arkadaşın konusunun epeyce dışına çıktık, başka bir başlık altında bunlar tartışılırsa daha yararlı olacaktır.
 

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Üst