Arkadaşlar ben bir iktisatçıyım. Böyle bir proje emin olun ki olamaz. Yasal bağımlılığı olmayacak bu birincisi. Olsa da sanal alamde ne kadar bağlar bunu da düşünmek gerekli.
Türkiye olarak hosting işinde bir geçiş dönemi yaşıyoruz görüşündeyim. Herşey arz-talep ile dengelenmekte. 10Mb alan + 100Mb bandwitdh'i aylık 30-40$a satan ISP'leri gören herkes bu işe girdi ve mantar gibi firma türedi.
Yakında piyasa yine kendi arz-talebini belirleyecek bu işi sağlam yapmayan firmalar istemeseler de çekilmek zorunda kalacaklar. Bu arada bizler zarar göreceğiz bu bir gerçek. Ama işini sağlam yapanlar, gerekli önlem tedbir ve maddi olarak yedeklerini alan firmalar bu geçiş döneminde çok da fazla zorlanmayacaktır diye düşünüyorum.
Bu forumlarda hosting işi yapmıyor iken en az 10 kişi ile tartıştığımı bilirim. 10GB alan + 500GB Bandwitdhi sen nasıl olur da 15-20 milyona verebilirsin diye. Ve hepsinin önüne kendi firmalarının gider-gelir kaynaklarını çıkartarak nasıl zarar ettiklerini sergilediğimde aldığım cevap artık muhattabım değilsin oldu.
Şimdilerde bakıyorum aynı firmalardan hosting alan müşteriler teker teker buraya dökülmeye başladı. X firmaya dikkat/X firma beni dolandırdı şeklinde bir sürü topic oluşmaya başladı.
Bu konuda tüketici zamanla (kaba tabirle kazık yedikçe) bilinçlenecek ve gerçekleri görmeye başlayacaktır. Ülke olarak kesintisiz sabit internete geçiş dönemimiz daha 2-3 sene öncelerine dayanıyor. Superonline'lardan 36$a paket alıp en az bi 80-90$ da telefon faturası öderdik geçmişte... 1 aylık bağlanılması zor, kopması kolay internet için
Nasıl ki biz o zamanlar kazıklanıyorduk ve farkına varmıyorduk ise, şimdi de tam tersi bir politika olan Ucuz Fiyat yönetimi ile insanlar kazıklandığını anlayacaklar. Gidip firma olmayan, fatura kesemeyen yerlerden 10$a senelik paket alınmaması gerektiği acı da olsa öğrenilecektir diye düşünüyorum.
Bu arada firma şart mı tabiki değil ama en azından bir SSL sertifikası Altyapı desteği incelenmeli, paket seçimleri ona göre yapılmalı kanaati taşıyorum.
Bu işi 4000GB Bwyi 150$'lara alarak yapan firmalar da var, 1000GB Bwyi 150$'a alarak yapan firmalar da var.
Arada mutlak ki bir kalite farkı olacaktır. Hat özellikleri aynı dahi olsa ki imkansız sunucu üzerinde zamanla yığılmalar yaşanacak ve senelik verilen 10$lık paketlerin bu işi sağlam yapan firmalara gereken ücret ödenerek nasıl geçiş yaptığını orta vadede hepberaber göreceğiz.
Son olarak temennim bu işi ciddi yapanların, hakkını verenlerin bahsettiğim dönemde allah yardımcısı olsun.