Herşey iyi güzelde...
Somalideki kuraklık yeni değil. Somali aylardır en kurak dönemini geçiriyor. Hatta yıllardır adamlar aç ama o ayrı konu. Aylardır en kurak dönemini geçiren bir ülkeye yardım çığlıkları neden ramazan ayında en üst seviyeye çıkıyor?
Somalide yaşayan halkın dini ve ırkı hiç önemli değil. Ancak yıllarca avrupa tarafından sümürülen bir ülkeye, yine avrupadaki en aç ülkelerden biri olarak en çok yardım çabasında olan neden biziz? Sakın kimse müslümanız demesin sahura kadar oturup öğlen 4 e kadar yatıp oruç tutan yüzlerce insan biliyorum. Hatta yaz diye hafta sonu tutan adam dolu, şaka gibiler...
Bir dolu dernek yardım topluyor. Fakat bu dernekler çılgın gibi reklam yapıyor. Reklam pazarlamadır, satış yapmaktır. Pahalı alanalarda nasıl oluyorda bu dernekler koca koca ilanlar çıkabiliyorlar? Bu para nereden geliyor. En önemliside neden reklam yapıyorlar? Kızılay, unesco vs. gibi yardım alanında en önde gelen üç beş yer varken neden mantar gibi türüyorlar? Kızılay, somaliye götürüyorsa parayı başkası neden para topluyor? Çok iyi insanlarsa kızılaya versinler paralarını neden dernek kurma ihtiyacı oluyor...
Ayrıca tv lerde, sağda solda büyük paralar bağışlayan şirketler oluyor. Bunların vergiyle alakalı indirimleri oluyor zaten. Sonra gaza gelip ayşe teyze, ahmet amca maaşını bağışlıyor. Kaç zengin şahıs olarak bağış yapıyor ki? Herkes şirket olarak yapıyor. Olan yine gaza gelen ahmet amcaya, ayşe teyzeye oluyor.
vs.vs.vs.
Daha düne kadar odtü reklam yapıyor diye millet ayağa kalktı. Bütçeyi nerden buluyormuş. Dernekler içinde ayağa kalksınlar onlar nerden buluyor merak ediyorum.
Oradaki insanlara acımak ayrı, Allah katında görev bilincinde yardım etmek ayrı. Ben Allah katında değerli gördüğüm için yardımımı çevreme yapıyorum. Allahıma şükür param oldukça açta doyuruyorum, çıplakta giydiriyorum ama kendim yapıyorum, aracı kullanmıyorum.
Aylardır aç diyorsunuz fakat daha yeni Somali bölgesi acil yardım alanı olarak ilan edildi. Kızılay ve ya tüm kurumlar için geçerli bu yani yardımın ramazan ayına denk gelmesinin yardım kurluşlarıyla bir ilgisi yok bilmeden konuşmayalım.
Dernekler reklam yapıyor diyorsunuz nereden bu para diyorsunuz da zaten Kızılay devlet kurumu olduğu için sosyal konulardaki reklamları kanallar ÜCRETSİZ olarak yayınlamak ZORUNDALAR. Ki bir çok kanal kendi programlarında tanıtıyor kuruluşlarında. billboard ları diyorsan onlar çokta pahalı değiller zaten sadece derneği kuran hayırseverler 5 er bin tl bağışlasa 10 kişi 50000 eder ki bu çok rahat Kadıköy Rıhtım da bile reklam vermeye yeter. Ki yardım kuruluşlarının reklam dışında pekte masrafı yok sadece gönüllüler çalışıyor.
Bilmeden konuşmayalım.