Sanırım olay kişisel tartışma yönüne doğru gidiyor.Aslında konunun açılması çok iyi bir zamanlamada olmuş.Bende forumun gerçekten de kötüye gittiğini düşünenlerin arasında geliyorum.Forumda bir çok adaletsizliğin olduğuna inanıyorum.Ama bunlarn hepsinin bir nedenide olduğunu düşünüyorum.Kimse kusura bakmasın, sert yazı yazmak istiyorum.. Gerçektende foruma ilk geldiğim zamanlarda buraya yazı yazmak kadar zevklisi yoktu.Günde en az 30-40 kez foruma girip, her girdiğimde uzunca süre kalırdım. Yeni Mesajlar linkine tıkladığımda onlarca yeni konu olurdu. Seo olsun, adsense olsun elimden geleni zevklede yazardım.Heleki birisi çıkıp işime yaradı dediğinde, yenisini yazmak için sabırsızlanırdım. Hemen ardından, yönetimde olan bazı arkadaşların bile bana cephe aldığını görmek, kendilerine doğru gelenleri sanki doğruymuş gibi anlatmaları, bazı üyelerin ilginç şekilde paylaşımlara karşı cephe aldığını gördüğümde çok üzüldüm. Bugün buradaki insanların %70 ' i googleden para yerken, bu konularda yeni fikirlerin olmaması, paylaşımlar yapılmaması sanırım bu durgunluğun en başta nedenin. Bir diğeride, belkide bir çok şeyi paylaşmış olmak ve sonradan gelenlerin işi biliyorum diye ortaya çıkması. Tabiki bildikleri vardır ama iş paraya döndüğü için, seo diye bir meslek ortaya çıktı.O andan itibaren iş sır saklamaya döndü. Belki yüzlerce kez foruma girmiş, birşeyler yazmış ama yollamamışımdır.Tek nedenide, neden yazacağım ki ? İnanmadığım yönetimemi ? İnanmadığım insanlara mı ?
Forumdaki çoğu moderatöre gerçekten de güvenim yok.Çünkü bence mod demek, sadece düzen sağlayan çoban demek değildir.Aksine, kullanıcıdan daha çok paylaşım yapan, forumu canlandıran demektir.Tabiki çok sevdiğim modlarda var.. ( ploop, Grafix, mathi, v.s. gibi ) .. Tabiki modları sevmemek, foruma katılmamayı, bildiğini saklamayı gerektirmiyor. Ama işte yönetime karşı bir tutum göstermede bu üyeler için.. Nasıl ki , onlar istediğinde, konuyu kilitleyip bizi susturabiliyorsa, foruma katkısı olan birisini banlayabiliyorsa, buda bizim protesto yöntemimizdi belkide..
Bende burada kısa sürede olsa modluk yaptım.Bu konuda eminimki, kimseyi zorla yada gereksiz banlamazlar.Bu yönde hiç sevmediğim modları bile tebrik ederim daima.. ÖZellikle '' iyinet '' in asla bencillik yapmadığını, elinden geleni daima yaptığını, hatalarını kabul ettiğinide çok iyi bilirim ve hala foruma birşeyler yazıyorsam da tek nedeni, onun çabasına duyduğum saygıdır. Bu yazıdan sonra, çok mod arkadaş çıkıp sen bölesin şöylesin forumun iyiliğini istemezsin diyebilir.. Ama en azından gerçeği '' iyinet '' bilir ki, elimden geleni konu açarak değilde, ona p.m. atarak sölemişimdir. Kendi projelerimi, yaptığı projeler hakkındaki her türlü fikrimi, deneyimimi onla paylaşmış, önerimi söylemişimdir.Sanırım kendisi de inkar etmez bunu.
Nefusa ' nın dediğini haklı buluyorum. sonuçta modsa, bir zahmet F5 liyecek, düzeni kuracak.Zaten o şikayet bildirimi dört dörtlük yapılıyor olsa, modlara ihtiyaç olmaz, admin tek başına koca forumu da yönetirdi.. Bana göre iki türlü mod olmalı.. Paylaşım yapan mod, yada f5 kullanıp kontrol eden mod. Bende modluğu forumdan ayrı kaldığım için, f5 çekemediğim için, zaman ayıramadığım ve bazı düşünceler yanlış geldiği için anında bıraktım. Buranın bazı kararları yanlış olsada, adaletine daima inanırım.Gerçektende fikirlerimiz dinlenir, modlar oylama yapar ve kabul ederler.Bir nevi gerçekten de demokrasinin burada olduğunu, fikrimizi açıkca söyleyebildiğimizide daima kabul ederim..
Bir ödüllü yarışma yapıldı, çok iyi fikirdi ama gerçektende ellerine gözlerine bulaştırdılar bence.. İlk olarak o yarışmada ödül alanların, ödülleri aldıktan sonraki katkıları nelerdir ? Onlar gerçektende bunu hak ettilermi ? Geçmiş değil, son ay değerlendirilerek ödül aldılarmı ? Almadılarmı ? Yada ödülü hak etmenin oranı, mesaj atmakmı ? yaralı mesaj atmakmı ? Soruları çoğaltabilirim , yapılan modlara IPOD yarışması için.
İkinci üzücü vaka, seo yarışması.Ama bunda kimi suçlayacağız onuda bilmiyorum. Biliyorum ki '' iyinet '' iyi niyet göstererek, elinden geleni yaparak bunu düzenledi.Ama tecrübesizlik ve insanların saldırısı yüzünden buda ters tepti..
Çok uzatmadan, forumun toparlanması bence çok kolaydır.. Gerçekten de google konusunda, parking konusunda gerekli paylaşımlar yapılırsa çok kısa sürede canlanacağına eminim. Umarım ki canlanırda.. Burada mesajları okumak daima zevkli olmuşdur.. İnsanların bir çok konuda ( Php, Asp ) alternatif forumları var.. Ancak genel webmasterlik için, ilk olan forumun iyinet ' i alternatifi bence yok..