neyse, peki webyazilim ve diğer arkadaşlar, iyi bir php Codder nasıl olunur ki ?
Müşterinin tüm isteklerini evet demek yeterli midir ? Tabi bunun sonucunda da o isteklerini yerine getirdiğini varsayıyoruz... Sadece bu bir ölçüt olarak kabul edilebilir mi ?
Madem sordun, nacizane kendimce bir cevap vereyim.
İyi bir php coder ( aslında x coder ) şöyle olabilir;
Php'ye özel standartlarından haberdar olması gerekir. ( pear, curl, smarty, soap vs. )
Özelleştirebileceği en az bir framework kullanması gerekir ki hızlı çözüm üretebilsin. ( symfony, cakephp ya da benim gibi kendisi yazar bi tane )
Tipik güvenlik sorunları ( sql injection, cross site scripting ) için çözüm üretebilmesi gerekir. Bu aşamada apache'yi de iyi bilmesi gerekir.
Veritabanından bağımsız kod yazması gerekir ki bu aslında pear ya da kullandığı framework ile mümkünleştirilebilir.
Design pattern mevzusunu anlamış olması ve php5'in çok güzel desteklediği OOP ( nesne yönelimli programlama ) yapısını iyi kullanması gerekir.
Okuduğunu anlayacak ingilizcesi olması gerekir. Çünkü bana hiçbir zaman türkçe kaynaklar yetmedi. Okuduğumuda çok zor anlasamda ingilizcem yetiyor.
Bir kez yazdığını bir daha yazmaması yani zeki düzenli dökümantasyonu düzgün olması gerekir. Modüler kod yazması gerekir. Kodun bir parçası başka bir programda mutlaka işe yaramalıdır.
Php dışında mutlaka html ( html 4 ve xhtml de dahil tabi ) , css (1,2,3) , javascript bilgisinin iyi olması ve nerede php nerede javascript kullanması gerektiğine sağlıklı karar vermesi gerekir.
Farklı programlama dillerini de iyi biliyor olması ufkunu elbette açacaktır. Mesela java bilmesi ( java biliyosan phpyi ne yapıcaksın demeyin çok farklı kulvarlar ) belli zeka düzeyi üstündeki insanların ürettiği kodları anlaması demektir ki hakkaten ufkunu açar.
Çok çok arızalı php coder açar php'yi yazar içine komutunu sonra yeniden derler phpyi olur biter.
Bir php coder'ın en iyi hali ise bence tatmin edilmiş halidir. Yani parayı veren düdüğü çalar. Çok kapitalistsin, bak amatörler daha iyi yazıyor diyenler destek, güncelleme istediklerinde "abi php yi bıraktım cfm öğreniyorum zaten heyecan olsun diye takılmıştım" cevabı ile karşılaşmamalıdır. GNU bu açıdan bakıldığında tam bir geek işidir zaten. Geek işine gelmezse bana ne der kapıyı vurur gider. Bu açıdan bakınca bu yazdıklarımı bilen adam günde 6-7 saat çalışır ve maaş olarak 10 bin ytl ister. Doğru değerlediren işletmeci de ayda en az bir o kadar kazanır, uzun vadede çok çok fazla kazanır.
Son olarak çok şahside olsa söyleyim, kod yazmayı sevmeyen bir adam olması gerekir. Emin olun seven adamdan çok daha iyi biliyor ve çok daha tecrübelidir sevmeyenler. Çünkü yaşayacağı macera pek yoktur
Böyle çelişkili gibi görünen bir tarif verdim ama dedim ya kendi görüşüm yaklaşık böyle. Unuttuklarımda var muhakkak...