T
TeknoTR.Net
Misafir
googlenin adsense anlaşma şartlarını tamamen okuyup kabul eden kaç site sahibi var ki
googlenin adsense anlaşma şartlarını tamamen okuyup kabul eden kaç site sahibi var ki
googlenin adsense anlaşma şartlarını tamamen okuyup kabul eden kaç site sahibi var ki
Cok guzel bir konu.
1. Cogu kisinin amaci para kazanmak, hizli kazanmak, fazla ugrasmadan kazanmak. Bunlarin amaclarin cogu icin google bir cozum olabiliyor. Ama google tekel degil karsisinda yahoo var. Onunda adsense gibi hizmeti var, bazi sitelerde goruyorum. mesela www.cssbeauty.com sitesindeki reklamlar veyada www.adbrite.com .
2. Aslinda google web standartlarina gore senin sitenin pr sini belirlemekte referans noktalarinin bir tanesi, dolaysiyla siteni google e gore adapte etmek ayni zamanda web standartlarina uymak da diyebiliriz, ve bu cogu webmasterin yapmasi gereken seydir. Google bir nevi seni motive etmis oluyor.
3. Hic reklamsiz projeler de var. Onlar genelde google ve pr icin fazla onem vermezler sadece gelen ziyaretciyi memnun etmeye bakarlar. Ve asil amaclari siteyi 4-5 ay sonra buyuk sirketlere satmak oluyor. Mesela gecen ay www.kiko.com eBayden satildi. 250 000 $, www.tucows.com satin aldi. Elemanlar 6 ay boyunca siteyi gelistirdiler ve sonunda yuklu miktar kazandilar. del.icio.us yahooya 20 milyon $ satildi, www.Flickr.com tam olarak bilmiyom galiba 40 milyon $ satildi. Bunlarin hepsinin amaci insanlara yararli olmak ilk basta. ve kullanici kitlesini buyutmek. veyada cok absurd ama orijnal fikirler para kazanabiliyor. mesela milliondollarhomepage.com 5-6 ayda 1 milyon dolar 21 yasindaki yeni universite kazanmis bir ogrenci kazandi. Bunlarin hicbiri google ve reklamlarina bagimli dediller, fakat bazilarinin odenegi ve developer grubu var. ama bazilarida 1 veya 2 kisilik projeler.
yani bir nlp cinin dedigi gibi "Kazanciniz insanliga olan katkiyla ayni orantidadir". yukaridaki projelerin temli ona bagli.
Bence bizim sorunumuz para yetmezligi baska birsey degil. yani hic calismadan 1-2 sene gecinebilecek elemanlar aramizda az gibi. Veyada oyle kisiler olsada boyle buyuk dusunceler kafalarinda yok gibi. neden cunku 1-2 sene gecinecek paralari varya ilerisini kim duzunuyor zaten? Birde boyle birseye girisiyorsaniz kaybetmeyede hazirlikli olmak gerekiyor. Ornegin www.blogger.com google satin almadan once calisanlarina 3-4 ay maas odeyemeyen bir proje idi. Son anda google kurtardi. O olmasaydi yahoo alirdi. Aralarinda acayip pazar payi yarismasi var bu aralar. Ornegin myspace.com sitesinin 2009 yilina kadar olan reklamlarini ihaleye veriyor. google ve yahoo ihaleye katiliyor. google 900 milyon $ ihaleyi kazaniyor. www.Myspace.com ise 100 milyon kayitli kullanicisi var ve norlamde senede reklamlarindan 200 milyon $ kazaniyor. yani her kullanicidan 2$ kazaniyor.
veyada turkiyeden ornek verecek olursam 3 sene once is arama sitesine bakmistim bir ilanin fiyati 100-150 $ civarindaydi. ve bu site gunde 100-200 ilan aliyordu. Al sana saglam google alternatifi. Eminim oyle bir siye yapmak cogu developer icin 3-4 haftasini alir. ondan onrasi gercekten digerlerinden avantajli olmasina kaliyor, kullaniciya yapilan kolaylik acisindan.
Sonuc: Goggle hicbirimiz icin tek gelir kaynagi olmamali. Ona bagli 3-5 sitemiz olabilir (gecinmek icin, beni sahsen gecindirmiyor ayda 10$ ancak oluyor ). sitelerimizi herzaman web standartlarina uygun yapmaliyiz. Onun haricinde orijinal projelerin pesinden kosmaliyiz. Hatta fikrinizi cok iyi bir sekilde anlatabilirseniz, yerel yatirimcilardan biraz odenekte alabilirsiniz. Alan arkadaslari biliyorum. birde son olarak istikrarlilik gerekiyor o kadar.