Ben de herkesi seviyorum, sadece olayları olduğu an itibariyle değerlendirmek de fayda var. Buradaki arkadaşların bir çoğunun yaşı yetmez. Ben de o zamanlara ucundan yetiştim belki ama bu millet 80'leri bugün eleştiriyor. 12 eylül sabahı asker sokağa indiğinde milli bayram oldu. Bir gün öncesinde sokağa çıkanın eve sağ gelip gelmeyeceği belirsizken ülke her gün ölülerle kavrulurken, darbenin yapıldığı an herkese bir huzur gelmişti, sokakta yürüyebilmek bile bir mutluluk vermişti, eskiden yürüyemediğiniz yerlerde.
Tabi ki demokrasi darbe aldı diye eleştiriyoruz ama eleştirirken bazı şeyleri atlamayalım. Asker bu kadar öcü değildir, asker olmadan bu coğrafyada yaşayamazsınız, askere sen sus sadece görevini yap derseniz yine sağlıksız olur, bizim gibi ülkelerin dayanağı askerdir. Asker bütün cumhuriyet tarihinin en önemli dayanaklarından biridir, ülkedeki tüm değerlerin de üstünde saygıyı hak eder. Asker 12 Eylül'de bıraksaydı herkes birbirini öldürmeye devam etseydi, bugün eleştirenler nerede olacaktı acaba? Çok şükür ki bugün silahlarla değil en azından sözlerle birbirimizle tartışabilme şansımız varken, herkes birbirinin kaygısını anlamaya çalışıp, birisinin çatısında değil de ortada buluşmaya çalışsa daha iyi olur. Bugün %30 oy alan yarın %80'de alabilir %1'de, kimsenin garantisi yok.
Benim tepkim bu saygısızlıklaraydı, yoksa Türkiye'nin şimdi cumhurbaşkanı seçmesi gerçekten zor, ve en sonunda referanduma gidip anayasayı komple değiştirmeleri gerekecek. Bütün bunlara gerek yoktu, ülkedeki herkes birbirinin kaygısını anlamaya, o kaygıları dindirecek mesajlar vermeye dikkat etseydi, AKP laiklik kaygılarını dindirebilse, diğer partiler AKP tabanının istediği kaygıları dinleyebilse, bütün bunlara gerek kalmazdı. Ama benim sinirlendiğim ve burada gördüğüm AKP tabanının özelliği, bizimle olmayan karşıdandır zihniyeti çok yanlış. Ne desek cevabı CHP oluyor, Türkiye'de iki parti yok arkadaşlar, AKP'yi eleştirmek CHP'li olmak anlamına gelmiyor. AKP'liler televizyondan sıcak mesajlar veriyor ama öyle görünüyor ki taban karşısındakilere pek sıcak bakmıyor, ve eninde sonunda tabana hesap verileceği için AKP'den çok umutsuzum. İlla da ben, ben de ben diye tutturan kimseye bu dünya da kalmaz bu ülke de kalmaz. Gelenler gidenler olur, sabit kalan değerlere saygı göstermek asıl önemli şeydir. Bizi koruyan askerimiz gibi, vatanımız gibi, anayasamızın değişmez başlıkları gibi..